Ugrás a tartalomra

Diurnus naplójegyzete: Mi a rítus?

Jómagam ugyan azt hiszem, hogy valamiért e szakadatlan, jobbára titkos rettegésre is szükségünk van, még ha italba, tébolyba, veszedelembe, alkotásba, drogba, Csomolungmára menekülünk is előle. Attól félek, nélküle szép, szelíd, félhülye kirakati próbababák lennénk. S irtózásunk nélkül (a haláltól), évmilliók alatt más élőlényekké lettünk volna, talán szexus nélküli (nem angyalok, hanem) ördögök. A jó megszállottságra sem lennénk képesek. A kivételes teljesítményekre, művekre sem. De e hitemben alighanem magamra maradtam.

Bitó László Eutelia-eutanázia könyvének gondolatairól a szerző a Pallasz Páholyban Heller Ágnessel (meg alkalmi kérdezőkkel) vitatkozott - és a filozófus asszony megkérdőjelezte a nem-szakrális, vagyis a laikus, szekuláris rítusok lehetőségét, létezését. Már-már megszólaltam, hogy: na de a koncert! Mi a hangverseny, ha nem szekuláris rítus? És mi a színház, az opera, mi az, amikor „kórusok, ha zengenek”? És mi a vers?

Aztán nem szóltam semmit. Bitó könyveit és főképp Bitót magát kedvelem, az esti vita a Pallaszban nem arra való, hogy mások idejéből hosszú perceket elfecsegjek.

Mire hazaértem, jól emlékszem annyi idő után ma is: már meg is kezdődött a csoda, a rítusok rítusa az MTV-ben: a minden képzeletemet meghaladó József Attila-est. Olyan est, amely elfújta minden halálfélelmemet, olyan est, amelyért érdemes volt élni. Évek, hosszú évek óta nem voltak ilyen mély, felejthetetlen óráim a képernyő előtt, s amíg szemernyi, gondolkodni és érezni képes porcikája él még elmémnek, ez az est lesz a vigaszom.

Ezért az estért érdemes volt annak idején megszületnem - még ha tkp. ugyanott, ahol kevéssel később a költő a halálra készült... És érdemes volt visszaérkeztemkor Budapestre, 1983-ban abbahagynom verseim közlését. Ami ugyan lemondás, beismerés, esztétikai bűnbánat, kisebbfajta suicidiumnak is felfogható, de megnyitja a teljesebb befogadás minden zsilipét. A rítus csak annak adatik meg, aki immár nyitott azokra. De persze, a rítus mindenkié, és szinte mindenki képes megnyílni rá. Ezért vagyok hálás az Irodalmi Jelennek - hiszen „Áldott asszonyom” című versem beépítését egy készülő nagy antológiába dr. Kassai Tibor professzor ugyan az Irodalmi Jelenben való megjelenése előtt döntötte el, de publikálása megerősítette döntésében. Köszönöm.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.