Irodalmi Jelen
 • Noszlopi Botond

  Sötét ablak a völgyre

  A nincsen himnusza – kortárs versek Ady Endre halálának századik évfordulójára

  Asszonyom, hát mit tegyek? –
  elme elhagy, terv bedöglik,
  minden hűhó mindhiába,
  ugrálhatok, le se néz rám,
  kötelem csak negyven centi,
  talán fölmetsszem a vénám?

 • El nem küldött levél Ady Endrének
  Böszörményi Zoltán

  El nem küldött levél Ady Endrének

  Reményt koldulni minek?
  A koldusok vánkosán is a semmi szíve pihen.
  Boszorkák táncát, árnyait tükrözi a liget,
  de bárhova nézel,
  mindenütt a valóság bizonytalansága vár:

 • Aki mindenkihez szól, az megszólíthatatlan

  Frideczky Katalin és Pataki Tamás írásai

  Az a gyanúm, hogy amikor Adyhoz készülnék levelet írni, a „magok” eleve meg vannak főzve, ki sem kelhetnek. Tatjána sem vívódhatott hosszabban nálam, mielőtt megírta levelét, de a megszólításig ő sem jutott el. Semmi „Kedves Eugén”, vagy ilyesmi. Egyszerűen csak: Én írok Önnek…

 • Simon Adri, Szilágyi-Nagy Ildikó

  Az ugaron zárvatartás

  A nincsen himnusza – kortárs versek Ady Endre halálának századik évfordulójára

  Én vagyok a föld bolondja.
  Milyen vérsivatag bennem!
  Véresbronz lemezzel bevont
  Serleg mélyén végleg ébren
  alszik füsttelen tüzem.

 • A nincsen himnusza – Ady Endre 100, első verskör

  Megölök egy pillangót

  Az Irodalmi Jelen januári száma vers - és prózaösszeállítással tiszteleg Ady Endre halálának századik évfordulójára. Elsőként Lackfi János és Zsille Gábor verseit olvashatják.

 • Acsai Roland

  Hófehérke egy Apple-boltban dolgozik

  Kevesen tudják, de Hamupipőke
  ma is él,
  a kicsi és formás lábával
  meg a magas sarkú üvegcipőjével,
  főleg a láb- és cipőfetisiszták
  kattintanak videóira
  a felnőtt oldalakon.

 • Nagy Angéla

  Ady Bandi vagy Brüll Adélka? – Avagy: ki tette híressé Lojanek trónját?

  "Már akkor is hitetlenkedve néztem erre a kislányruhában, trónszéken ülő, világos szemű gyermekre, aki egyáltalán nem tűnt Ady Endrének. De azért, bevallom, jólesett látnom, hogy milyen volt a kis Bandi. (...) Bizonyosan nem nekem jutott eszembe először, hogy ez a kisgyerek egyáltalán nem hasonlít Ady Endrére. De akkor ki lehet? Eddig a kép készítésének helyére és a rajta látható gyermek kilétére sehol nem találtam információt." – Nagy Angéla utánajárt, hogy ki is látható valójában az elhíresült fotón. Következtetéseit az alábbiakban olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  A hidrogénbomba nagyszerű... és csak a béke érdekében - Találkozás Teller Ede professzorral

  A hidrogénbomba nagyszerű... és csak a béke érdekében

  M. Szabó Imre 2002-ben portréfilmet készített az akkor 94 éves dr. Teller Ede atomfizikussal. A kétrészes videót, amely Teller Ede otthonában. Az alábbiakban a beszélgetés szerkesztett változatát olvashatják, valamint Teller Bush elnöknek címzett levelét, illetve az atomfizikus véleményét a klónozásról.

 • Irodalmi Jelen

  "Vannak napok, melyek nem szállnak el"

  Juhász Gyula, Tompa Mihály, Vörösmarty Mihály, Reményik Sándor, Kölcsey Ferenc, Arany János, Ady Endre, Petőfi Sándor és Gyulai Pál verseivel emlékezünk a márciusi ifjakra, elődeink bátorságára, az 1848-as magyar szabadságharc hőseire. A képeken látható ereklyék az Aradi '48-as Ereklyemúzeumban találhatóak.

 • Hudy Árpád

  Mennyei séta a Tanár úrral – Hudy Árpád tárcája

  Hallgatja a középkori koldusok tolvajnyelvét, társalog a francia forradalmi eszmékért rajongó kisvárosi polgárokkal és vidékről felköltözött, tollforgató nemesifjakkal, sorra látogatja több földi emberöltő legendás szerkesztőségeit, szemtől szemben látja a Maros-parti városban valaha megfordult magyar és külföldi hírességeket, akiket oly sokszor, oly lelkesen idézett meg.

 •  Laik Eszter

  Babitscsal büszkélkedő bank

  „Más kérdés, hogy mit szólna ehhez – például – Babits Mihály. Aki, ugye, már nem igen tud szólni. De ha tudna is, egyáltalán nem biztos, hogy a kérdéses banknak adná az arcát. Vagy oda tenné a jogdíjait, vagy itt vezetné a Nyugat szerény számláját.” – Laik Eszter jegyzete.

 • Irodalmi Jelen

  Európa, Európa – Kirakós játék felnőtteknek és felnövő gyerekeknek

  Európát játszottam. Kusza játék.
  Északot, Délt, keletet, nyugatot.
  Egyik félt. Másik röhögött. És
  simogatott. És rúgott. Ugatott.
  (Szilágyi Domokos)

 • Irodalmi Jelen

  Paradicsomnak te szép élő fája - Húsvét, 2014

  Félrehajolt a töviskoszorú, elment e világból
  Megváltónk: villant válla az alkony alól.
  S lám, az ezüstharmattól csalva a szörnyü keresztre
  éjjeli-pillangó szállt le pihenni kicsit.
  (Gottfried Keller)

 • Irodalmi Jelen

  Tábori slamek

  Videónkból kiderül, Asbóth Balázs és Berki Teofil milyen szövegekkel vezette be a slam poetry világába a II. Hajdúböszörményi Írótábor résztvevőit.

 • Onagy Zoltán

  A legendás szerelem vége

  Ady a Nyugat 1912. március 16-i számában közölt Elbocsátó szép üzenet-e a legendás szerelem vége, a nyaktiló, ám Léda 1913. május 5-én keltezett levelében tesz még egy drámai kísérletet. Mert – gondolom én, és gondolta talán Léda is – lehetetlen, hogy így, ilyen rossz szájízzel zárjanak le tíz viharos évet.

 • Irodalmi Jelen

  Ady halála

  Arról se beszélünk, mi van, ha megéri a Horthy-évtizedeket. Sőt. Mi akkor, ha megéri Rákosit, Kádárt, ha netán Aczél elvtárs érzi magát felelősnek versei minőségéről dönteni. Megeshetett volna ez a szörnyűség, hiszen 1977-ben töltötte volna a százat. Nem beszélünk erről sem. Minek. Nem érte meg.

 • Irodalmi Jelen

  Ady szifilisztörténete Ady Endre tollából

  Nem lehet tovább keresni azt, aki nekem egy rossz csókkal üzent. Mihályi Rozáliával nem beszélhetek, Mihályi Rozáliát nem vallathatom ki. Csak egyet tehetek, Mihályi Rozáliából megcsinálom az élet és csók múzsáját. Eléggé nem ismertem s eléggé belerondított az életembe. Különben is, ki tudja meddig kellene kereskednem, amíg megtalálnám azt, aki a szerelemről szomorú üzenetet küldött Kun Marcella által s az én férfiúi állatiasságom jutalmául? Nagyon szép koszorút vittem ki másnap, ragyogó délelőttön, a temetőbe, Mihályi Rozália sírjára. S akkor olvastam: Itt nyugszik Mihályi Rozália, élt huszonhat évet, béke poraira.

 • Irodalmi Jelen
  Sárközi Mátyás

  Ki volt Wertheimstein Rózsika?

  "A címben megnevezett hölgy Nagyvárad szépe volt, míg egy szép napon oda nem érkezett Európa egyik leg­gaz­da­gabb embere, az ifjú Charles Rothschild, hogy meg­kér­je a ke­zét és azután magával vigye angliai kastélyába." – Sárközi Mátyás tárcája ízelítőnek legújabb lapszámunk második oldaláról.