Ugrás a tartalomra

 

Zöldi László médianaplója: Írók a literátusok között

Vagy százan jöttek el megnézni-meghallgatni a három írót, ezért a kora délutáni összejövetelt nem is az újjá varázsolt B-épület 125-ös termében tartottuk meg, ahol keddenként médiapolitikáról beszélek a másod- és harmadéveseknek. Néhány méterrel arrébb költöztünk, a régi színházterembe (van egy új is, de abban meg elvesztek volna az érdeklődök). Miközben üldögéltem a bemutatkozó írók mellett, fölmértem a szemközt ülőket. Körülbelül ötven olyan diákot láttam, aki „hivatalból” tartózkodott ott, azt hitték ugyanis, hogy előadok nekik a Horthy-korszakról. Helyettem írókat kaptak. Megérkezett vagy húsz magyar szakos is, őket nyilván a két új regény is izgatta. Aztán beült vagy tizenöt klubhálós munkatárs, még főiskolások vagy már diplomások, egyiküknek fél négykor el is kellett mennie, mert négytől az egyik multi gyárában angolra tanította a munkásokat. És feltűnt vagy tíz felnőtt is, a városból meg a főiskoláról, oktatók és újságírók, még egy orvos is (igaz, ő idestova négy évtizede diákújságíró volt velem együtt Debrecenben, az Egyetemi Életnél).

Azt hiszem, a legtöbb diák most először látott élő írót. De az biztos, hogy egyszerre hárommal még senki sem találkozott közülük. Ha az ő szemükkel néztem volna a két „amerikás” vendéget, akik több évtizedet töltöttek a tengeren túl, felfigyeltem volna arra, hogy mielőtt regényírásra adták a fejüket, megalapozták az egzisztenciájukat. Bitó László például orvos-professzorként ment nyugdíjba a New York-i Columbia Egyetemről, mellesleg föltalálta a zöld hályog ellenszerét, majd hazajött, és megírt vagy tizenöt könyvet az anyanyelvén. Böszörményi Zoltán Kanadában szerzett vagyont, majd szűkebb pátriájában, Erdélyben privatizált egy lámpatest-gyárat, és megújította Bukarest meg néhány romániai város közvilágítását. Aztán megalapította az Irodalmi Jelen című havilapot, és pátyolgatja a fiatal írókat.

Szóval kedves írójelöltek (Hadas Bianka, Horváth Bori, Komor Zoltán, Nagy Zsófi és Román Dávid) érdemes anyagi alapot teremteni a regényíráshoz. Ha nem jön össze a gyógyszer-kísérlet és a lámpatest-gyártás, megteszi az újságírás is. 

(Klubháló)

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.