Ugrás a tartalomra

A kortárs író karácsonyi levele – II.

Milyen levelet írna a Jézuskának/Angyalnak a kortárs szerző, milyen könyveket ajánlana házi olvasmányként, illetve karácsonyi ajándékként azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik eltávolodtak az irodalomtól – lapunk szerzői válaszolnak ünnepi körkérdéseinkre.

karácsonyi körkérdés 

 

A kortárs író karácsonyi levele – II.

 

 

• Melyik kortárs költő művét ajánlanád háziolvasmányként, ha magyartanár lennél, és az volna a célod, megszerettesd az olvasást, a költészetet azokkal a nebulókkal, akiknek mindez kínszenvedés? 

 

Bíró Tímea

Bíró Tímea

Háy János Egymáshoz tartozók című kötetét választanám háziolvasmánynak, mert a történetek nagyon szórakoztatóak, ugyanakkor filozofikusak is. Könnyen azonosul az olvasó az élethelyzetekkel, érzésekkel.

 

Noszlopi Botond

Mindenképp pajzán verseket ajánlanék, például Orbán János Dénes ilyen tematikájú verseit, vagy ha még kortársnak számítanak a közelmúltban elhunyt költőfejedelmek, akkor Faludy erotikus költészetét. Ha az érzékiség megverselésén keresztül kapcsolat alakul ki a fiatal olvasó és az irodalom között, jó eséllyel keresni fog több, más jellegű kapcsolódási pontot is az adott szerző életművéhez.

 OJD, Faludy György

 

Fenyvesi Ottó

Nekem két vesszőparipám van: Bodor Ádám és Oravecz Imre, ők a kedvenceim.

Fenyvesi Ottó 

 

Szilágyi Kinga Magdolna

Nem tudok azonosulni a kérdéssel. Anyám is főzött tökfőzeléket, és attól, hogy szíve-lelke, főzőtudománya benne volt az elkészítésében, én még undorral fogyasztottam. Aki nem szeret olvasni, járjon dzsesszbalettre, vagy kezeltesse magát.

Szilágyi Kinga Magdolna

 

Allen Ginsberg

 

 

Acsai Roland

Mondjuk a beat-költőktől valamit. Ginsbergtől, Kerouactól, Corsótól. Magukra is ismerhetnének, telibe kapnák a lázadást, meg kiderülne számukra, hogy a hétköznapi dolgokról is lehet verset írni. A hétköznapi dolgokban is meg lehet találni a filozófiát, a költészetet és a vallást.

 

Szávai Attila

Lackfi János Kapjátok el Tüdő Gyuszit!Versek felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek. Móra Kiadó, 2013. ISBN 9789631194197

Lackfi 

 

Kemény Gabriella

Háy János  A bogyósgyümölcskertész fia című regényét, mert fiatalságról, szerelemről, zenéről szól, rengeteg humorral, biztosan meg lehet ezzel fogni az iskolás korosztályt is, 12–18 évig. Történelemből is hasznos, talán könnyebb ezen a könyvön keresztül tanítani a Kádár-korszakot.

Kemény Gabriella 

 

Nagy Zopán

Ladik Katalin A víz emlékezete című verseskötetét, amely egy egységes, "kortalan" poézis-füzér: (kvint)esszenciálisan foglalva magában az elemek és a sejt(és)ek lüktetését. Egyszerre kozmikusan és érzékien: a víz, a felhő, a hó, a jég vagy a plazma pulzálása által szemléltetve és átélve az organikus világ(ok) eltűnését – újjáéledését, a (szinte láthatatlan) létezés örök körforgását. Ismerve, ismertetve: a szellem és a nemiség egymásba-áramló, zsigerekbe hatoló táncát, örvénylését, rejtőzését és az abszurddal való találkozások (szenzibilis látomásokkal, egyedi képzettársításokkal elegy) feltárását… (Kalligram Kiadó, 2016.)

Ladik Katalin

 

Frideczky Katalin

Kiss Judit Ágnes Szó című versét ajánlanám a fiataloknak. Minden pátosz nélkül, de igen meggyőzően beszél a hazaszeretetről, mindannyiunk felelősségéről ezért az országért.

 

Nagypál István

Nemes Z. MárióSzívesen ajánlanám Nemes Z. Márió bármelyik kötetét, mert szóképeiben annyira más, annyira elüt a tankönyvekben felsoroltaktól, hogy nincs olyan gyerek, aki ne olvasná el az abszurd képeket. Az én generációm a suliban sokat nézegetett olyan blogokat még anno, ami undorító volt, félelmetes, mégis vicces, és lehetett belőle tanulni. Ilyennek képzelem Márió szövegeit is. A másik szerző Kemény István lenne talán. Könnyed, de korántsem könnyű versnyelve beszippantja az olvasóját. Ő az a költő, azt hiszem, akit szívesen olvastam volna az iskolában is.

Purosz Leonidasz

 

Branczeiz Anna

Ez attól is függ, milyen korosztályról van szó. Az ifjabbaknak egészen biztosan Varró Danit javasolnék. A középiskolásokat viszont nem biztos, hogy Varró Dani szólítaná meg (bár az is lehet). Meg attól is függ, hogy milyen beállítottságú az osztály…Viszont mindenképp korban hozzájuk közelebb álló ifjú költőt ajánlanék. Mondjuk Purosz Leonidasz A városnak meg kell épülnie című kötetét, de semmiképpen sem az elejétől a végéig olvasásra. Nyilván, ha verseskötet, akkor egy-egy verset olvassanak el belőle, ahogy és amihez hangulatuk van. Sőt, nem is egyetlen kötetet javasolnék, hanem több költő verseit, s így egyúttal a kortárs irodalom platformjait is megismernék. Ugyanis újabban rengeteg fiatal publikál az Irodalmi Jelen Debüt rovatában is, de itt-ott különféle folyóiratokban, online felületeken szintén, s vannak igen-igen jók.

Kemény Gabriella 

 

 

• Milyen kortárs könyvet vásárolnál egy olyan embernek karácsonyra, aki eltávolodott az irodalomtól, nem szeret olvasni?  

 

Bíró Tímea

Bíró Tímea

Bartis Attilának A vége című regényét ajándékoznám az irodalomtól eltávolodott szerettemnek. Erős képeket hordoz magában ez a könyv, alaposan átértékelődik a minket körülvevő környezet. Nehéz megszabadulni a mű hangulatától, és sok emberen pont ez segítene, az elmélyülés.

 

Noszlopi Botond

Fotó: Hegedűs János

Noszlopi Botond

Ebben a kérdésben inkább több problémafelvetést látok. Eltávolodhat valaki az irodalomtól, aki egykor az irodalom szerelmese volt? Újabban nem szeret olvasni, aki egykor falta a könyveket? Ezen felvetések alapján inkább a tárgyilagos megközelítést tartom célszerűnek: az ember egyszerűen elhanyagol önmaga számára hasznos és élvezetes dolgokat, mint például az olvasást. Annak, aki ideiglenesen távolodott el az irodalomtól azt javasolnám, hogy korábbi legjobb könyvélményeit élje újra, olvassa újra kedvenceit, mint ahogy a kedvenc filmjeinket is újranézzük. Annak, aki nem szeret olvasni, az a rossz hírem, hogy márpedig fog, mivel az, aki megtanult egyáltalán olvasni, az ideje nagy részét (még ha híreket, vagy bulvárt, vagy üzeneteket, vagy e-maileket olvas is) olvasással tölti el. Ez van, sajnos ez szívás. Ha valaki igényes szövegeket szeretne időnként az olvasás közben látni, olvasson Téreyt. Ha nevetni is szeretne jól kimunkált, egyedi megoldásokon, olvasson Lövétei Lázár Lászlót, Garaczi Lászlót, Parti Nagy Lajost vagy Kovács András Ferencet. 

Lövétei Lázár László 

 

Szilágyi Kinga Magdolna

Az ajándékozás lényege az örömszerzés. Éppen karácsonykor büntessek?

 

Acsai Roland 

Acsai Roland

Most mit mondjak? Magamtól valamit? Persze, ez csak vicc. Félig. Különben meg Cormac McCarthytól bármit. Az Úton kívül. Mondjuk az a legjobb regénye. De azt esetleg túl minimalistának gondolná a képzeletbeli olvasó.

 

Győrffy Ákos

Szávai Attila

Győrffy Ákos A hegyi füzet Magvető, Budapest, 2016, 80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631433944

Pixel

 

 

 

Kemény Gabriella

Tóth Krisztina Pixel című kötetét! Amikor az érettségi (és az azt megelőző hosszú 3-4 hónap) elfeledtette velem, hogy mennyire szeretek olvasni, ez a könyv juttatta eszembe. Csontig hatol!

 

 

Tandori

Nagy Zopán

Tandori Dezső Mr & Tandori (képes)könyvét, melyben kevés – ám tartalmas –

a szöveg: könnyeden fűszerezett művészet- és irodalomtörténeti utalásokkal, remek író-költő elődök említésével, személyes hangnemben, szimultánban, sajátosan… – Ráadásul három (magyar–német–angol) nyelven… A szerző változatos (egyszerre gyermeki, filozofikus, tanulmányszerű, lírikus-dadaista, firkalógiai, illetve absztrakt-ornitológiai…) rajzaival! Többek között: madár-, ló-, cilinderes Poe-holló-, Artaud- és Kafka-portrékkal, vagy éppen Duchamp & Hérakleitosz megidézésével… (Grimm Kiadó, Szeged, 1997.)

 

 

Nyáry Krisztián

Frideczky Katalin

Nyáry Krisztián Festői szerelmek című könyvét azoknak ajánlom, akik elszoktak az irodalomtól, de érdeklődnek a művészetek iránt, és szeretnének a kulisszák mögé bekukkantani, megismerni a szerelem ihlető erejét, megérteni egy-egy életpályát. Mindezt olvasmányos, de magas irodalmi színvonalon.

 

 

Harry Potter

Nagypál István

Közhely, de Rowling Harry Potter könyvét dugnám az orra alá, de ha már az „agyára megy a HP univerzum”, akkor a régi recepttel próbálkoznék: a Winnetou-val. Két olyan könyv, amit vagy a fiatalok, vagy az idősebbek imádnak. Ha ezt túlélné, odaadnám a kezébe Modigliano Dora Bruderjét vagy Jü Hua Testvérek című kínai nagyregényét. Majd Orwellt, Victor Hugót, Thomas Mannt, Kafkát, Puskint. A többit meg ő találná meg.

 

Nincstelenek

 

 

 

Branczeiz Anna

Szintén attól függ, milyen emberről van szó. Borbély Szilárd Nincstelenek című regényét vagy Garaczi László legutóbbi, Plazmabál című verseskötetét ajánlanám. Két egészen külön műfaj és stílus, de mindkettő könnyen emészthető és élvezetes – kinek-kinek a maga módján.

 

 

 

• Ha újra gyerek lennél, és levelet kellene írnod a Jézuskának/ Angyalnak, mit kérnél tőle karácsonyra? (Próbálj gyerek lenni, pár sorban fogalmazd meg a levelet!)

 

Bíró Tímea

Bíró Tímea

Kedves Jézuska!

Azt szeretném kérni tőled, hogy minden este kerüljön meleg víz a fürdőkádba. Fázósak vagyunk, és sokat kell spórolni a meleg vízzel. Ha ezt nem tudod teljesíteni, akkor egy téli cipőt kérnék Anyukámnak, mert csak egy papucsa van. 

Köszönöm szépen, és boldog születésnapot!

 

Noszlopi Botond 

Noszlopi Botond

A reményt kérném. :) Vagy szalvétát. Mivel a kommunizmusban nálunk az nem volt. :)

 

Oravecz Imre

Fenyvesi Ottó

A Jézuskától (fiamtól) Oravecz Imre legújabb verseskötetét kértem.

 

Szilágyi Kinga Magdolna

Szilágyi Kinga Magdolna

Kedves Jézus!

Gyere vissza!

 

Acsai Roland

 

Acsai Roland

Kedves Jézuska!

Acsai Roland vagyok, harmadik osztályos tanuló. De nem szeretek tanulni. Remélem, ezzel nem indulok hátránnyal nálad. Szerintem nem.

Kérlek, hozz nekem egy kaliforniai csíkos mókust, mert azt a szolnoki állatkereskedésben nem lehet kapni, csak Pesten láttam, de túl drága.

Ha mókusra nem futná, egy tengerimalaccal is beérném, amit úgy dédelgetnék, ahogy majd húsz, huszonöt év múlva a gyermekemet fogom.

De az is jó lenne, ha egy táskaírógépet hoznál. Akkor megírnám, hogy csíkos mókust vagy tengeri malacot találtam a karácsonyfa alatt, és olyan lenne, mintha tényleg megkaptam volna őket.

Szeretettel gondol Rád: Roland

 

Szávai Attila

Szávai Attila

Kedves Jézuska! 

Tudom, hogy hamarosan karácsony, és ilyenkor mindig lehet kérni tőled dolgokat. Anyu ma megint mondta, hogy írjak neked és az angyalkáidnak levelet. Nem értettem, hogy miért sírt közben. Jobban szerettem volna, ha apuval közösen mondják ezt a levélírást, de apu egész este a tévé előtt ül. Először is azt kérném, hogy anyu és apu többet legyenek együtt. Azt kérném még, hogy szeressék egymást. Azt is kérném szépen, hogy a felnőttek néha legyenek egy kicsit gyerekek. A többit meg tudjuk venni a boltban. 

 

Kemény Gabriella

Kemény Gabriella

Kedves Angyalka!

Szeretnék egy olyan rózsaszín zenedobozt, amit fel lehet húzni, és a közepén táncol egy balerina, hogyha kinyitom. Pont olyat, mint amilyen az Adriennak van balettről, csak neki sárga van, de a zenéje lehet ugyanolyan. Lehet világoskék is, de akkor inkább csillogjon! Szeretnék még Barbi Diótörő videót is, légy szíves! Meg olyan fülbevalót, ami szívecske alakú és rózsaszín vagy világoskék kő van benne. 
Gabi

 

Nagy Zopán

Nagy Zopán

Ha gyermek volnék (feltételezzük, hogy): nem tudnék háborúról, nyomorról, nagy hazugságokról, politikáról… – Így nem kellene kérnem ezen állapotok nemlétét vagy eltörlését… Elképzelhető, hogy a Teremtőről sem tudnék, így talán (bár képzeletem akkor is „mindenható” volt): nem beszélnék a kis Jézushoz és az angyalká(k)hoz sem.

Inkább (és higgyék el, ez nem kitérő válasz) Nagy László szavaival élnék, akivel nemcsak szellemi- és név, hanem lábcsont- és gyomorfájdalmi rokonságban is vagyok! – A feltételes módokat itt megszakítva, feloldva (N. L. idézetével) ím-ígyen szólalok:

„Nekem a kérés nagy szégyen, adjon úgyis, ha nem kérem!” –

Esetleg, még hozzá(m) tenném: éber Jézus, légy vendégem…

 

Frideczky Katalin 

Frideczky Katalin

Azt szeretném, ha idén végre nem lenne veszekedés karácsonykor! Apa nem vágná el a kezét, amikor a fát farigcsálja a tartóba, anya nem lenne ideges, hogy nem lesz kész időben a vacsora, a nagyi nálunk aludna, és másnap reggel arra ébrednénk, hogy esik a hó!

 

Nagypál István 

Nagypál István

Kedves Jézuska, próbáltam kedves lenni idén is, de ahogy eddig minden évben, sose sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Nem is tudom, mit kérjek tőled? Hiszen év elején azt akartam, hogy a család együtt nyaraljon, a saját hibámból ez valahogy meg is valósult időközben. Minden évben kérek tőled új játékot, de amire elérkezik a karácsony, addigra rávettem magamat, hogy megvegyek, így ez se kell. Öröm és boldogság. Ezt kérik sokan. Én sose kértem tőled, hiszen mindig több jóban volt eddig részem, mint gondoltam volna, és több öröm ért, mint másoknak megadatott. Így idén is arra jutottam, hogy én nem kérek semmit, csak azt az örömöt, amikor mások kibontják azokat az ajándékokat, amiket tőlem kaptak, őszinte örömüket leljék benne. Azt hiszem, ehhez nem is kell olyan sok varázslat, hogy bekövetkezzék. És amit mindenki elfelejt. Legyél te is boldog. J

 

Branczeiz Anna 

Branczeiz Anna

Kedves Bárki, aki karácsonykor ajándékot hozol az embereknek!

Anyu azt mondta, ha nem tudom, kinek írjak, akkor írjak Neked. Nem tudom, ki vagy, valamilyen kedves embernek képzellek. Azt sem tudom, mit kérjek. Sok mindent szeretnék kérni: hogy ne haljanak meg többé olyan korán a jó emberek, hogy ne legyen szomorú és szegény senki, hogy legyünk egymásra nyitottak, hogy próbáljuk meg jobban megérteni a másikat, hogy… Tudod, csupa emberséget szeretnék kérni.

Most biztosan csóválod a fejed, hogy naiv egy gyerek vagyok, pedig nézz csak körül: nem ez hiányzik most a legjobban a világból? Én nem értem mindig a felnőtteket, hogy mit beszélnek. Csak azt látom, hogy sírnak vagy veszekednek, meg olyan gorombák, türelmetlenek. Azt mondják néha, hogy „igazságtalan vagy”, és hogy „nem értesz meg”. Egyre ritkábban mondják, hogy „sajnálom”, „köszönöm” és „szeretlek”. Sokszor pedig valamilyen bácsikat és néniket szidnak, hogy miattuk van ez meg az itthon. Nem tudom… Itthon csak a kedvenc gumicukromból nincs éppen. Anyu azt mondta, ha nagyobb leszek, megértem.

Mondd csak, lehet, hogy idén Karácsonykor történjen valami nagy csoda? Az nem tudom, milyen, de mindenki ezt kívánja. Vagy ezt majd inkább jövőre kérjem? Tudok ám várni! Csak annyit adj idén, amennyi tőled most telik.

Anyu belejavított a levelembe, és sírt miatta, de azt mondta, csak örömében sír. Szeretném, ha mindenki, aki mégis sír, csak örömében sírna!

Hálával és barátsággal:

Annácska

 

Kérdezett: Varga Melinda

Fotók forrása: szerzőink Facebook-oldala

 

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.