Ugrás a tartalomra

 

Apapara, Szörnyszomszéd és társai

Az Európa Könyvkiadó 86. Ünnepi Könyvhétre megjelenő újdonságait mutatjuk be röviden a következő összeállításban.

Gergely Ágnes: Oklahoma ezüstje

„Nem voltak mestereim. [...] Hanem az elérhető klasszikusokból nekem is jutott néhány pillanat, igazán néhány pillanat. Éppen látszólagos törékenysége miatt őrzöm ezt az egyszervolt időt, aminthogy legkedvesebb ékszerem az igazgyöngy, mert a formája riasztóan gyöngéd, de tetszetősen illeszkedő fémlapokba nem csiszolható, nem hagyja magát, emlékszik rá, hogy miből született” – írja Gergely Ágnes új kötetében. Az olvasó ezúttal nem egyetlen, saját történetet kap, hanem mindjárt huszonnégyet. Portrékat: pályatársakét, „elérhető klasszikusok”-ét és barátokét. Mégis: a huszonnégy történetből valamiképpen csak kikerekedik, huszonötödikként, az önarckép is.

Kovács Lajos: Drága szerelmem…

A Mindennek vége! című napló azzal fejeződik be, hogy a vöröskeresztes ápolónőként szolgáló, fiatal Andrássy Ilona az olasz frontról visszatér Budapestre. Özvegy, beteg, boldogtalan. Hősi halált halt férjének legjobb barátja, Cziráky József tartja benne a lelket. A Drága szerelmem... című levélregény Ilona és Cziráky József gróf 1917-ben megkötött házasságával kezdődik, és ötven éven keresztül – elhunytáig – követi nyomon Ilona életútját. A könyv szerzője Kovács Lajos muzeológus. Az általa feldolgozott értékes kordokumentumok alapján lefegyverző szépírói tehetséggel és lélektani érzékenységgel ábrázolja ezt a kivételes asszonyt, aki szomorúan nézi, hogyan rohannak a vesztükbe a legokosabb férfiak egy eszméért, csak „mert mi mindig a hősi halál kultuszát éljük és a bukott szabadságharcokét”, és lelkifurdalással éli le az életét egy férfi oldalán, akinek a barátjába szerelmes.

Kiss Judit Ágnes: Szörnyszomszéd

Az irgalmasvérnő-szerepversek és az önmagához is kíméletlen őszinteség verseinek virtuóza, Kiss Judit Ágnes most szabályos gyerekverskötetnek látszó könyvvel lép nemcsak az olvasók és felolvasók, de az olvasni – életkori okokból – még nem tudó hallgatóság elé is. Milyen is például a család? Vannak itt Csalamádé-versek is: Szörnyszomszéd és Mumus, valamint vérpelék és vérnyulak is megjelennek; ami pedig a bili fülét illeti, arról bizony – W. S. mester után szabadon – elmondható, hogy „Hajnalonként / Hüppög a bili füle, / Hüppög a bili füle, / Letörték”. A kötet állatverseinek hősei sem szabályos lények. Karmocska Macska például „szörnyen veszélyes”, a nyúl sikít és harap, mivelhogy szintén „rettentő állat”, a krokodil pedig „Leggyakrabban verset ír, de / Néha-néha prózát” – hogy a kék őzekről és a szeráfokról már szó se essék.

John Lukacs: Fél évszázad magyar írásai

Lukács János 1946-ban, huszonhárom esztendős fiatalemberként emigrált Magyarországról. Az Egyesült Államokban telepedett le, s ott vált, tanítással és írással töltött hosszú évtizedek alatt, világszerte ismert és megbecsült történésszé. John Lukacs néven, angolul írt könyvei az 1990-es évektől idehaza is rendre megjelennek fordításban.

„Írok magyar lélekkel, európai szellemmel, angol nyelven, Amerikában. Szép logikusan hangzik. Talán igaz.” A szerző egész pályafutása alatt alkalomadtán anyanyelvén is írt – könyvet ugyan nem, de hosszabb-rövidebb lélegzetű, változatos témájú előadásokat, tanulmányokat, esszéket, hozzászólásokat, megemlékezéseket, recenziókat, karcolatokat, publicisztikákat. Az Európa Könyvkiadó Magyar írások címmel egyszer már közreadta John Lukacs életművének ezt a csak magyar olvasóknak szánt szeletét, most pedig az azóta eltelt időben keletkezett újabb szövegek teszik teljessé a gyűjteményt.

Konrád György: Kőóra. Hagyaték

Van három barát, Kobra, Dragomán és Tombor. A Kerti mulatság Kobra regénye, a Kőóra Dragománé, a Hagyaték Tomboré. A három regényalak meglehetősen különbözik, helyenként azonban alig takarják el a szerzőt. A könyvfesztiválra megjelentetett Kerti mulatság után most jelenik a regényfolyam két másik darabja, és lesz teljessé Konrád György trilógiája, az Agenda.

Jónás Anna: Kicsivel könnyebben

Jónás Anna kétgyerekes budapesti anya. Hat éve van otthon a gyerekeivel, s ugyanennyi ideje dolgozik távmunkában a kicsik mellől. Könyvében olyan kipróbált módszereket, ötleteket, bevált cuccokat, recepteket kínál, amelyek segítségével gördülékenyebbé tehetők a kisgyerekes mindennapok. Tippeket ad többek között azzal kapcsolatban, milyen módszerekkel helyettesíthető az alvás a legrázósabb éjszakázós hónapokban, hogyan lehet kisgyerekek mellett kevés időráfordítással, de annál hatékonyabban háztartást vezetni és főzni, és hogyan úszható meg a reggeli kapkodás.

Jónás Anna könyve természetesen nem univerzális érvényű használati utasítás. Sokkal inkább egy humorral és iróniával átszőtt katalógushoz hasonlítható, amelyből minden kisgyerekes szülő kimazsolázhatja azokat a praktikus ötleteket, amelyek könnyebbé teszik a hétköznapjait. Kicsivel – könnyebbé.

Szél Dávid: Apapara

Szél Dávid család- és párkapcsolati problémákkal foglalkozó szakpszichológus és iskolapszichológus. De mindenekelőtt apa. Két éve írja Apapara című blogját, amelyben egyszerre van jelen szülőként, férfiként és szakemberként. Írásai szellemesek, elgondolkodtatóak és, ami nem kevésbé fontos, frenetikusan férfiasak. Szél Dávid ugyanis olyan nézőpontból – az apa (vagy az apaság felelősségével küzdő csetlő-botló férfi nézőpontjából) – járja körbe a gyereknevelés számos örömét, nyűgét-nyavalyáját, amellyel viszonylag ritkán találkozunk. Legalábbis gyereknevelési könyvben.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.