Ugrás a tartalomra

„Szellemidézés” a temetőben

Egy kellemes júliusi nyárestén, sötétedés után, a Fiumei úti temetőben gyűltek össze Ady Endre síremlékénél Ady költészetének  kedvelői. Turek Miklós A Napisten papja című előadására érkeztek,  amely  a Nemzeti Örökség Intézete szervezte Nyáresték a Fiumeiben elnevezésű kulturális eseménysorozat újabb felvonása volt.
 

A Nemzeti Sírkertben pillanatok alatt megteremtette a hangulatot a halkan, duruzsolva szóló ősi sámán zene, amely a szabadtéri estre érkező mintegy százötven embert fogadta. A jellegzetes, fehéren izzó síremlék köré – temetőhöz meglehetősen szokatlanul – színpadot építettek, melyen egy kávéház részlete és két szék kapott helyet. E díszletek között lépett színpadra a jövőre húszéves Versszínház megálmodója és vezetője, Turek Miklós színművész, és megkezdődött a „szellemidézés”. 

Az előadó Ady életének meghatározó pillanatait és személyiségének jellemző vonásait elevenítette meg legjelentősebb versei segítségével – nemcsak a nézők, de a költő szobrának figyelő tekintetétől kísérve. Elvonatoztunk Párizsba Léda  után, majd  a nyüzsgő világváros százhúsz évvel ezelőtti  csodás utcáin kószáltunk a  „legkoldusabb nomáddal”, beültünk vele néhány kávéházba, hogy a Föl-földobott kő  sorai után  ismét  magyar tájon barangoljunk, „százszor is, végül is”.  Turek Miklós  színjátéka  segítségével Ady  verseinek esszenciája juthatott el a hallgatósághoz, hiszen végigkövethettük, végigélhettük egy-egy vers megszületésének pillanatait, körülményeit, sőt a költő  leveleiben és publicisztikáiban fellobogó érzelmi viharaiból is kaphattunk ízelítőt. Megelevenedtek Ady belső lelki vívódásai, amelyek talán egy-egy vers megszületéséhez vezettek.
 

A műsor közben a temetőre boruló sötétség, a több mint százéves sírt körbeölelő ősplatánok lombjának ezüstös csillogása, a különlegesen változó fénytechnika és a színpad felett  átrepülő denevérek mind hozzájárultak ahhoz a különleges élményhez, amellyel valamennyi résztvevő gazdagodott az este során. A középpontban álló hófehér Ady-szobor a verses est végére szinte hús-vér, valóságos alakként hallgatta a színművész előadását. Nem véletlenül búcsúzott azzal az előadó a nézőktől: Olvassanak Adyt!

A vastapsot követően sokan ottmaradtak, beszélgettek, élvezték a különleges miliőt, a költő sírjára virág is került. Ekkor volt csak alkalom közelebbről szemügyre venni a közönség tagjait: volt köztük nagymama az unokájával, több magyartanár, fiatal érdeklődők, és a kulturális élet más területeiről is érkeztek szép számmal. És e szabadtéri, közvetlenebb és kötetlenebb színházi formának köszönhetően többen személyesen is gratuláltak Turek Miklósnak az est után. Sőt, meghívást is kapott, hogy iskolában is lépjen fel egy-egy előadás erejéig. Jó volt látni, hogy Ady minden korosztályt megérint, és az ilyen átütő erejű előadások által „egy fájdalmas, nagy élet jussán” él tovább – s nemcsak ifjú szívekben.

További képek az előadásról a cikk fölött, a lapozható gelériában.

Fotók: Polinszky Tibor, Márton Zoltán és Kaunitz Miklós. 

 

Nagy Angéla az Intés az Őrzőkhöz Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke, valamint az Ady Endre költészetét kedvelők Facebook-oldal alapítója.

***

„Verszínház a Fiumeiben” címmel tavalyi nyáron indult a Versszínház™ és a Nemzeti Örökség Intézetének izgalmas és rendhagyó előadássorozata, melyben a költők sírjai mellett elevenednek meg estéről estére az ott nyugvó irodalmárok Turek Miklós színművész versszínházi monodrámáiban. 
A nagy sikerű sorozatban a tavalyi évben Arany János, József Attila és – a Petőfi-emlékév nyitányaként a felújított Petőfi családi sírhelynél – Petőfi kelt életre a művek által. Petőfi-tour 2023. című előadássorozatában Turek Miklós az emlékévhez kapcsolódóan járja az országot és a világot Petőfi-monodrámájával, melynek következő állomása a Művészetek Völgyében, a taljándörögdi templomban lesz július 22-én. 
Idén Radnóti, Ady és (szeptember 2-án) Faludy vannak terítéken.
Az előadások összművészeti kiegészítéseként Nágel Kornél Gara Arnold-díjas grafikusművész vers-kép kiállításai szoktak szolgálni. Mindemellett a Makám és a Kosbor együttesekkel tematikus verszenei előadásokat játszanak.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.