Profilkép
 • Boldog Zoltán

  Ördögűzés a buszon

  „Azóta belenyugodtunk abba, hogy a jövő majdcsak megszületik, kialakul, felnövekszik valahogy, majdcsak elintézik helyettünk, lesz nyugdíj, lágy kenyér, ingyen koporsó, és lesz kisgyermek hisztije nélküli lapos tévé, benne sorozat, lesz génkezelt, szép nagy piros alma, amelyet más szakított le nekünk a tudás fájáról, így bűnhődjön érte ő.” – Boldog Zoltán tárcája

 • Boldog Zoltán

  A kortárs szerzők feldarabolása a megújuló érettségin

  „Nézzük, hogy a feldarabolós játék milyen érdekes életműtorzókat varázsol nekünk. Esterházy Pétertől például a régi, a klasszikus, a nem kortárs (ízlés szerint aláhúzandó) kategóriába kerül a Fuharosok (1983), de a Tizenkét hattyúk (1987) már itt van velünk.” – Boldog Zoltán tárcája

 • Irodalmi Jelen

  „Megkerülhetetlenek vagyunk!”

  Az Irodalmi Jelen csapata október 4-én, népes közönségével együtt ünnepelte 15. születésnapját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. Komoly és vidám felolvasások, slam és vetítés, ünnepi falatok – beszámolónk a helyszínről, sok képpel.

 • Irodalmi Jelen

  Az istenkáromlás a hit fontos bizonyítéka

  Irodalomtörténészként első könyvében a népiességgel foglalkozott, majd a Pécsi Tudományegyetem oktatójaként többek között a novellaciklus és a regény különbségeiről tartott kurzust. Most szépíróként osztja meg olvasóival „megírnivalóit”, és a Szűz Mária jegyese című novelláskötetében a népi vallásosság világába kalauzol el minket. Milbacher Róberttel beszélgettünk.

 • Irodalmi Jelen

  Díjátadó felhőszakadás után

  Az idei Könyvhéten is megrendeztük az Irodalmi Jelen díjátadóját, ahol vers, próza és esszé kategóriában vehették át a tavalyi év legjobbnak ítélt szerzői az elismeréseket. A baráti hangulatú díjátadó ezúttal nemcsak az irodalmi élet viharai, de a valóságos felhőszakadás elől is menedéket adott.

 • Boldog Zoltán

  „Vadnak születtünk”

  Fenyvesi Ottó a kortárs költészet lemezlovasa, aki könnyedén mixeli a rockot a lírával, a disznóvágást az irodalommal, és közben hidat épít a kultúra távolinak látszó szigetei között. A MINIMUM Rock & Roll című kötetet értékeltük.

 • Boldog Zoltán

  Nagycsütörtökön

  Jézus, Szent Kristóf, a fiatal férfi, a két öreg, a lerobbant autó és én. Mindez az utolsó vacsora előtt. Húsvéti tárca.

 • Boldog Zoltán

  Jász Attila – 50

  Az ötvenéves Jász Attilát köszöntjük írásunkkal, Hegedűs Gyöngyi versével, fotóival és összeállításunkkal.

 • Boldog Zoltán

  Negyvenhét forintért szépségre lelni a pekingi szmogban

  Ughy Szabina versei veszélyesek. Aki nem vigyáz, segítségükkel könnyen átlépheti az élet és a lét közötti mezsgyét, máshogy olvashatja a kínai környezetszennyezésről szóló híreket, és felfedezheti a csodát egy koszos metrómegállóban. A Séták peremvidéken című verseskötetet értékeltük.

 • Boldog Zoltán

  A vidék háta mögötti Isten

  Érdekes versalbum jelent meg a Vajdaságban, amely többek között foglalkozik a haza, a határ, a vidék, a mélyszegénység és a hit kérdésével is. Lennert Móger Tímea Innensemerre szigetecske című kötete a szómágia mellett fotóival is erős hatást gyakorolhat az olvasóra.

 • Boldog Zoltán

  Botránynak is kevés

  Plakátok hirdették kötetét a metróaluljáróban, amelynek borítóján egy pisztoly látható. Verseiben annyi a természettudomány, mint egy reálgimnázium laborgyakorlatán. Dékány Dávid inkább vagány próbál lenni a Darwin Motelben, pedig az érzékenység jobban áll neki.

 • Boldog Zoltán

  Irodalomból peepshow

  A szegedi Thealter fesztivál táncszínházi előadása Boccaccio Dekameronját dolgozta fel. A műből nem sokat láttunk a színpadon, humorból és meztelen testből annál többet.

 • Boldog Zoltán

  „A fiatalok nem értenek szót egymással”

  Papp-Für Jánost, a Tokaji Írótábor új titkárát kérdeztük a rendezvénnyel kapcsolatos terveiről, a fiatal generáció megszólításának nehézségeiről, a népi írók utánpótlásáról és arról, mit gondol a tábor egyes résztvevőinek „lenácizásáról”.

 • Dr. Bárdos József az Irodalmi balkézikönyvvel
  Irodalmi Jelen

  „A hagyományokat túl patetikusan, hamis komolysággal tálaljuk”

  Nyugodtan rajzoljanak a diákok partiszemüveget Petőfinek, de mindig beszélgessünk a gyerekekkel az olvasott szövegben megjelenő problémákról, miközben bátran használjuk az okostelefonokat is az oktatásban – javasolja dr. Bárdos József, az Irodalmi Jelen esszédíjas szerzője, aki elárulta azt is, hogy van még mit kutatni Madách Imre életművében.

 • Boldog Zoltán

  Sokféle idegen

  „Tehát Wok and go, kérem, ahogy a kínai mondja, és tessék engem a lelkiismeretemmel, a dilemmáimmal és a honfitársaimmal itt hagyni a fenébe. Ne okozzanak nekünk problémát! Gondoltam, de nem mondtam. Ahol nincs közös nyelv, ott még lehet közös a hallgatás.” – Boldog Zoltán tárcája

 • Boldog Zoltán

  Nyáry Krisztián kiadná Nyírőt, de egy tömeggyilkost már nem biztos

  Nyáry Krisztiánt, a Magvető Kiadó vezetőjét kérdeztük arról, hogyan reagálhat egy kiadó, ha egyik szerzője tanárként feltételezhetően zaklatja a diákokat. Meghúzható-e a határ szerző és életmű között?

 • Boldog Zoltán

  Pár százalék nyitottság – kortárs irodalom a szóbeli magyar érettségin

  A magyartanároknak kevés lehetőségük van arra, hogy becsempésszék a kortárs kultúrát az érettségire. Tankönyvszerzőket és középiskolai tanárokat kérdeztünk arról, mely szerzők milyen műveit teszik tétellé, és hogyan idézik be a Vad Fruttikat és a slam poetryt a szóbeli vizsgára.

 • Boldog Zoltán

  A játszóterekről – avagy az ország kicsiben

  „A szülő nagyon fontos kelléke a játszótérnek, mint ahogy Magyarországnak is. Ő mondja meg, kit szeressen, kitől féljen, kit gyűlöljön, mire és mennyire figyeljen a gyermek. A játszótéren ugyanis vagyonközösség uralkodik.” – Boldog Zoltán tárcája

 • Boldog Zoltán

  Sorvezető a Móricz-ösztöndíjról szóló cikkhez önjelölt pszichiátereknek

  A Móricz-ösztöndíjról szóló cikkünkre Zsille Gábor, a támogatásról döntő kuratórium egyik tagja (MMA) válaszolt. Néhány kijelentésére reagál lapunk szerkesztője, Boldog Zoltán.

 • Boldog Zoltán

  „Az elfogadás magánügy, a visszautasítás politikai”

  Zalán Tibor József Attila-díját a játszótéri homokozóban elveszítették lányai, idén azonban megkapta a Magyarország Babérkoszorúja díjat. Ennek apropóján kérdeztük többek között arról, mit mond majd az elismerésekről unokájának, és valóban rosszabb-e a mai magyar irodalom, mint az 1980-as években.