SZTÁRSZAKÁCSKÖNYV
*Vigyázat! Főzés előtt az egérmérget és a légyfogót távolítsuk el a konyhából, különben az a meglepetés érhet, hogy a túlvilágon arra térünk magunkhoz, hogy meg vagyunk halva!
Minimalista levespótló két személyre
Hozzávalók: Egy nagy. üres leveses fazék, két szelet kenyér, egy nyeletlen kés, egy nem túl nagy, kissé rozsdás fedő, öt deka mangalicazsír;
A nyeletlen kést óvatosan helyezzük be a leveses fazékba, fedjük be a rozsdás fedővel, és az egészet tegyük a konyhaszekrénybe. Közben tizenhárom percig erősen koncentráljunk arra, milyen egészségtelen az az öt deka mangalicazsír, minek hatására elszégyelli magát, és hirtelen megavasodik. Miután így már fogyaszthatatlan, nyugodtan dobjuk a szemétbe.
Most a két szelet kenyér héját lefejtjük, a kenyér belét eltesszük (ebből készül a másnapi kenyérbélszínjava minimalista módra), a héjakat pedig ízlésesen, mély tányérra helyezve máris tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Időművész születésnapi vacsorája
Gyermekünk születésekor tegyünk bankba egy kilogramm vadhúst 8 %-os kamatra, ötven éves lekötéssel. Az ötven év lejártakor a kamatos kamattal megnövelt alapanyagból fenséges születésnapi lakomát rendezhetünk negyven személyre.*
*Vigyázat, mint minden jelentős pénzügyi műveletnél, itt is vannak kockázatok:
1. A hatvan éves korunk után nemzett gyermekeink ötvenedik születésnapját ritkán szoktuk megérni.
2. Ne felejtsük el a szélső kamatokat eltávolítani: ezek túlságosan megkeményedhettek, és nagyon megdrágítanák a hús megfőzését!
3. A születésnapi lakomára szóló meghívók szétküldése előtt érdeklődjünk! Ha közben tönkrement a bank, a lakoma megrendezése bizonyos nehezen elhárítható problémákba ütközik.
Nemzeti csirkepörkölt honfoglaló módra
Két deci olasz olivaolajon ősi magyar nyereg alatt megdinsztelünk negyven deka venezuelai vöröshagymát. Mikor a hagyma már üveges, mint a halott gulyás szeme, vastagon megszórjuk paraguayi pirospaprikával. Ha a paprika már kellően fel van oldódva, rázúdítjuk a másfél kiló feldarabolt brazil broylercsirkét, és jól megforgatjuk a hagymás-paprikás alapon, mint karikás ostort a csikós, hogy alaposan átjárja annak az íze. Vigyázzunk, nem sütni, csak éppen megpörkölni akarjuk, akár vallatáskor a hóhér a boszorkány talpát. Eztán Szentkirályi vízzel* keresztben leöntjük, hogy jól ellepje, és takaréklángon addig főzzük, míg meg nem puhul, mint pór menyecske a betyár szavától. Akkor rövid lére pároljuk. Chilei cseresznyebefőttel körítve, piros-fehér-zöld kínai kendőbe (Vereckei-) szoroson becsavarva tálaljuk.**
* Nem királyvízzel!
** Vigyázat, nehogy (zöld-fehér-piros) olasz trikolórba tekerjük: annak egészen más a zamata!
Celeb-piskóta, avagy egyszerű Rólamelnevezett*
Hozzávalók: 6 darab Rólamelnevezett-tojás, 6 evőkanál Rólamelnevezett-cukor, 1 csomag Rólamelnevezett vaníliáscukor, 6 púpozott evőkanál Rólamelnevezett-liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipetnyi só (ez a változatosság kedvéért esetleg lehet Rólamelnevezett is);
A Rólamelnevezett-tojások sárgáját a Rólamelnevezett egyéb hozzávalókkal alaposan összekeverjük. Ezek után Rólamelnevezett-tojások fehérjéből olyan kemény habot készítünk, mint amilyen kemény én vagyok a Rólamelnevezett-műsorban. Fakanállal óvatosan összedolgozzuk az egészet úgy, hogy a Rólamelnevezett-tojáshab ne törjön össze. A masszát Rólamelnevezett-sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük, és 200 fokra előmelegített Rólamelnevezett-sütőben aranysárgára sütjük. Reklámszünetenként óvatosan lessünk be a Rólamelnevezett kémlelőnyíláson: a Rólamelnevezett akkor készült el, ha a széle olyan zajjal válik el a papírtól, mint én a férjemtől.**
A megsült Rólamelnevezett-piskótát kis ideig a sütőben hagyjuk hűlni, majd ne felejtsük el kivenni: a sütőben való tálalása nehézkes. Irántam érzett forró szeretettel töltve hidegen fogyasztjuk.
*Bármely alkalmi celeb neve behelyettesíthető.
**Vigyázat! A Rólamelnevezett-sütő ajtaját sütés közben tartsuk csukva, mert a Rólamelnevezett-tészta érzékeny, mint az én lelkem.
Egzotikus gyümölcssaláta-sztár
Vegyünk két darab nyírségi almát.*
Tiszta, hideg csapvízzel mossuk meg, majd hagyjuk egy órácskát pihenni, hogy a vízből rátapadt klór szaga elszálljon. Tegyük kistányérra, és így tálaljuk. Adhatunk hozzá bugylibicskát, konyhakést, műfogsort, NAV-ellenőröknek számlát, a kukacok eltávolítására elektromos műseregélyt is.
Fogyasztása felejthetetlen élmény!
* Vigyázat! A legnehezebb feladat a megfelelő alapanyag beszerzése. Zöldessárga, nagy méretű spanyol, dél-afrikai cirmos, vagy telt húsú vörös, kaliforniai alma bárhol kapható, de ezek az igazi, hamisítatlan, egzotikus gyümölcssaláta elkészítésére alkalmatlanok. Ne sajnáljuk az utánajárást, kerül amibe kerül, ragaszkodjunk a csökött, férges, magyar áruhoz!
Álom-egyveleg szürrealista módra
Vastag, bolyhos sállal bekötjük szemünket, és így előkészülve mindent kiveszünk a hűtőből, amit ott találunk, és kirakjuk magunk elé a konyhai munkaasztalra. Kitapogatunk valamit, ami üvegben (műanyagflakonban) van, tehát folyadék jellegű, ezt óvatosan áttöltjük egy ötliteres lábasba, és lassú tűzön főzni kezdjük. Öt perces időközökkel ebbe a lébe dobáljuk bele egyesével mindazt, ami kezünk ügyébe kerül*. Két órai főzés után az álom-egyveleg tálalható. A tapasztalat azt mutatja, hogy minden alkalommal valódi meglepetés születik!**
*Vigyázat! Főzés előtt az egérmérget és a légyfogót távolítsuk el a konyhából, különben az a meglepetés érhet, hogy a túlvilágon arra térünk magunkhoz, hogy meg vagyunk halva!
**Már az is meglepetés, ha ezek után még egyszer beengednek bennünket a konyhába.
Bárdos József