Ugrás a tartalomra

„Gyere, mesélj!” – Az Irodalmi Jelen mesepályázatának értékelése és eredményhirdetése

Az Irodalmi Jelen 2023 októberében meghirdetett mesepályázatára örvendetesen sok, közel négyszáz pályamű érkezett. Mint a kiírásban megfogalmaztuk: „szerkesztőségünkben hisszük és valljuk, hogy a világunkban eluralkodó sötétségben egyre fontosabb a mesék őserejű, gyógyító, útmutató fénye.” Önmagában is felemelő tapasztalat, hogy nagyon sokan gondolják ezt így. A jó mese halhatatlan és időtlen, tekintet nélkül a benne elmesélt történetre, de szerzője és remélt olvasója életkorára is. A jó mese minden befogadóját inspirálja és megmozgatja a fantáziát – megint csak tekintet nélkül hallgatósága vagy olvasója életkorára. A jó mese nem fedi el vagy nem szépíti meg a világ (az emberi lélek) sötét oldalát, de olyan csodafegyverrel vértezi fel befogadóját, amelynek segítségével az bátrabban szembe tud nézni a rosszal. A jó mese nem bántóan didaktikus, tanulságát az olvasója maga vonhatja le egyéni horizontjának megfelelően, ahogy az értelmezésben is szabadságot ad az egyénnek. Nem utolsósorban a jó mesében így vagy úgy, de megcsillan a humor, a leleményesség, a játékos kedv – hiszen derű és mese kéz a kézben járnak.

Mivel túlzás nélkül mondható, hogy a beérkezett több száz pályamű szinte mindegyikében felleltük az imént felsorolt ismérvek többségét, különösen nehéz volt dönteni, mely művek kerüljenek a „dobogóra”. Igyekeztünk egyfelől azokat a legtöbbre értékelni, amelyek megidézték ugyan a klasszikus mesék vagy népmesék hagyományát, örökérvényűségét, de ezt akár cselekményükben, akár stilárisan (színekkel, hangulatokkal, az elbeszélés módjával) egyedivé, maivá, sajátossá varázsolták, élve a humor bármilyen eszközével. Szintén értékeltük az ötletességet, azt a fajta eredeti gondolkodást, amely belecsempészi a szövegbe alkotója üdítően színes, kreatív világlátását. Mindez azonban még önmagában kevés lenne, ha nem eredményezne kellő arányérzékkel felépített, hiteles hangon megszólaltatott irodalmi értékű szöveget. Ezt is figyelembe vettük a döntésnél.
Hogy oldjuk kicsit a dilemmát, az első, a második és a harmadik díjat is megosztva adtuk ki, jelezve, hogy jelentős minőségi különbség nincs az egyes helyezettek között.
Dicséretben részesítettük azon pályaművek alkotóit, akik a szerkesztőségünk tagjaiból álló zsűri több tagjánál is a végső körig „versenyben maradtak”, mert originalitásuk, ötletességük vagy épp tömörségük és velős üzenetük révén kiemelkedtek a mezőnyből.
Különdíjban részesítettük azokat a gyermekektől származó jeligés alkotásokat, melyek felnőtt beküldői jelezték, hogy egy gyermekpályázó művét juttatják el nekünk. Szintén különdíjat érdemelt három, pedagógus beküldő, akik tanítványaikat készítették fel, és juttatták el műveiket a pályázatra. Egy „speciális” különdíjat ítéltünk oda továbbá néhány gyermekillusztráció – vélhetőleg nagyon fiatal – alkotójának.

Díjazottak:

Megosztott I. helyre méltónak találtuk a „Skolasztika” jeligével beérkezett A csillárjavító mester című mesét, valamint „Alázatosan jelentem” jeligével A harisnyakötögető hadvezért. Míg előbbiben a szimbólumok ereje, a költői ihletettségű történet szépsége és hibátlan felépítése nyerte el a zsűri egységes tetszését, az utóbbiban a humorral életre keltett mesei-fiktív történelem, a múlt vagy a jelen harcainak komolyságát tréfás ötletességgel feloldó kreativitás.
Az első helyezettek 60–60 ezer forintos pénzjutalomban, valamint egyéves Irodalmi Jelen-előfizetésben részesülnek.

A megosztott II. helyet A százesztendős malac („száz” jeligével), valamint A számok harca („Püthagorasz” jeligével) érdemelte ki. A malactörténet pompás nyelvi kidolgozottsággal és atmoszférateremtő erővel megírt, az élőszóban előadott meséket idéző, szórakoztató, egyben szépirodalmi nívójú alkotás, míg A számok harca egy páratlanul szellemes alapötleten nyugvó, a matematikát mesévé alakító elgondolás, amely tökéletesen működik mindennapi életünk és emberi gyengeségeink tanulságos metaforájaként.
A második helyezettek 40–40 ezer forintos pénzjutalomban, valamint egyéves Irodalmi Jelen-előfizetésben részesülnek.

A megosztott III. helyet a „Kariatida” jeligével beérkezett Pókhálóért aranyat című mese, valamint a „fekete-fehér” jeligéjű Seholse és a Gödör nyerte el. A Pókhálóért aranyat mind stilárisan, mind történetében sikeresen ötvözi a modern, „félelemoldó” mesék és a klasszikus népmesék jellegzetességeit, nélkülözve a célzatos didaxist, ugyanakkor a felnőtt olvasó számára is kacagtatóan tanulságos cselekménnyel. Ennek méltó párja a Seholse és a Gödör, amely izgalmában, magas szintű nyelvi kidolgozottságában, ötletességében és láttató erejében bárki számára élvezetes olvasmányként működik.
A harmadik helyezettek 25–25 ezer forintos pénzjutalomban, valamint egyéves Irodalmi Jelen-előfizetésben részesülnek.

Dicsérő oklevélben, valamint egyéves Irodalmi Jelen-előfizetésben részesülnek a következő mesék alkotói (a mese címe után zárójelben a jeligét adjuk meg):

A búbánatos jobbágy („Alberto Bohemia”)
A csuka, a világ ura („csuka”)
A kis királyfi („levendula”)
A szamár furulyálni tanul („furulya”)
A tücsök, a pajor és a pók („kisgyurgyalag”)
A varázsdoboz („Gombostű”)
A világ végéről visszafelé („világ)
Amikor a szúnyog párbajra hívta ki az elefántot („csokrosinda”)
Az égig érő fa („Filemon”)
Elza, az aranyhal („Kobero”)
Fülemás nyuszi („Lédi”)
Különös éjszaka („Figaro”)
Mostanában mindig tündérekkel álmodok („pacsmag”)
Nappal és Éjjel („Zöld küllő”)
Pipacs és Fifi új barátja („kékarany”)
Tudományos mese („Bolygó hollandi”)
Zakariás és Balambér („stiglic”)

Különdíjban, azaz könyvjutalomban részesítjük az alábbi pályaművek alkotóit:

A legkisebb elment szerencsét próbálni („B1”)
A tölgyes erdő titka („B2”)
Csilla és Béni a rendőrkutya („CS1”)
Katicaszerelem („N1”)
A jószívű fa és barátai („Z1”)
Mesélnek a fák („N1”)
A hat kismadár és Édességvilág („S1”)
Mia az erdőben („Z2”),
valamint Ökrös Mártát, a gyulai Implom József Általános Iskola osztályfőnökét, aki a könyvjutalom mellett egyéves Irodalmi Jelen-előfizetésben részesül.

A dimenziók háborúja („Virágcserép”)
Arany-álom („Álmodozó”)
Egy csibekalóz kalandjai („Madáretető”)
Olívia mesés kalandjai („Tanulság”),
valamint Balázs Bettinát, a szentgotthárdi Arany János Általános Iskola magyartanárát,
aki a könyvjutalom mellett egyéves Irodalmi Jelen-előfizetésben részesül.

Bárány-módszer („Bárány-módszer”)
valamint Hamza Hajnalka felkészítő tanárt, osztályfőnököt, aki a könyvjutalom mellett egyéves Irodalmi Jelen-előfizetésben részesül.

Álommese („Jelige”)
Őszapó („Barátság”)
Sültkolbászocska („Fagyi”)
Noncsimanó („Tollak gyilkosa”)
A varázsfolyó („Virágszál_2013”)

A két ország („Mákoskalács”)
Sutád, Bászlya és Lettö („Őrző”)

Továbbá különdíjat (könyvjutalmat) ítélünk oda a jelige nélkül érkezett, Mesél a klímás című pályaműhöz illusztrációként beküldött gyermekrajzok alkotójának.

*

A díjazott alkotásokból az Irodalmi Jelen e-könyvet jelentet meg, amely ingyeneses letölthető lesz az irodalmijelen.hu oldalról.

Kérjük, hogy a fentiekben felsorolt pályaművek beküldői a már ismert, mesepalyazat2023@gmail.com e-mail-címen vegyék fel szerkesztőségünkkel a kapcsolatot, feltüntetve pontos nevüket és címüket.
A gyermekek műveit kezelő felnőtteket kérjük, hogy írják meg a gyermekek életkorát, és hogy milyen postacímre kérik a jutalomkönyvet.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.