Ugrás a tartalomra

Milyen könyvet ajánlanak a kiadók nőnapra?

Feleségét elfelejtő férj, sorozatgyilkosság, klimax, a dzsihádhoz kardot kapó nő, Hemingway feleségei, gyilkos szilvapuding, pelenkahegy és Jane Austen – tallózás a nőnapra időzített könyvek kínálatából. Ön megvenné őket?

Végigtekintettük a kiadók nőnapi ajánlatát, s a kínálatban találtunk extrém olvasmányokat is. Első pillantásra furcsa nőnapi ajándéknak tűnhet John O’Farrell A férj, aki elfelejtette a feleségét (Cartaphilus) című könyve, de a leírásából gyorsan kiderül, az emlékezetkiesést újbóli egymásra találás követi.

Joyce Maynard Lány a hegyen (Alexandra) című könyve igazi rettegést ígér március nyolcadikára sorozatgyilkossal, mély érzelmekkel és egy igaz történettel, amely az 1970-es évek Amerikájához kötődik. Nem mondhatni, hogy csöpögős a történet. Ha valami folyik benne, az inkább vér.

Hemingway falta a nőket. Ha a férfi-nő kapcsolat felől olvassuk műveit, akár ez irányú gondolatai is kitapinthatók egy-egy regényéből. Naomi Wood azonban megfordította a képletet. Mrs. Hemingway című könyvében (Alexandra) a híres író négy felesége kap szót. Aki kedvelte Nyáry Krisztián Így szerettek ők című albumait, az feltételezhetően ebben a rendhagyó műben sem fog csalódni.

Sherter Judit Nők délutáni fényben – Klimaxkönyv (Athenaeum) című művét a Libri könyvesbolt online nőnapi ajánlatai között találtuk. Megjósolhatatlan, akad-e olyan női olvasó, aki éppen ezen a napon szeretne többet tudni a klimaxról, de a virtuális könyvcsomag összeállítója finoman szólva is elég bátor volt. Sherry Jones Aisha, a hit védelmezője (Athenaeum) című műve viszont korosztálytól függetlenül nagyon aktuális olvasmány. Az egzotikus hangulatú regény főszereplője Mohamed próféta harmadik felesége. Az asszony kap egy kardot azzal a céllal, hogy használja bátran a dzsihádban. Végül az iszlám önmaga ellen fordul, természetesen a férfiak miatt, s megszületik a síita és a szunnita ág.

Aki rajong a sütés-főzésért és a krimikért, annak érdemes Joanne Fluke Ünnepi szilvapuding és gyilkosság (Illia & Co.) című könyvét ajándékozni, hiszen a „receptek süteményekhez és gyilkosságokhoz” alcímű kiadvánnyal két legyet ütünk egy csapásra. Ha viszont kisgyermekes anyuka humorérzékének határait szeretnénk feszegetni, feltétlenül lepjük meg őt Jodie Hedley-Ward Nőiesség a pelenkahegyen innen – Önfejlesztő kézikönyv anyukáknak (Illia & Co.) című alapművével, hiszen így finoman jelezhetjük, minden anyukának van még miben fejlődnie. Ezzel valószínűleg évekre előre letudjuk az anyák napját is. S elképzelhető, hogy ritkulni fognak látogatásaink az érintettnél.

A bor női szemmel (Alinea) azt próbálja bemutatni 21 nő vallomásán keresztül, hogy a borhoz fűződő viszonyt meghatározza a nemiség.  Sztanev Bertalan munkájában híres borászfeleségek és ismert tévés személyiségek is megszólalnak. Ha nincs más ötletünk, Jane Austennal szinte biztosra mehetünk. Ha pedig meglenne a megajándékozottnak, mellékesen megjegyezhetjük: ez a Büszkeség és balítélet jubileumi kiadása Weisz Böbe új magyar fordításával és feliratos ajándékbögrével. Hozzátehetjük még, hogy a bögrébe égetett szöveg magas hőfokon került a kerámiára – és mosogatógép-álló! Persze ne felejtsünk el boldog nőnapot kívánni, és a biztonság kedvéért vigyünk egy csokor virágot, bármelyik ajánlat mellett döntünk. Azzal nem lehet annyira mellényúlni, mint egy könyvvel.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.