Böszörményi Zoltán

  József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, író, az Irodalmi Jelen főszerkesztője. 2016-ban a magyar kultúra szolgálatáért a Magyar Érdemrend középkeresztjével is kitüntették. Tizenkét verseskönyv, öt prózakötet szerzője. Műveit angol, német, francia, orosz, lengyel és román nyelvre fordították le.

 • Lajtos Nóra

  A test mint darabokra zúzott bizonyosság

  Testpoétika Böszörményi Zoltán Darabokra tépve című regényében

  A Darabokra tépve megcáfolhatatlanul nevezhető a testiség regényének is, amelyben olyan pszicho-szexuális konstrukció jut érvényre s olyan gyakorisággal, hogy már-már zavarba ejti az olvasót, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mi most magára a könyvre, mint corpusra fókuszálunk: egyfelől a szexualitásban „kiélt” testiség tapasztalatára mint szövegszervező tényezőre koncentrálva, másfelől a szöveg mint test jelentésviszonyára, amely főképp a trianoni békediktátummal ragadható meg.

 • Böszörményi Zoltán

  Szőcs Géza-apokrif

  Visszavárlak, visszavár,
  Pápua vagy Kolozsvár,
  ha vetkőznek a hajnalok,
  a csillagokra hajolok.

 • Piroska Katalin

  Egy enciklopédikus regény

  Olvasói gondolatok Böszörményi Zoltán Darabokra tépve című regényéről

  Az írott szöveg holt betűi az olvasók gondolataiban kelnek életre. Úgy tűnik, Böszörményi Zoltán könyve esetében ez különösen igaz. Bővítheti az ismereteinket, lehet rajta töprengeni, lehet vele vitatkozni, többféleképpen értelmezhető, továbbgondolható.

 • Darabokra tépve
  Varga Melinda

  „A lélek hasonlít a zsugorodó csillag befelé hajló fénykupolájához”

  Böszörményi Zoltán Darabokra tépve című, legújabb regényéről

  A Darabokra tépve című nagyregény műfajilag nehezen behatárolható, modern kísérleti regénynek nevezném, ahol a szerző többféle regénytípust és irodalmi műfajt ötvöz.
  Az esszéregény, a fejlődésregény, a kalandregény, a novella, az újságcikk, az interjú, a poétikus, leíró részek, a versek, a kordokumentum, a fénykép, a napló és a levél tudatosan felépített, színes, kavalkádszerű ötvözete. Az író nem riad vissza attól, hogy szereplői filozófusoktól idézzenek, s a filozófiát a mindennapok szerves részeként kezelve éljenek, sőt még attól sem, hogy Karl Marx verseiről beszéltesse hőseit, de újságcikket, interjút, levelet, naplót is belesző a szövegbe, illetve a regény szereplőinek életébe.

 • Böszörményi Zoltán: Notlandung

  Notlandung – Gedichte und Erzählungen

  0 Ft

  Zoltán Böszörményis Gedicht- und Erzählband »Notlandung« ist nach seinem 2016 erschienenen Flüchtlings­roman »In den Furchen des Lichts« die zweite Publikation im Mitteldeutschen Verlag. Das titelgebende Mosaikgedicht »Notlandung«, das sich ungarisch und deutsch über mehr als dreißig Seiten erstreckt, geht auf eine eigene Erfahrung des Autors zurück, als sein Flug der British Airways im irischen Shannon notlandet.

 • Böszörményi Zoltán: The Refugee

  The Refugee

  0 Ft

  Zoltán Böszörményi begins THE REFUGEE with his harrowing escape from the threat of imprisonment in an Eastern European dictatorship but devotes the bulk of the book to his equally adventurous detention in a Western European refugee camp, taking the reader beyond the TV news images to give an inside look into the everyday life of a community of desperate people facing uncertain future.

 • Zoltán Böszörményi: El anhelo

  El anhelo

  0 Ft

  Es un fenómeno impactante en Europa central y oriental que los hijos de trabajadores migrantes que se mudan a Europa Occidental, sean criados en sus hogares por abuelos, conocidos o padres tutelares remunerados.

 • Böszörményi Zoltán: Mirage de notre sort

  Mirage de notre sort (Sorsunk délibábja)

  0 Ft

  Parlant tantôt de politique, tantôt d’amour ou d’esthétique, mais avant tout de la condition humaine et du mystère de l’être, la poésie de Zoltán Böszörményi a la langue bien pendue, ne se réfugiant jamais dans des formalismes prudents. Elle prend tantôt la forme de sonnets et autres formes fixes qu’il maîtrise avec un art consommé, devenu rare de nos jours, tantôt celle de poèmes en vers libres traversés par un ample souffle prophétique.

 • Böszörményi Zoltán

  Megtaláltalak

  gyűjtöm az erőt, hogy újra, ha kell, százezerszer négy égtáj felé kiáltsam: megtaláltalak, Hazám!
 • Böszörményi Zoltán

  El nem küldött levél Szőcs Gézának

  Hollóhajú éj fürdik a Temze vizében,
  meglátja magát benne a hold,
  kikötne valahol,
  lenne ő a holdkomp,
  az a vagány járgány,
  mi átvisz egy másik,
  fényben fürdő partra.

 • Böszörményi Zoltán

  A szellem kenyerében a kovász

  Megdermedt körülöttem a világ, amikor elmentél, te bátrak bátra. Felöltötted ruhádat, búcsút sem intve kisiettél a ködös őszbe. Itt hagytál minket a délibáb kezében tündöklő mindenségben.

 • A remény árnyalatai

  Különleges könyvekhez különleges bemutató dukál: az Írók Boltjában – a szabályoknak megfelelően – közönség nélkül, online közvetítéssel beszélgetett Böszörményi Zoltán és Varga Melinda újonnan megjelent köteteikről.

 • Böszörményi Zoltán: Darabokra tépve

  Darabokra tépve

  0 Ft

  Ismét olyan szöveget tartunk a kezünkben, amelynek kompozíciója, cselekményszövése, jelenetszerkesztése, vágásai jellegzetesen filmszerűek. A regény sodrása esszé- vagy tanulmányrészleteket – köztük a magyarság számára fontos üzeneteket –, párbeszédeket, emberi arcokat, jellemeket, sorsokat, valóság-anyagot görget magával, széles észak-amerikai tablóvá, a kanadai – de a világ talán bármely pontján található – középosztály életének keresztmetszetévé sűrítve a magával ragadó egyéni sorsokat.

 • Írni trendi, örülni jó

  Hogy a költészet valóban mennyire trendi még járvány idején is, nemcsak a Petőfi Irodalmi Múzeum népes közönsége bizonyította az Irodalmi Jelen díjátadó gáláján, de azok a fekete-piros, feliratos szájmaszkok is, amelyeket Viola Szandra munkájának jóvoltából viselhettek a rendezvény résztvevői.

 • Böszörményi Zoltán

  El nem küldött levél Lászlóffy Aladárnak

  magyarokat is elárultak Trianonban,
  vörös forradalmat varrtak a nyakunkba,
  szeletnyi ország, mi megmaradt,
  és a kongó harangok hangja bennünk és mindenütt.

 • Böszörményi Zoltán

  Csillag-tekinteted

  Ebből a rám nehezedő világból, én csak a tavaszt értem,
 • Böszörményi Zoltán

  Csak te maradj velem

  Pálmafák suttognak, szélbe eresztett lombjaik rávetülnek a tenger víztükrére, a hanyatló nap is eltűnik a láthatárról, nem festi be vérével az égbolt szélét.
 • Böszörményi Zoltán

  A pillanat lángoszlopa

  Én is úgy kóstollak meg, nyugodt, ráérős türelemmel, hogy tovább tartson a részegítő aktus, simogató ujjaim vándorlása bőrödön
 • Böszörményi Zoltán

  El nem küldött levél Orbán Ottónak

  Hiszem, a történelem végül minket igazol,
  mert nincs és nem volt a földkerekségen
  olyan ország és nemzet, amelyet ennyire
  és ilyen igazságtalanul
  kifosztottak és megcsonkítottak volna.

 • Böszörményi Zoltán

  Darabokra tépett táj

  ezeréves vágy kúszik az égbolt testére