Ugrás a tartalomra

Hósimon

Hideg januári reggel virradt a hófedte, erdőszéli hegyoldalra. A zúzmarás ágakon élesen meredeztek a fagy csókolta, apró tüskék. A tegnapi lábnyomokat is rég elfedte az éjjel esett friss hó. A lassan ébredő, halvány rózsaszín napfelkeltében százféle színben tündökölt a kopogósra dermedt világ.

Simon, a kis hóember vidáman ébredt. A nemrég született, gömbölyű „hókupac” büszkén állt a hatalmas, zord öreg fenyő tövében, ahová a három erdészgyerek tegnap alkonyatkor állította. Dióbél szemeivel ámulattal nézett körbe.

Milyen gyönyörű itt! – gondolta. Narancssárga répa orrával boldogan szimatolt a csípős hegyi levegőbe, miközben apró almadarabokból megformált, széles szájával elégedetten mosolygott.

Mellkasán egy gyermektenyérnyi, különféle magokból kirakott szív díszelgett, amely ennyi szépség láttán most egyre hevesebben vert.

Egyszer csak a fején billegő, régi piros fazékra leszállt egy pöttömnyi madárka, majd fázósan megrázta sárgacirmos-fekete tollait. Nagyon gyenge volt szegény, már két napja nem evett. A fagyos erdőben hiába kereste, egy árva magot sem talált.

Ám hirtelen felragyogtak apró gyöngyszemei. Lenézett Simon mosolygó arcára és boldogan fedezte fel a dió szemeket, amelyek melegbarnán dudorodtak ki a kerek arcból. Apró csőrével előbb csak picike, majd nekibátorodva egyre nagyobb darabokat csippentett belőlük.

Ekkor ismét koppant a bádogkalap. Két újabb didergő kismadár érkezett. Félénken nézték csipegető társukat, majd óvatosan átröppentek Simon orrára és boldogan estek neki a sárgarépának. A megtelt begyű kis apróságok a lakoma után vidám csicsergéssel vitték tova a jó hírt a többieknek.

– Csipcsirip, csipcsirip! Gyertek, csak gyertek, jut itt finom falat mindenkinek!

És egyre többen jöttek, csak jöttek...

Órák teltek el így. Lassan bealkonyodott. De a kis Simon csak állt ott rendületlenül. Nem volt már sem szeme, sem orra, sem szája… Kicsiny magszíve is alig dobogott.

Mégis boldog volt.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.