Ugrás a tartalomra

Jelige: Szamóca – A celeb

Az egész kalamajka úgy kezdődött, hogy Baltazárnak pocsék napja volt.

Reggel óta heveny hascsikarás és világfájdalom gyötörte. Szédelgő, másnapos fejjel kókadozott a sivár szerkesztőségi szobában és azt latolgatta, hogy ötévi bulvársajtós múlt után vajon lát-e még bármilyen célt maga előtt az istenverte hírlapírói pályán. De csupán a saját, asztalra felrakott lábait látta maga előtt és méla undorral szemlélte a lyukas zokniból kikandikáló, töredezett körmét. Talán el is bóbiskolt, pedig még kemény munka vár rá. Hamarosan lapzárta, és össze kell hoznia valami igazán ütős, szenzációs anyagot a meglehetősen laposra sikeredett bulvár rovatba.

Kelletlenül, mintha romlott ételben turkálna, böngészgette a legfrissebb híreket: Britney Tears perzsamacskája négy aranyos kiscicának adott életet. Az állatorvos szerint nem kell komplikációtól tartani… Maris Milton a riói strandon villantotta meg fehér popsiját… Buddy Butthead egymilliárdért vásárol nyaralót a Seychelle-szigeteken…

Csömör, utálat, hányinger – dünnyögte az orra alá Baltazár és indulatosan lesöpörte az asztalról az egész paksamétát. A gép elé ült és egy percig dühösen csapkodta a billentyűket. Miközben visszaolvasta saját szellemi produktumát, kaján vigyorral dörzsölte össze két tenyerét, mint a komisz kölyök, aki rajzszeget csempészett a tanár székére és lesi a hatást.

A másnapi újság bulvár oldalán meglepő hírre bukkant a szenzációra éhes olvasóközönség: REBEKA EGYEDÜL NYARAL! Megbízható forrásból származó információink szerint Kovács Rebeka, a Tesco áruházlánc fiatal pénztárosnője az augusztusi főszezonban veszi ki évi rendes szabadságát. A nemrégiben a Hónap Dolgozója kitüntető címet elnyerő ifjú munkaerő Röjtökmuzsajon, nagymamája vidéki házában tölti jól megérdemelt pihenőjét. Egy közeli hozzátartozó bizalmas közlése szerint Rebeka kizárólag négyéves tacskó kutyusát, Buksikát viszi magával a nyaralásra.

A nehézsúlyú világsztárok, celebek viselt dolgairól beszámoló színes írások közé becsempészett, talányos hírecske meglepő hatást keltett: mindenkinek felcsigázta a fantáziáját. Az internetes bulvármédia állandó híréhségben szenvedő szerkesztői gondolkozás nélkül átvették az anyagot és természetesen megtoldották, kiszínezték valami saját kútfőből származó sületlenséggel. Mire a bulvárfogyasztó közönség az első meglepetés után felocsúdott, már tengernyi adatot, hivatkozást lehetett találni az interneten a titokzatos Kovács Rebekáról.

A következő napokban felbolydultak a közösségi oldalak. Beindult a láncreakció, hírek, kommentek, cikkek tízezrei keringtek a világhálón, mindenki tudni vélt valami új, érdekes információt, pletykát a rejtélyes lányról. Az internet és a tömeghisztéria nem ismer határokat, a bulvár világának kifürkészhetetlen szeszélye új szenzációt teremtett. Kovács Rebeka világsztár lett.

Baltazár kéjes önelégültséggel szemlélte a fejleményeket. Mindig is szerette felsőbbrendű lénynek képzelni magát, különösen kellő mennyiségű alkohol és egyéb segédanyagok elfogyasztása után. Olyan elégedetten terpeszkedett el a székében, mint valami istenség, aki szemöldöke egyetlen rezzenésével beindította az ősrobbanást. A párhuzamot egyáltalán nem tartotta túlzónak. Végül is mindketten világot teremtettek.

Meglehetősen ritka józan pillanataiban Baltazár, mint tapasztalt újságíró, biztosra vette, hogy egy-két hét alatt kifullad a világméretű hűhó és az élet visszatér a rendes kerékvágásba.  De a Rebeka-sztori új fordulatot vett, amikor egy angol bulvár hírportál Bulldog álnéven cikket író buzgó, fiatal zsurnalisztája leleplezte a pénztárosnőt. Kiderítette, hogy Kovács Rebeka valójában Rebecca Kowax trinidadi milliárdosnő, aki rendkívül rejtőzködő életmódot folytat, eddig még soha egyetlen riporter sem volt képes szóra bírni, és a legpimaszabb lesifotósok sem tudták lencsevégre kapni. Bulldognak azonban sikerült a közelébe férkőznie és neki – kizárólag csak neki személyesen – elárulta a hölgy, hogy a legeslegtitkosabb inkognitóban tartózkodik jelenleg Budapesten, áruházi pénztárosnőnek álcázva. A cikkből megtudhattuk, hogy Rebecca harcos, elkötelezett környezetvédő, hatalmas összegeket költ a természet megóvására és tevékenységével igen sok borsot tör a politikai elit és az iparmágnások orra alá, akik első számú közellenségnek tekintik őt. Azért kerüli a nyilvánosságot, mert jelenleg is nemzetközi elfogatóparancs van kiadva ellene.

A fellángoló népszerűség az egeket ostromolta. Világszerte Rebecca Fan Clubok alakultak, luxus divatcikk lett a pénztárosnő egyenruha, élelmes gyártók illatszereket, divattermékeket, autómodellt neveztek el a hölgyről és egy hollywoodi stúdió bejelentette, hogy filmet forgat Rebecca kalandos életéről. A tömeghisztéria hullámait meglovagoló hiénák hirtelen milliárdos vagyonokra tettek szert.

Amikor a Salamon-szigeteki rádió a műsorát megszakítva közölte, hogy értesüléseik szerint Rebecca Kowaxot a hatóság őrizetbe vette, világszerte zavargások törtek ki. Free Rebecca mozgalmak indultak, százezres tömegtüntetésekre került sor, a tőzsdei árfolyamok zuhanni kezdtek és több országban rendkívüli állapotokat kellett kihirdetni. A nagyhatalmak felelős politikusai a Biztonsági Tanács összehívását fontolgatták.

Baltazár arcán – talán először életében – az aggodalom halvány jelei mutatkoztak.

– Kiscsibéim, ez már nem piskóta – nyilatkoztatta ki a szerkesztőségi ülésen. – Én kivégzem ezt a bestiát. Most, azonnal! Még mielőtt valami futóbolond Nobel-békedíjra terjeszti fel.

Komoly előkészületeket tett az előtte álló kemény munkára. Mindenekelőtt előhúzta szekrényéből a vészhelyzetre tartalékolt Metaxa brandyt és a felét legurította a torkán.  A bizonytalan jövőre gondolva a maradékot elrakta szűkösebb időkre.

Leült a számítógépe elé és késő éjszakáig dolgozott az elnéptelenedett irodában. Hosszú, leleplező cikkben részletesen megírta a teljes igazságot a képzelet szülte Kovács Rebekáról és hevesen ostorozta a világot elhülyítő celebkultuszt. Mesterművet alkotott.

 Néhány percig még dédelgette magában  a jól elvégzett munka utáni büszkeség és elégedettség érzését. Aztán rászánta magát, hogy ujjpercének egyetlen apró billentésével útjára indítsa az írást és kivégezze a világ nyakára nőtt celebet.

Hirtelen átható parfümillat csapott az orrába. A nyitott ajtóban egy tizianvörös, hosszú hajú, zöld szemű, dúsan sminkelt kirakati baba pózolt, teleaggatva méregdrága, de kevés ízléssel összeválogatott divatcuccokkal. Lesajnáló, gúnyos mosollyal szemlélte az újságírót. Baltazárnak az volt az érzése, hogy a nő már régóta figyeli őt.

–  Öömiben segíthetek, hölgyem?

– Nem ismered meg a saját teremtményedet, seggfej? Jellemző... Ne aggódj, a kivégzés nem marad el, csak nem egészen úgy lesz, ahogy te gondoltad!

Tommy Hilfiger márkájú táskájából egy tekintélyes méretű Parabellumot húzott elő és a csövét Baltazár homloka felé irányította.

– Ne nyúlj a számítógéphez! Mancsokat fel!

Baltazár meglepően higgadtan mérte fel esélyeit és rendszerezte utolsó benyomásait a világról: – A nő keze nem remeg. Ápolt, finom, de erőteljes kéz, trendi műkörmök. Az ujjakon ékköves gyűrűk. Az ilyen kéz sohasem hibázik…  A fenébe! Legalább a konyakot ittam volna meg...

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.