Ugrás a tartalomra

Ujlaky István: NEMZETKÖNYV

Ujlaky István Magyarország- és nemzettörténete úttörő és nélkülözhetetlen vállalkozás akkor, amikor a nemzettudat hiányával küszködő magyarság a szélsőségek irányába tájékozódik és fogalmi zavarban szenved (mi nacionalizmus, patriotizmus?), amivel párhuzamosan a történettudomány súlya vagy a történelmi kronológia, vagy a történeti mitológia felé tolódik el.

 

 

Ujlaky István:
NEMZETKÖNYV

 

 

 

"Lehet-e újat írni a magyar történelemről? Igen, lehet, mégpedig úgy, ahogy Ujlaky István közelít a témához: megírni a Kárpát-medence történetét magyar szemszögből. A szerző vizsgálódásainak középpontjában e sokszínű és soknemzetiségű régió áll, amely kelet és nyugat ütközöpontjaként sajátos történelmi utatu járt be az évszázadok alatt, az itt megforduló-letelepedő népek egymásrautaltsága, konfliktusa pedig sajátosan közép-kelet-európai sorstörténet. Ami a magyarság ezerves története is, tegyük hozzá rögtön...
Ujlaky István Magyarország- és nemzettörténete úttörő és nélkülözhetetlen vállalkozás akkor, amikor a nemzettudat hiányával küszködő magyarság a szélsőségek irányába tájékozódik és fogalmi zavarban szenved (mi nacionalizmus, patriotizmus?), amivel párhuzamosan a történettudomány súlya vagy a történelmi kronológia, vagy a történeti mitológia felé tolódik el. A közzétett tanulmányok fokozott mértékben növelik történelmi tisztánlátásunkat:
Nyugati és keleti bevándorlás a középkori Magyarországon
Etnikum, nemzetiség, nemzet a középkorban
A nemzetté válás modellje az Elbától keletre
Széchenyi és Kossuth
A zsidóság Magyarországon 1914-ig
Magyarok kisebbségben
Nemzeti kisebbségek Magyarországon
A magyarországi cigányság története
Magyar politikai emigrációk"

Kráter Műhely Egyesület és Könyvkiadó
2009

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.