Ugrás a tartalomra

Jelige: Tölgy – Váltó

A büfé előtt két összecsukható zöld asztal volt nyolc székkel, az éjszakai esőtől csurom víz volt minden. Győző a pult végébe rakta le a kávéját, végül is ki mondta, hogy csak ülve lehet inni. Most legalább rálátott a csapatra, akik a pálya túloldalán ültek a lelátó alsó sorában.
A főiskola után azonnal ebbe az iskolába kerültek, Eszti, a felesége oroszt és magyart tanított. Leginkább oroszt, addig egy öreg könyvtáros okította Csehov nyelvét, aki a fogságban tanult meg valamennyire. Nem is tanítás volt ez, inkább a gyerekek és saját maga kínzása, de még a cirill betűket sem sikerült beléjük plántálni, igaz, ő sem ismerte mindegyiket. Győző testnevelés szakos volt, ilyen sem volt az iskolában addig. A fiúk fociztak, a lányok kézilabdáztak, évente egyszer, a diákolimpia előtt, volt futás, távol és magasugrás, kislabda dobás. A legjobbakat elküldték a járási versenyre Sásdra, de soha senki nem jutott tovább. A nagyobb iskolákban atlétikai szakkörök és edzések voltak.
     Megégette a kávéval a nyelvét, a káromkodás közben megint átnézett a fiúkra, a csapatra. Egy év alatt sikerült egy versenyképes futócsapatot szerveznie, most a megyei verseny második napját várják. Tegnap négy számban döntőbe jutottak. Az úttörő ezer méteren induló embere harmadik lett, csak két sportiskolás tudta megverni, és ha egy gondolattal előbb kezdi a hajrát, akkor simán lehetett volna második. A sportiskolás edző oda is jött hozzá, hogy hova megy továbbtanulni ez a csikó, mert ha valamelyik pécsi gimnáziumba, akkor ők rátenyerelnének. Megnyúlt az arca, amikor megtudta, hogy a srác Sopronba megy, erdész lesz.
   Ma a váltó fut a döntőben. Nézte őket, beszélgetés közben, lányok nézegetése közben, alma evés közben, vagyis mindig a kezükben volt a váltóbot és adták egymásnak. Már nem esett le soha. Ráment az ősz és a tél, mire összeállt a váltó. Most már ő is és ők négyen is biztosak benne, hogy ez a legjobb felállás. A tagok nem voltak kérdésesek sosem, ők négyen a leggyorsabbak, a sorrendet váltogatták vagy tízszer. Végre kialakult! A kis Hasek kezd, ő egy kiváló focista, jól gyorsul, de képes összerogyni, ha mégis lerajtolják. Neki az a dolga, hogy legalább két embert megverjen. Tibi a második, a többiek Adolfnak hívják, a frizurája emlékeztet valakire, ő egy embert mindig megver, ha negyedikként kapja a botot, harmadikként adja át, ha Owenst kell legyűrni, akkor is. Erre mérget lehet venni!  Laci a harmadik, őt nem lehet megelőzni, megtartja a helyet, ha bele pusztul, akkor is. A befutó Barna egy őstehetség, ha harmadikként vált, akkor biztos a dobogó, csak az a kérdés, hogy melyik foka. Mióta így futnak, még nem verte meg őket senki. Hetente futnak a focicsapatból verbuvált felnőtt négyes ellen, a területi versenyen egyszer győztek, a járásin az előfutamban és a döntőben, itt is megnyerték az előfutamukat. Fél óra múlva lesz a döntő!
   Lehörpintette a maradék fekete löttyöt, visszavitte a csészét és elindult a fiúkhoz. Figyelte, hogy most is cserélgetik a váltóbotot, pedig odaült közéjük a tegnapi távolugrást megnyerő szép szőke szederkényi lány is. A karszalagos rendező futva közeledett felé, jó, ez egy verseny, de a szervezőknek csak nem kellene így loholni, meditált.
– Maga a szászvári tornatanár? – fulladozta a karszalagos.
– Igen, bár utálom, ha tornatanárnak hívnak.
– Jöjjön az irodába, otthonról keresik, valami nagy baj történt a bányában!
Érezte, hogy az ijedtségtől izzadni kezd és az egész csorog le a gerincén az alsónadrágjáig. A váltó minden tagjának bányász az apja. Kicsit várni kellett, de aztán csörrent a telefon. Az iskola igazgatója volt.
– Győző, nagy baj van, vízbetörés volt, legalább heten meghaltak, hármat még keresnek. A Laci apja is halott! Neked kell megmondani neki…
Csönd lett, aztán letették a telefont. Látta maga előtt a nagydarab férfit, aki egy időben a Bányász kiváló kapusa volt. Odaért a fiúkhoz, éktelenül röhögtek, a Barna szerint a lánynak is a kezébe kellett volna adni valami váltóbot szerűt. Elküldte őket melegíteni, aztán megszólalt a hangos bemondó és hívta a váltókat. Az eddig szanaszét lézengő nézők meglepték a rajt környékét. A nap versenye lesz, vajon melyik sportiskola nyer majd, de az egy szem falusi csapat is érdekelt sokakat. Az ellenfelek edzői kifejezett aggodalommal méregették az igen elszántnak tűnő négy fickót.
   A Haseket lerajtolták, de nem esett igazán kétségbe és egy embert azért sikerült megvernie, ötödikként váltott. Győzőnek kellett vigasztalni a fiút, aki a focipályán olyan vagány volt, mint az Albert Flóri, itt meg majdnem sírva fakadt. Tibi tudta a dolgát és legyűrte az előtte futót. Talán a dobogó még összejöhet, ábrándozott az edző, aztán még vagy száz emberrel együtt, mintha forró lenne a lelátó padja, felpattant. A Laci nem futott, hanem szállt a PVSK pálya salakja fölött és másodiknak hozta a csapatot. Aztán lefeküdt és eltakarta a szemét, nem merte nézni a Barnát. Akik mérték a befutó idejét, hitetlenül rázogatták stopperjeiket és hallgatták a nézők ordítását. „Győztünk”, üvöltötte az edző és rohant a fiúkhoz, akik egymást gyömöszölve birkóztak a gyepen.

A futásból sietés, aztán lépegetés, majd szánalmas vánszorgás lett. A srácok riadtan néztek rá.
   Félre hívta és átölelte a Lacit, a másik három és még vagy ötvenen, akik köréjük sereglettek gratulálni, akkor döbbentek rá, hogy valami baj történt, amikor meghallották a sikító zokogást.
A négy síró, egymást átölelő fiú nyakába akasztották az érmeket, akkor már fekete szalag volt mindenkin, edzőn, versenyzőn, szervezőn, rendőrön, büfésen.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.