Ugrás a tartalomra

Nézőtér – szeptember

Nézőtér – szeptember

 

Szeptemberi Nézőtér rovatunkban a Kárpát-medencei zenés és prózai színházak évadnyitó újdonságaiból, bemutató előadásaiból válogattunk – a teljesség igénye nélkül – az MTI, a társulatok szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóközleményei, a szinhaz. hu, a port. hu.és a jatekter.ro portálok segítségével.

 Nézőtér

 

Budapest

 

A Nézőművészeti Kft. Háy-ősbemutatóval és új tantermi előadással is várja közönségét, valamint első alkalommal vesz részt a Színházak Éjszakáján.

Az évad elején a tatabányai Jászai Mari Színházzal, a Szkéné Színházzal és a Vádli Alkalmi Színházi Társulással közösen mutatták be Székely Csaba Kutyaharapás című új darabját. 

Az előadást Szikszai Rémusz rendezte, a darabot szeptember 10-től a Szkéné Színházban, szeptember 23-ától pedig a tatabányai Jászai Mari Színházban láthatja a közönség.

Játsszák: Mucsi Zoltán, Nagypál Gábor, Kaszás Gergő, Király Attila, Katona László, Fodor Tamás, Bercsényi Péter, Kardos Róbert, Kovács Krisztián, Szikszai Rémusz.

Az Ördögkatlan Produkcióval és a Szkéné Színházzal együttműködve készítik következő bemutatójukat Háy János A halottember című novellájából, melyet maga a szerző írt színpadra. Az ősbemutató Bérczes László rendezésében október 20-án látható. „Van ilyen, hogy nincs apa, mert eltűnt, meghalt vagy csak nem jött haza, elment valahová és hiába várták, még egy levél a tengeren túlról, hogy ha majd elég pénzt keres, akkor mehetünk utána, de nem jött több levél, mert az az elég pénz már másra kellett, másik emberre, másik gyerekekre. És akkor az van, hogy nélküle. Hogy vagyok én meg a gyerek és nincs ott más, a másnak az emléke sincs"– áll a darab színlapján. Játsszák: Mészáros Sára, Mucsi Zoltán, Grisnik Petra, Kovács Krisztián, Molnár Gusztáv, Rozs Tamás.

Scherer Péter és Gyulay Eszter 2010 óta minden évadban készítenek egy saját fejlesztésű, elsősorban kamaszoknak szóló produkciót, ezeket azóta is nagy sikerrel játsszák iskolákban szerte az országban, valamint a Thália Színházban és a Katona József Színház Sufni nevű játszóhelyén. Idén felnőtteknek szóló kamaraelőadást készítenek a B32 Galéria és Kultúrtérben. A Test, vér című darab az azonos családból származó, mégis egészen más életutat bejáró testvérek problémáira, viszonyaira fókuszál. Tervezett bemutató: november vége.

A Nézőművészeti tavaly bemutatott tantermi előadásának főszerepéért Simkó Katalin megkapta a VIII. Kaposvári ASSISTEJ Biennálén a legjobb alakításért járó díjat. A Thália Színházban látható Soha, senkinek a Gombaszögi Nyári Táborban is nagy sikert aratott júliusban. A társulat számára fontos, hogy a családon belüli erőszak kérdését tematizálóelőadás minél több osztályba eljusson, ezért közösségi finanszírozással gyűjtenek pénzt az iskolai bemutatókra. A gyűjtésről részletek itt találhatók.

 Nézőtér

A Szegedi Kortárs Balett és Sághy Alexandra egy-egy kortárstánc-előadásának premierjével, valamint a Jászok című történelmi dal- és táncjáték, továbbá a Drakula utolsó tánca budapesti bemutatóival várja szeptemberben a nézőket a Nemzeti Táncszínház.

A Szegedi Kortárs Balett új, A munka gyümölcse című produkciójábana következő nemzedék táncművészei mutatkoznak be szeptember 21-én a Nemzeti Színházban. A 25 éves Budapest Táncszínház pedig Sághy Alexandra első, egész estés koreográfiáját mutatja be szeptember 29-én a MOM Kulturális Központban. A Balance – Off Balance című produkció az egyensúly és egyensúlyvesztés örök kérdését boncolgatja.

A Jászok című előadás alkotói, Mihályi Gábor és Melis László a jász nép összetett és izgalmas történetét mutatják be a tánc, a zene, a költészet és a vizuális művészet segítségével szeptember 14-én a Müpa Fesztivál Színházában. A produkcióban közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes, a Jászság Népi Együttes, a Hírvivők Ensemble, Pál István Szalonna és bandája, valamint a Jászok Vegyeskar.

A fővárosba érkezik szeptemberben a Szegedi Szabadtéri Játékokon debütált Drakula utolsó tánca is, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. A klasszikus Drakula-történettől eltérően ez a produkció egy magyarok és románok lakta erdélyi faluban játszódik, ahova furcsa vándormutatványosok érkeznek. A környéken félelem tölti el az embereket a vérszomjas vámpírról szóló hírek hallatán. Az öreg és örökké kiéhezett vérszívó fiatal nők friss vérétől nyer mindig új energiát, és válik maga is fiatallá, legalábbis ideig-óráig.
Drakula gróf történetét az erdélyi népzene csodálatos világa, az Erdélyben élő népek táncainak gazdag és egyedülálló virtuozitása teszi varázslatos élménnyé.

A Zsuráfszky Zoltán rendezte és koreografálta előadást szeptember 30-án nézhetik meg az érdeklődők a Müpában.

A Nemzeti Táncszínház harmadik olyan évadát kezdi idén, amikor táncelőadásait különböző helyszíneken mutatja be. Ebben az évadban a meglévő alternatív játszóhelyek mellett – Müpa, MOM Kulturális Központ, Várkert Bazár, Hagyományok Háza, Marczi Közösségi Tér – a Millenáris parkba, a Nemzeti Színházba, valamint a Zeneakadémia impozáns épületébe is várja nézőit.

 

Vidéki színházak

 

Nézőtér 

A debreceni Csokonai Színház a Szélfútta levél olvasópróbájával kezdte meg 2016/17-es évadját.

Az ’56-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára készülő lírai dokumentumjátékot Mensáros László naplója és emlékezései alapján Falusi Márton írta.

A cselekmény fő vonala Mensáros László ’56-os szerepét idézi. A 30 éves színészt két évre börtönözték be, miután a debreceni színház forradalmi bizottmány elnöke volt. 1958 augusztusában Budapesten letartóztatták, és a Gyűjtőfogházba vitték, ahol Darvas Ivánnal találkozott.

A börtönben kultúresteket rendeztek, ezek történéseit Tolnay Klári visszaemlékezéseiből ismerjük. Ahogy a börtönszínházat, úgy egy-egy villanásra a legendás debreceni Hamletet, a kihallgatást és a bírósági tárgyalást is megidézi az előadás. A rendező Csikos Sándor. Az idős Mensáros Lászlót Szilágyi Tibor, Tolnay Klárit pedig Kubik Anna alakítja.

 

Még több színház mottóval szeptember negyedikén, a Beatles.hu című darabbal kezdődött az idei évad a Győri Nemzeti Színházban, ahol hat nagyszínpadi, két kamaraszínházi és négy sulibérletes bemutató lesz.

Az évad negyedik nagyszínpadi bemutatója a Traviata című opera lesz Szűcs Gábor rendezésében. Egressy Zoltán kortárs tragikomédiáját, az Édes életeket márciusban mutatják be Forgács Péter rendezésében. Az évad utolsó nagyszínházi premierje Ábrahám Pál, Fritz Löhner-Beda és Alfred Grünwald Bál a Savoyban című operettje lesz.

A kamaraszínházban októbertől Woody Allen Semmi pánik című bohózatát állítják színpadra Simon Kornél rendezésében és Galla Miklós fordításával, februártól pedig Schwajda György A csoda című tragikomédiáját játsszák.

Ebben a hónapban mutatják be Osztrovszkij Farkasok és bárányok című vígjátékát Morcsányi Géza fordításában, Valló Péter rendezésében. Novemberben Tracy Letts Augusztus Oklahomában című drámáját mutatják be Bagó Bertalan rendezésében.
Decemberben tartják a Doktor Zsivágó című musical európai bemutatóját, amelyet Forgács Péter rendez. A Paszternak Zsivago doktor című regényén alapuló musical dalszövegét Michael Korrie és Amy Power szerezték. A darabot Sydneyben mutatták be, majd a Broadwayn is játszották.

A sulibérlet keretében decemberben Békés Pál és Várkonyi Mátyás Félőlény című zenés mesejátékát láthatják a legkisebbek. Januártól pedig Kszel Attila rendezésében Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című színművét. Az évad utolsó sulibérletes darabját Kszel Attila írta Arany címmel – Arany János életéről,műveinek felhasználásával. Emellett műsoron marad A muzsika hangja, a Mágnás Miska, a Csoportterápia, a Primadonnák és a Beatles.hu

 

Kulisszajárással, jelmezes fotózással és interaktív táncpróbával kapcsolódik a kecskeméti Katona József Színház a színházak éjszakája szeptember 17-i rendezvényéhez. A színház évadját népszerűsítő napon a program nyílt próbával kezdődik. A regisztrációhoz kötött eseményen az érdeklődők  – két héttel a bemutató előtt – bepillanthatnak a Shakespeare Vízkeresztjének próbájába Mohácsi János rendezésében.

A színház előtti téren gyermekprogramokkal várják a családokat. Lesz óriási színező, arcfestés, origami, fényképezkedés színházi jelmezben, valamint számos ötletes és érdekes színházi játék. Miközben a legkisebbek próbára teszik kézügyességüket, szüleik a János vitéz című előadás legszebb dalait hallgathatják meg Dobó Enikő, Pál Attila, Aradi Imre és Szabó Nikolett előadásában. A dalok között a mozgásé lesz a színpad, hiszen a Kecskemét City Balett művészei Katonka Zoltán vezetésével látványos táncpróbát tartanak, amelybe bárki bekapcsolódhat.

Közben kulisszajárásra is lehetőség nyílik. A csoportok Sirkó László és Sirkó Anna vezetésével bepillantást nyerhetnek a függöny mögötti világba: hol dolgozik az ügyelő, hogyan mozognak a díszletek, milyen csodákat rejt a kelléktár. A jelentkezők ízelítőt láthatnak a Micsoda világ! című mesejátékból is, melynek ősbemutatóját a magyar dráma napján, szeptember 21-én tartják.

Nézőtér

A nyáron Szegeden bemutatott Topmodell című előadást meghívták Jekatyerinburgba, a Nemzetközi Kortárs Drámafesztiválra.

A vígjátékot két vállalkozó kedvű szegedi művész, Szilágyi Annamária és Varsányi Anna a szegedi önkormányzattól kapott támogatás segítségével mutatta be júliusban a városháza udvarán a Nyári Színházi Kavalkád rendezvénysorozatában. A groteszk humorú kortárs orosz vígjátékot színpadra állító, sokszoros Dömötör-díjas színésznőnek, Szilágyi Annamáriának ez volt a második rendezése. Nyikolaj Koljada komédiáját a dramaturgként, díszlet- és jelmeztervezőként is tevékeny Varsányi Anna fordította magyarra, a színpadkép és a jelmezek is az ő kreativitását dicsérik. Szegedre ezzel a szereppel tért vissza Megyeri Zoltán, rajta kívül Janik László, Jakab Tamás, Gömöri Krisztián, Kiszely Zoltán, Dénes Gergely és Vajda Júlia látható az előadásban. A szerző, Nyikolaj Koljada a kortárs orosz irodalom egyik vezéralakja, az ő ajánlására kérték el a nemzetközi fesztivál szervezői a produkció videófelvételét, amelynek alapján meghívták az alkalmi társulatot 2017 júniusára Jekatyerinburgba.

 

Külhoni színházak

 

 Nézőtér

Sardar Tagirovsky rendezésével indult az évad a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban.

A társulat az új évadban öt bemutatót tervez, és hamarosan új honlapot indít.

A Gyulai Várszínház, a Háromszék Táncegyüttes és a Tamási Áron Színház közös produkciója, a Tagirovsky rendezte Zongota sepsiszentgyörgyi bemutatójára szeptember 14-én került sor a színház Nagytermében. Az előadás Tamási Áron Zöld ág című regényének továbbgondolása, tisztelgés a színház névadója halálának 50. évfordulója alkalmából.

Az évad második bemutatóját Kövesdy István rendezi Igor Bauersima kortárs svájci drámaíró norway.today című szövegéből, amely két fiatal elvágyódását és menekülési kísérletét meséli el. A szilveszteri produkciót, Ray Cooney brit drámaíró Pénz az égből című bohózatát Zakariás Zalán állítja színpadra; a darab a pénz hatalmát abszurd, humorral teli helyzetekkel és tévedésre hajlamos szereplőkkel ragadja meg.

Porogi Dorka Bertolt Brecht A városok dzsungelében című rendezésének alapkérdései: mire születünk? Hogyan kell élni? Mit tehetünk a világ, például egy olyan világ ellen, ahol nap mint nap hajókon összezsúfolódott emberek fulladnak a tengerbe? Az évad legutolsó előadását Alexandru Dabija rendezi, Harold PinterÜnnep című darabja alapján. A szöveg hétköznapi beszélgetésekkel indít, amelyekből később rejtett szerelmi viszonyok és gyűlölködés lehetősége bomlik ki.

Az új bemutatók mellett műsoron maradnak az elmúlt évadok legsikeresebb előadásai: a Vízkereszt, vagy amire vágytok és a Liliom Bocsárdi László, az Úrhatnám polgár Sardar Tagirovsky és a Jegesmedvék Zakariás Zalán rendezésében. Emellett felújításra kerülnek olyan meghatározó előadások, mint A csoda és A fösvény Bocsárdi László, Az ezredik éjszaka Zakariás Zalán és a Kaisers TV, Ungarn Porogi Dorka rendezésében.

 Nézőtér

Nyolc bemutatóval készül 224. évadára a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a teátrum emellett idén ötödször szervezi meg az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivált, és a korábbi évadok 19 előadását tartja műsoron.

A társulat október hetedikén tartja az új évad első bemutatóját. Makszim Gorkij Éjjeli menedékhelyét Jurij Kordonszkij orosz származású amerikai rendező viszi színre. Mint Tompa Gábor igazgató elmondta, Kordonszkij több, szakmai díjakkal is elismert előadást rendezett már Romániában, a kolozsvári magyar társulatnál azonban először rendez.

A színház második előadását, a Szüleink című produkciót a nem hagyományos színházelőadások közé sorolta az igazgató. Alkotója, Vargyas Márta interjúk alapján próbál betekintést nyújtani a fiatalok és a szüleik közötti kapcsolatok világába.

A korábbi bejelentéstől eltérően Dragomán György Kalucsni című darabját nem Szász János filmrendező, hanem Visky András, a színház művészeti vezetője rendezi meg. Tompa Gábor elmondta, a marosvásárhelyi születésű Dragomán György még gyermekkorából szép emlékeket őriz a kolozsvári színházról, ezért kapta meg a társulat a lehetőséget a darab ősbemutatójára.

A bemutatók sorát az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál szakítja meg, melyet november 24. és december 4. között tartanak. Ezt követően Tokióba utazik a társulat, ahol egy Ibsen-fesztiválon vesz részt az Andrei Şerban rendezte Hedda Gabler című előadással.

A gyermekeket a Légy jó mindhalálig című musicallel kívánja megszólítani a kolozsvári társulat. A nagyszínpadi produkciót Béres László rendezi, aki gyermekszínészeket is keres az előadáshoz.

A kolozsvári színházugyanakkor a mostani évadtól sorozatot indít, amelyben fiatal rendezőknek biztosít rendezési lehetőséget. A jelenleg Marosvásárhelyen mesterképzésen tanuló Nagy Botond rendezése lesz a sorozat első előadása. Ő Maurice Maeterlinck A vakok című drámáját viszi színre a színház stúdiószínpadán.

Az igazgató az ukrán színház fenegyerekének nevezte Andrij Zsoldak rendezőt, aki Henrik Ibsen Rosmersholm című művét rendezi márciusban Kolozsváron. Az évad két utolsó bemutatója a Sinkó Ferenc által rendezett Hormon című mozgásszínházi előadás, valamint

A vágy villamosa lesz. Utóbbit az amerikai Tom Dugdale rendezi.

 

Egésznapos évadnyitó programokkal várja nézőit szeptember 17-én, szombaton a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, amelynek Tompa Miklós Társulata klasszikus és kortárs színműveket, ifjúsági előadást, adaptációkat, közkedvelt musicalt egyaránt bemutat az új évadban.  A programok reggeli tornával kezdődnek és éjfél utáni meseműsorral érnek véget. Közben lesz olvasómaraton, zsonglőrködés, tánc, minikoncert, vetélkedő, társasjáték, kvíz és színházi előadás.

A Tompa Miklós Társulat a 2016-2017-es évadot az Olbrin Joachim csodálatos utazása című előadással nyitja. Ez azért rendkívüli, mert Erdélyben először lesz hallható színpadon Hamvas Béla szövege. Az előadást a vajdasági Mezei Kinga rendezi.

Az idei évadban bemutatják Christine Rinderknecht Stresszfaktor_15 című művét, az ifjúsági előadást Csáki Csilla rendezi. Székely Csaba Doktor S. című komédiáját Rareș Budileanu állítja színpadra, a Chicago című musicalt Juronics Tamásjegyzi.

Ismét dolgozni fog a társulattal az olyan sikernesprodukciók, mint A nyugalom és Az ördög próbája rendezője, Radu Afrim, aki meglepetés-előadást fog színpadra állítani.

Jon Fosse norvég író Szép című drámájának magyar nyelvű ősbemutatóját Adi Iclenzan rendezi meg. A marosvásárhelyi magyar társulat művészeti igazgatója, Keresztes Attila állítja színpadra William Shakespeare Macbeth-jét, Theodor Cristian Popescu Timur Vermes német író Nézd, ki van itt! című szatíráját rendezi.

A Színházak Éjszakájára felolvasó színházzal készülnek. Jokum Rohde Pinokkió hamvai című darabjában közreműködik majd Parti Nóra, Kerekes Éva, Katona László, Kovács Krisztián, Scherer Péter és Mucsi Zoltán, a rendező Gigor Attila. A felolvasás után koncert és buli hajnalig! A Nézőművészeti Kft. tagjai kiegészülve Parti Nórával és Molnár Gusztával dalokat énekelnek a Don Quijote, az Ezt Rád és A kézmosás fontosságáról című előadásokból. A részletes program itt olvasható.

Az évad utolsó bemutatójaként Mohácsi János állítja színpadra Marosvásárhelyen Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című művét.

 Nézőtér

Szláv-magyar tematikus évadot hirdetett 2016-2017-re az Újvidéki Színház, az idei előadások a MI szócska köré épülnek.

A tervekről Venczel Valentin igazgató úgy fogalmazott: az idén azt szeretnék felmutatni, mi a közös a magyar és a szláv „mentalitásban, világnézetben, értékrendben és úgy egyáltalán a létben”. Különösen fontos ez egy olyan korban, amely egyre csak növeli a népek közt tátongó szakadékot – tette hozzá.

Lénárd Róbert, a teátrum művészeti vezetője hozzáfűzte: a "mi" szerbül és magyarul is ugyanazt jelenti. "A közösséget, az együttműködést: azt, amit a szláv és a magyar kultúra keresztmetszete kell, hogy képviseljen itt, a Vajdaság székvárosában. Épp ezért idei évadunkban összeolvasztjuk a két kultúrát, magyar szerzőket szerbek, szerb szerzőt magyar, vajdasági félig magyar, félig montenegrói zsidót macedón rendez. Mi így képzeljük el az egységet, mi így képzeljük el a kultúrák közti élő, lélegző kapcsolatot."

Az évad műsorán nyolc bemutató szerepel. Esterházy Péter kultikus könyvét, a Kis magyar pornográfiát egy szintén kultikus rendező, a szerb Nikiat Milovojević állítja színpadra. 

Zerkovitz Béla és Szilágyi László Csókos asszonyát Radoslav Milenković rendezi, és az operett az ő kezei között dzsesszes hangzású, modern zenés játékká válik. Bemutatják a Balog István 1812-es Fekete György című drámája alapján készült, a hősmítoszokat górcső alá vevő Fekete című produkciót Zanko Tomić rendezésében, valamint Danilo Kiš legendás novelláskötetének, a Borisz Davidovics síremlékének feldolgozását, amelyet a macedón Aleksandar Popovszki állít színpadra.

Kiss Csaba A dög című darabjával a polgári házasság intézményének végleges megingását mutatja be Olivera Djordjević, míg a kortárs szerb irodalom egyik legjelentősebb alakjának 1987-es regényét, a Fáma a biciklistákról szóló művet posztmodern zenés összeesküvés-elméletként viszi színre Lénárd Róbert. Ezenkívül két monodrámát mutatnak be a társulat színészeivel. Huszta Dániel a szélsőséges politikai erők visszatértéről készít szatirikus játékot, Faragó Edit pedig kortárs szerb szövegek között kutat a nő mindenkori helyzetét elemezve.

Az Újvidéki Színház a 2016-2017-es évadát szeptember 21-én, a magyar dráma napján nyitja meg a Bánk bán című előadással, amelyet Urbán András rendezett. Az előadások mellett folytatódik az ARTrium programsorozat, amely a színház társművészeteinek tere, a programot idén bemutatókhoz rendelt kiállításmegnyitók, filmvetítések, könyvbemutatók, koncertek, kortárs magyar és szerb drámák felolvasószínháza alkotják.  

Az Újvidéki Színház repertoárján maradnak az előző évek sikerelőadásai: az Urbán András által jegyzett Neoplanta és Bánk bán, a Csárdáskirálynő és A kis herceg Táborosi Margaréta rendezésében, a Kovácsok, a Guppi, Mezei Kinga hatalmas sikerű Piafmarche-a és Puskás Zoltán színházi lázadása, az OFF, valamint a Neusatzer Cabaret és a Részeg tárgyalás, amelyeket Lénárd Róbert rendezett.

 

Klasszikus és kortárs drámákat, prózai, zenés és táncszínházi produkciókat egyaránt bemutatnak a székelyföldi színházak a most kezdődő évadban.

A sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínház visszatérő és új alkotókkal dolgozik – közölte az erdélyi teátrum. Az évad első bemutatóját Fehér Ferenc rendezi, akinek nevéhez az előző évek két sikeres produkciója– a Kampf és a Személyazonosság– kötődik. Fehér Ferenc ezúttal egy rendhagyó táncszínházi westernt állít színpadra, A Jó, a Rossz és a K**va Anyád című előadást, amelyet várhatóan december elején mutatnak be.

Az évad során két rendező is új színt hoz a társulat repertoárjába, hiszen először dolgoznak együtt Radu Afrimmal és Bocsárdi Lászlóval. Radu Afrim Andrea Gavriliu koreográfus közreműködésével állítja színpadra a Bácsfalusy Ernőke csodálatos utazásai a garzonban című előadást, amely koprodukcióban készül a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházzal. Bocsárdi László Bezsán Noémi koreográfussal fog színpadra állítani egy produkciót.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház öt bemutatót tervez. Zakariás Zalán rendezi William Shakespeare Szentivánéji álom című művét, Csurulya Csongor pedig két új produkciót is jegyez, Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét, valamint egy székely legenda adaptációját, a Csicser című meseelőadást. A társulat két kortárs művet tűzött műsorra az új évadban, bemutatja Parti Nagy Lajos és Darvas Ferenc Ibusárját Barabás Árpád rendezésében, valamint Mika Myllyaho finn kortárs drámaíró Káosz című darabját, amelyet Kató Zsolt állít színpadra.

Nézőtér

A csíkszeredai Csíki Játékszín nagyszínpadi repertoárján kortárs magyar dráma, világirodalmi klasszikus, magyar színmű és zenés vígjáték egyaránt szerepel. A társulat az új évadot Szép Ernő Vőlegény című színművével nyitja Parászka Miklós rendezésében. Egressy Zoltán tragikomédiáját, a Portugált a román Victor Ioan Frunză, Osztrovszkij Erdő című komédiáját Porogi Dorka állítja színpadra. A Márkus Alfréd zenéjére és Békeffi István dalszövegeire Vadnay László által írt Tisztelt ház című vígjátékot Lendvai Zoltán jegyzi.

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a délkelet-romániai Galacon kezdi meg az évadot, ahol a Butterfly Effect ITF Független Színházi Fesztiválon mutatja be az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című produkcióját. A fiatalokat érintő társadalmi és szociális problémákról szóló, Fazakas Misi által rendezett dokumentarista előadást eddig három kontinens 22 országának 170 településén mutatták be.

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.