Szokatlan, és éppen szokatlanságából adódóan nehéz év volt a 2020-as, amely ráadásul nem is ért véget december 31-én, hiszen idén is folytatódik − bár talán már látszik a fény az alagút végén. Olyan események történtek, amilyenekre aligha számítottunk, s olyan furcsán alakult az élet, ahogy azt talán sosem gondoltuk volna. Új pályázati felhívásunkkal éppen ezért a bezártságból, az elidegenedésből, a valós térben, közösen eltöltött idő hiányából eredő levertséget szeretnénk enyhíteni, s játszani hívjuk a szerzőket: arra kérjük őket, írjanak valami vidámat, s vegyenek részt humoreszk-pályázatunkon!

  A humoreszk sajátossága a „karcolatszerű, rövid terjedelem és az ennek megfelelő, fő vonásokra redukált kidolgozás, valamint a könnyed, kedélyesen derűs hangulatú humor. A 19. századi, klasszikusnak nevezett válfajára az anekdotikus elemek a jellemzőek.” A XX. század „első évtizedeiben a műfaj egyre népszerűbbé vált, az újságírás és a kabarépódium jellemző formáinak egyike lett. A modern humoreszk a századforduló idején alakult ki; könnyed groteszkség, a nyelvi humor hangsúlyozottabb jellege és az anekdotikus hangnem hiánya jellemzi.” (Kulturális Enciklopédia − http://enciklopedia.fazekas.hu/). A műfaj egyik csúcsa Karinthy Frigyes 1912-ben megjelent Görbe tükör című kötete.

  Pályázatunkra egyaránt várjuk a klasszikusabb, anekdotikus megközelítésű, a Karinthyt követő vagy a teljesen egyedi technikákat alkalmazó alkotásokat.

  Pályázati feltételek

  A beadási határidő: 2021. szeptember 15.

  A pályamunkák jeligések, és jeligével felkerülnek a „A humor: mosoly könnyek között” című pályázati blokkba, ahol bárki szavazhat rájuk.

  A pályaműveket doc vagy docx formátumban, e-mailen kell elküldeni (csak ezeket fogadjuk el!) a következő forma szerint:

  • Jelige
  • Cím
  • Szöveg

  A szöveg terjedelme nem haladhatja meg a 10 000 leütést (szóközzel együtt).

  A pályázati anyagot az ij@irodalmijelen.hu e-mail-címre várjuk.

  A legjobbnak ítélt írásokból előzsűrizést követően választjuk ki a díjnyertes alkotásokat.

  A művek elbírálását a szerkesztőség tagjaiból álló zsűri végzi.

  Díjak:

  1. 100 000 Ft
  2. 75 000 Ft
  3. 50 000 Ft

  A címbeli idézet Karinthy Frigyes Együgyű lexikon című művéből van.


  Eddig beküldött pályaművek

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Pápaszem - A pápaszem avagy hekkelje a curva annyát!

  Szemesnek áll a világ. De hány féle szem van? Van mandulaszem, macskaszem, sólyomszem, tyúkszem, babszem, üvegszem, pápaszem. Érdekes paradoxon a vakszem (azaz a halánték).

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Néha a rövid is hosszú - 5 méteres hosszútávfutás

  – Eltelt egy új év, s megint itt vagyunk az atlétika királynőjeként ismert, 5 méteres hosszútávfutó versenyen. Még a hideg is kiráz, első hallásra is soknak tűnik, 5 teljes méter. A helyszínen már minden bizonnyal ott van Attila és István. A tiétek a szó.

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Gyilkos glossza - POLITICUSZ-DEMOKRATICUSZ-HUMANICUSZ, ja és HUNGARICUSZ

  Kérem szépen, ne mondjátok meg a családomnak,
  hogy politikus lettem.
  Inkább mondjátok azt, hogy egy kupolás cirkuszban vagyok artista.  Ámbár hosszú a lista, ahol dolgoztam, mint a porond bohóca, vagyis leginkább a pénzt kaptam, igazából rosszat soha senkinek nem akartam. Csak miután a gerincem megroppant a teher súlya alatt, csak az orromig látok, politizálok, és privatizálok, privatizálok.
  Azt azért ne gondoljátok rólam, hogy telhetetlen vagyok,
  csak már a gyerekek is nagyok. A nejem is éli

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Maszk kor - Találkozás

  A tekintélyes és köztiszteletben álló Fej – az angol és amerikai üzletfeleknek Mister Head, a németeknek Herr Haupt, az oroszoknak Tovariscs Golova, a lengyeleknek Pan Glova, az olaszoknak Signore Testa – egy rangos intézmény vezérigazgatója, vagy ahogy újabban mondják, menedzsere úgy döntött, hogy kivételesen nem veszi igénybe a szolgálati kocsit, inkább „befogja az apostolok lovát”.

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Szerelem - Társkereső

  Kedves Író úr! Én a „Kéne egy asszony” jeligéjű hirdetésére jelenkezem, amit a Kontaktbuk oldalán olvastam. Írtam vóna a kommentben, csak a Pista is olvassa magát a szomszédból, oszt nem akartam, hogy felismerjen. Attól, hogy, álnéven írok, nehogy rosszat tessen gondolni, én egy tisztességes asszony vagyok innen, Pest megyéből. Vagyis hogy éppen ez a gond, hogy nem asszony, hanem lyány. Így, hogy már betöltöttem a negyvenet (igaz, jó tíz éve), ez a nagy ártatlanság már kezd nekem a terhemre lenni.

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Kormányos - A földönkívüliek

  A hajnali órákban újabb ormányosra bukkantak az egyik Kalocsa környéki paprikafeldolgozó közelében. Ez már a huszadik eset az utóbbi két hét alatt. A félig öntudatlan állapotban talált földönkívüli valószínűleg csak az azonnali beavatkozásnak köszönheti az életét.

     Késő délelőtt a Központi Honvéd Kórház idegsebészetén berendezett különleges kórteremben a sötétben zöldesen fluoreszkáló lény a többiek közül egyedüliként visszanyerte az eszméletét, amit lebernyegeinek élénk mozgatásával jelzett.

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Etna - Karantén meditáció

  Zoomos, virtuális csoportfoglalkozás 6 fő részvételével, este 18.00 óra (zárt csoport, előregisztrációval, személyes meghívóval).

  – Szép jó estét mindenkinek, itt Éva! Kérlek, jelentkezzetek be!

  – Halló!

  – Jó estét!

  – Halihó!

  – Sziasztok!

  – Heló-heló, hallotok?

  – Jól láttok? Hallotok is?

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Hófehérke - Hófehérke kicsit másképp

  Hófehérke látástól vakulásig dolgozott a törpék házában. Mosott és mosogatott, sikált és súrolt, letörölt és feltörölt már időtlen idők óta.

  – Na végre! – gondolta, amikor meghallotta a távolból az almás kofa rekedtes hangját.

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: In flagranti - Kinek hiszel?

  – Kedves Hölgyem! Ez nem az Ön jegye?
  Kérem, tolakodásnak ne vegye,
  csak az imént kiesett kiskegyed
  retiküljéből, tán csak nem Szeged
  az úti célja? Jómagam szintén
  odamegyek, örülnék őszintén,
  ha társaságomat felajánlva
  elfogadná és együtt csodálva
  fedezhetnénk fel a mesés tájat,
  remélem, Ön ennek nem szab gátat.
  – Uram, köszönöm! Kedves áradat,
  mi Önből tört elő, itt pár adat,
  mi nem nélkülözhető. Esetem
  nem Ön, ne vegye zokon, kedvesem
  Ön mögött áll épp itt a vonaton.

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: szösz - Szösszenetek

  A metrón

  avagy hogy tanul az ifjúság udvariasságot

   

  A metrón ülök. A kocsi közepesen teli, az ülőhelyek foglaltak, az álló utasok között még lehet mászkálni. Mellettem harmincas fiatal apa ül, ölében 4-5 éves formájú fiúcska nézelődik. Hirtelen megszólal:

  – Nézd, Apu, annak a bácsinak olyan a pofája, mint a ló arca!

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Virtuália - Előadóest (rövid jelenet)

  Szoba. Asztal, szék, könyvek, rendetlenség. Üres pohár, tányér. Hátul ajtó. Jobboldalt a kanapén nő hever és telefonál.

   

  Igazán nem is voltam beteg. A legdurvább, hogy nem éreztem ízeket. Zöldbablevest ettem, pedig utálom. Egy kis depresszió azért visszamaradt. Hetekig gubbasztottam egyedül. Home office. Egy kis szédülés, rosszkedv, fülzúgás. Hallucinációk…

   

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: A tanár - A tanár is ember

  Ki kell ábrándítanom mindenkit, aki eddig ebben hitt. A tanár is álmos – alszik, éhes – eszik, szomjas – iszik,  sőt, épp oly szükségletei vannak, mint bárki másnak.

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: ChuckPapi - Nem értem

  Egy nem múló gyomorrontással mentem a körzeti orvoshoz, akit egy fiatalember helyettesített, mert állandóan beteg volt. A helyettes beutalt a tüdőgyógyászatra. Én maximálisan bízok az orvosokban, elmentem, beadtam a beutalót, behívtak.

  Már itt voltak gondok, mert egy nagy szobán kellett keresztülmenni, ahol elképesztő mennyiségű és korú röntgengép volt, mint egy múzeumban.

  Távolról hallom:

  – Foglaljon helyet, T. Úr!

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: A rövid messzelátó - Alternatív teremtés

  Kezdetben teremté Isten a nagy Bummot.

  És monda Isten: Legyen világosság: és gyertyát gyújta.

  És látá Isten, hogy jó a világosság, bár gyertya helyett kellék majd villanykörte; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől: és lőn este és lőn reggel, első nap.

  És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a setétségre így legyinte: ó, Istenem!

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Karnyújtásnyira - Akarva-akaratlanul

  Karalábét ettem, pedig nem akartam. Csikar a hasam, ezzel nem számoltam.

  Takaros énemet a háttérbe raktam. Karosszékben ülve lábam betakartam. Karácsony is eljött, még mindig karantén van. Karimás kalapom a fogason hagytam. Karmazsin csizmámat a sarokba dobtam. Oda a karizmám, vakarom a fejem, nincsen már zenekar, aki fellép velem. Zárva a Karaván. Kardomba dőltem. Utam a Zaci felé veszem, karikagyűrűmet zálogba teszem. Az árából fukarkodva egy karéj kenyérre futja, karvaly karmokkal megkaparintva.

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: A felszínt karcolgatva - Tükörben a testem, szerelembe estem

  Engem a külsőségek érdekelnek. Nem izgat, mi van a fejedben. Én kilóban mérlek. Mutasd, feszes-e a popsid, kerek-e a melled? Hibátlan a bőröd? Ha nem, hát nem is kellesz. Megvan-e a presztízs, öltözéked fess-e?  Sznob vagy-e eléggé, kigyúrt testem vonz-e? Azt mondod, ficsúrként esélyem sincs a szerelemre? Lenne inkább gógyim, mintsem téged nézlek? Bámulom tökéletes tested, s közben megigézlek.

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Fogós kérdés - Fogas kérdés

  Felfoghatatlan. Sehogy sem jó, lépésnél lüktet, feszít, gyulladt. Auuu. Fogd rövidre, kérlek! Ne tarts fogva! Hadd foglalkozzak már mással! Na jó, abbahagyom a Nyafogást. Befogom. Elfogadom, most ez van. Időpontot foglalok az orvosomhoz. Elfoglalt, nem fogad. Fogy a türelmem. Így mikor fog meggyógyulni? – pufogok. Már a fogantatásomnál eldőlt, hogy fogékony vagyok az ilyesfajta problémákra. Elfogult vagyok, ráfogom a genetikára. Micsoda, örökbe fogadtatok? Fogadóban alszom!

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Abcd1234 - Kísért a szerencse

  Megannyi jellel üldöz a szerencse. Immár harmadjára szarta telibe a sirály kommandó a bicikli ülésemet. Ez szó szerint égi jel. Ideje volna kaparós sorsjegyet venni, mert eddig csak az ülést kapargattam. Ha így megy tovább, guano-bányát nyithatok a madárszarra alapozva, és én leszek a foszfátkirály.

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Yolla - Haszonlesők

  Tolószékben ül Zsófi néni, a hatalmas nappali közepén. Mellette kis dohányzóasztal, rajta a mobilja, kis tányéron szendvics, nagy bögre tea. Körülötte lezárt és félig telt papírdobozok. Egy középkorú asszony ráérősen holmikat csomagolgat.

  – Jaj, Margitkám, maga a legjobb szomszédom! Nagyon köszönöm a segítségét! Látja, milyen bolond vénasszony vagyok, vénségemre költözködöm.