Ugrás a tartalomra

A muhi csata és Tomaj Dénes

1241. április 10-én éjszaka a tatárok megpróbáltak átkelni a Sajó hídján.
A magyarok Kálmán herceg – Béla király testvére – vezérletével súlyosan megverték őket. Batu már a visszavonulást fontolgatta, de 11-én reggel Szübütej fővezér meglátta a magyarok összezsúfolt, szekerekkel bekerített táborát, s állítólag annyit mondott: Oroszlánok, akiket szamarak vezetnek! Emberei távolabb átúsztattak a Sajón, s meglepetésszerűen bekerítették a magyar tábort.
Majd megint egy trükk, a kán harcosai itt vetik be először a robbanó gránátokat. Rabságba hurcolt kínai mesterek cserépedényekbe puskaport tömtek, jól ledugaszolták, kanócokkal (gyújtózsinórral) meggyújtották, s a teljesen szokatlan szerkentyűket az ellenfél közé hajigálták. Ilyen még nem volt!
A magyar táboron végigsöpört a pánik, főleg a lovak vadultak meg, a sátrak, szekerek lángra lobbantak. A csata elveszett, mielőtt tulajdonképpen elkezdődött volna.
Ezt leghamarabb Béla király és halálig hű embere, Tomaj Dénes nádor ismerte fel.
A tatárok bevetik a harmadik trükköt, megtalálják a csatatéren a hivatalos királyi pecsétet, és a király nevében hamisított leveleket küldenek szét az országba.
Ez még tovább növeli az áldozatok számát, a fejetlenséget.

 

*

Tomaj Dénes egyike az ezeregyszáz éves európai magyar történelem legkiválóbb alakjainak. Származása szinte mesébe illő.
Történt, hogy Szent István király ellen fellázadtak a pogány besenyők (egyébként a magyarral rokon nép), Tonuzoba vezérükkel az élen. A király leverte a lázadást, Tonuzobát elfogta, s kijelentette, megkegyelmez a lázadóknak, birtokukat, rangjukat megtarthatják, ha keresztényekké lesznek. Tonuzoba azt felelte, inkább temessék el élve, semhogy elhagyja ősei hitét.
István király erre parancsot adott a fogoly besenyőknek, hogy földeljék el a vezért, lovastól, ahogy kérte, ősi pogány szokás szerint. Megjelent Tonuzoba fiatal felesége, két gyermekük anyja, hogy együtt akar halni urával. Bevégeztetett. A tiszaabádi révnél élve eltemették őket, pontosabban eltemettették magukat. Eddig a hagyomány, amit Anonymus is megörökített Gestájában. A két gyermeket Szent István megkereszteltette, felneveltette, meghagyva őket örökségükben.
Nos, Tonuzoba leszármazottja volt Tomaj Dénes, s az ő leszármazottja lett gróf losonci Bánffy Miklós (1873–1950), a XX. század egyik legnagyobb írója, művésze s a legnehezebb időkben, Trianon után, 1921–22-ben Magyarország külügyminisztere. Ő küzdötte ki tehetségével, intelligenciájával és rámenősségével a népszavazást, aminek köszönhetően Sopron és környéke – óriási szavazattöbbséggel – visszakerült Magyarországhoz.
De vissza 1241-be. A tatárokkal vívott vereckei csatában súlyosan sebesült Tomaj Dénes nagy nehezen meggyőzte IV. Bélát, hogy cseréljenek fegyverzetet, ruházatot, hogy az ellenséget megtévesszék, és a király meneküljön!
Mindkettő tudta, hogy utoljára látják egymást.
Tomaj Dénes, mintha ő lenne a király, ezer válogatott nehézlovas magyar vitézzel (a páncélos testőrséggel) nekirontott az ellenségnek.
A kortársak úgy emlékeztek, hogy egy-egy elesett magyar körül „tucatnyi” tatár hulla hevert. Mindenki a királyra vadászott.
Végül a túlerő győzött, a magyar ezer mind egy szálig hősi halált halt. Kegyelmet senki sem kért, és senki sem adott.
Dénes nádor fejét levágták s a kán elé vitték. Csak rápillantott s annyit mondott.
– Ez nem Béla, ez Tomaj Dénes!
A magyar sereg szinte teljesen megsemmisült.
Megkezdődött a király üldözése, mert ha él a törvényes király, él az ország is.
Az uralkodót és családját hű emberei az akkor a Magyar Szent Koronához tartozó dalmáciai Spalatóba – ma Split, Horvátország – menekítették.
Ott született Trau (ma Trogliv) szigetén a később szentté avatott Margit, akit apja és anyja már születésekor Istennek ajánlott fel Magyarországért, a tatárvész megszüntéért. Akkor úgy mondták, Isten elfogadta a kegyes áldozatot, a mongolok 1242 tavaszán kitakarodtak az országból.
Csoda történt?!
Igen, de leginkább itt a földön. Az egyébként mesterien szervezett, fegyelmezett, halálmegvető tatárok is akkora veszteségeket szenvedtek el a magyaroktól, hogy gondolni sem lehetett a Nyugat elleni támadásra.
Egy ókori király mondotta egy sok vért követelő győztes csata után: „Még egy ilyen győzelem és elvesztünk!”
Plano Carpini ferences rendi szerzetes 1247-ben a mongolok birodalmába látogatott. Fogadta őt Batu kán – Béla király sátrában –, amit a muhi csatában zsákmányolt. A szerzetestől idézünk: „A tatárok földjén két temető van, az egyikben hantolják el a kánokat, vezéreket, az összes nemes urat, bárhol érje őket a halál, ha lehetőség kínálkozik, ide hozzák őket. A másik temetőben azokat helyezik el, akiket Magyarországon öltek meg. Ott ugyanis sokan lelték halálukat.”
Megfizettünk! De milyen áron? Túl nagy volt a tandíj.
Tulajdonképpen egy, a Csendes-óceántól az Adriai-tengerig terjedő kegyetlen, jól szervezett eurázsiai birodalommal szállt szembe a magyar.
Hol van ma már a mongol világbirodalom? A történelem egyik örök igazsága, hogy minden hatalom, ami csak rombolni tud, de építeni nem – elpusztul.
Történészek véleménye szerint az akkori Magyarország két és fél milliós lakosságából legalább félmillió pusztult el – elestek, legyilkolták őket, éhen haltak, eltűntek. Ilyen arányú vérveszteséget, dúlást – minden negyedik-ötödik ember halott! – kevés állam szenvedett el ilyen rövid idő alatt. Az ország mégis rekordidő alatt talpra állt.
Jussanak eszünkbe Klebelsberg Kuno örökérvényű szavai: „A magyarság legértékesebb, különös tulajdonsága, hogy nagy katasztrófák után mindig megtalálja magában az erőt az újrakezdéshez, a feltámadáshoz.” Így történt 1919 után, 1945 után és 1956-ban is.
IV. Béla királyunkat illesse örök tisztelet, mert ritka erős lelkű, bölcs ember volt, aki tudott tanulni saját és mások tévedéseiből, aki jobban szerette a hazát, annak népét, mint saját magát, és mesterfokon megtanulta kimérni úgy a jutalmat, mint a büntetést.
Egy régi tanítás szerint: „Az igazi uralkodó az, aki tudja, hogy mit nem tud, de tudja, hogy ki tudja (ki ért hozzá?) és arra bízza.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.