Ugrás a tartalomra

Sikeres halálugrás az Ipoly mentén

Érdekes irodalmi rendezvényt látott vendégül  az 1919-es hősi önvédelmi harcáért „A legbátrabb város” – Civitas Fortissima – címet viselő Balassagyarmat. „Palócország fővárosa” felett Balassi Bálint, Madách Imre és Mikszáth Kálmán szelleme lebeg – utóbbi névadója a helyi könyvtárnak, ahol május 14-én mutatták be Kövér Péter legújabb, Salto mortale című, az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában megjelent kötetét. Az impozáns előadóterem zsúfolásig megtelt, külön öröm volt látni a sok középiskolás diákot.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének korábbi elnöke mutatta be a könyvet, nemcsak irodalmárként, hanem mint a kötet szerkesztője és a szerző barátja is. Könnyed, de tartalmas bevezetőjéből a közönség megtudhatta, hogy Kövér Péter csak későn kezdett el ugyan írni, de erre szinte predesztinálta őt ragyogó mesélői tehetsége és kiapadhatatlan humora. Erre bizonyság első három kötete, a mostani azonban több komoly írást is tartalmaz.

A pódiumi szövegeket remekül oldotta dr. Eugene Rado virtuóz villanyorgona-játéka és éneke

A pódiumbeszélgetésben az aradi származású, Németországban élő, „civilben” fogorvos szerző elmondta, hogyan érlelődött meg benne az elhatározás, hogy írni fog. Nyersanyaga mindig a valóság, személyesen megélt vagy másoktól hallott események. De adjuk át a szót neki: „Valahol, valamikor, valakivel megtörtént esetek. Inkább tükröznek, mint teremtenek. Terhes vagyok ötletekkel, de valójában csak eltöprengek a szavak jelentésén. A rímeim még keresik a párjukat. A kicsi még nem nagy, a gyenge még nem erős, a Kövér még nem Shakespeare.”

A jó hangulatú könyvbemutató szerzői dedikálással és kötetlen beszélgetéssel egészült ki

Bár a szerző maga is felolvasott, az est leghatásosabb előadói részeként Botos Fanni Boglárka, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium diákja ihletett tolmácsolásában elevenedtek meg a kötet írásai. A száraznak a legnagyobb rosszindulattal sem mondható pódiumi szövegeket remek zenei betétek oldották, az énekes és a virtuóz villanyorgona-játék előadója a szerző régi barátja, dr. Eugene Rado, a Light Jazz Trio Arad alapítója volt.

Botos Fanni Boglárka, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium diákja ihletett tolmácsolásában elevenedtek meg a kötet írásai

A jó hangulatú könyvbemutató szerzői dedikálással és kötetlen beszélgetéssel ér véget.

Hudy Árpád

A leadképen: a kötetet bemutató Zentai Péter László; a szövegeket felolvasó Botos Fanni Boglárka; a könyv szerzője, Kövér Péter

 

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.