Ugrás a tartalomra

10 könyv, amit nagyon várunk (9.)

 

A 84. Ünnepi Könyvhét szinte átláthatatlan kínálatból válogattunk olyan újdonságokat, amelyek megjelenését nagyon várjuk. Rövid ízelítőt is közlünk a művekből. Ezúttal Turczi István Minden kezdet – A beavatás regénye című könyvébe olvashatnak bele.

 

10 könyv, amit nagyon várunk (9.)

 

A kötet fülszövege:

Főhősünk felírt a noteszébe egy Seneca-idézetet: „egyforma hiba mindenkiben bízni és senkiben sem”. Felírta és elfelejtette. Nem csoda, Azrael egy kamaszkorból épp csak kinőtt fiatalember, útrakelő, aki a neki rendelt Zónában kénytelen tanulni az emberi kapcsolatokat. Ez a Zóna azonban korántsem sivár: erdők karéjában luxussal berendezett kastély, itt kell Azraelnek elkormányoznia vonzódásait (és választásait) a természetes/természeti szépség meg a rafinéria között. Mikrovilág, amelyben szépség és gonoszság, tisztaság és elkárhozás csatája dúl.

Merész vállalkozás a – hosszabb idő után ismét prózával jelentkező – Turczi Istváné: a nemesfényű szimbolista példázatok és az akciófilmek keresztezéséből született modern nevelődésregény úttörő darabja. 

 


 

Szinopszis:

Az ember olyan, mint a rugó: ha nagyon lenyomják, egyszer csak visszarúg.

Azrael, ez a bibliai hangulatú névvel megáldott fiatalember azonban másféle jellem. Mindig mosolyog, lefegyverzően udvarias, nincsenek második szándékai és született optimista. Az ő világról vallott felfogását a bizalom tartja egyben. Igent már tud mondani, a nemet még meg kell tanulnia. Olyan fiú, aki többet is adna, mint amije van, ha volna kinek; akinek mindig szüksége lesz valakire, aki érzi azt, amit ő, és tudja azt, amit ő nem.

Korán magára maradt: a szülei elváltak, és mindketten más országban kezdtek új életet. Ezután imádott nagyanyja nevelte, ő azonban hirtelen meghalt, és a fiúnak nem maradt más választása, egyedül vágott neki a nagybetűs Életnek. A regény kezdetekor egyszerre két nagy pillanat érkezik el az életében – felvették az egyetemre, és húsz éves lesz. De mihez kezdjen ekkora szabadsággal? Több éve nem látott, titokzatos nővére hívására egy eldugott hegyi kastélyszállóba indul, hogy hosszú idő után ismét együtt töltsék a nyarat, és nem mellékesen recepciósként némi pénzt keressen a tanulmányaihoz.

Lehet-e egy naivitásig jószándékú, ártatlan és ambiciózus fiatalember csupán passzív nézője annak a világnak, amelybe két hónapra belecsöppen? Vagy őt is magával sodorja, részvételre kényszeríti a valóság: a szállodának álcázott luxus örömtanya gátlástalan és könyörtelen mikrovilága, ahol a test csak drágán mért áru, a perverzió életforma, és minden gesztust a pénz és hatalom irányít?

Többszörösen is a beavatás regénye ez: itt ismerkedik meg a felnőttek világával, a kétkezi munkával, a testiség egyszerre vonzó és megalázó kalandjaival, és mindenekelőtt a nagy szerelemmel. Az elegáns kastélyszálló pincéjében lesz tanúja egy döbbenetes és megalázó éjjeli fekete misének. És a nyári munka során döbben rá, mit jelentenek a külvilág farkastörvényei. Fény és árnyék hatása együttesen érvényesül: mire elmúlik a nyár, és végetérnek a rémálomba illő események, már nem ugyanaz a fiatalember tervezi új életét.”


 

Az Irodalmi Jelenen az alábbi részletek közöltük a regényből:

1. részlet

2. részlet

Turczi István: Minden kezdet – A beavatás regénye. Palatinus, 2013.
 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.