Ugrás a tartalomra

Kittenberger Kálmán

(1881. október 10.–1958. január 4.)

  Közös polcon Molnár GáborralFekete Istvánnal. A korakamasz és későkamasz időszak írói, egy arasszal Cooper és May Károly után. A lélek alakul még, a lélek keresi a támaszpontokat, ahonnan elrugaszkodva irányt választ. Az olvasó gyerek (csak az ember olvas – Magvető) felnyúlt a heverőről a levevős polcra, és pontosan tudta, milyen jellegű olvasmányra van igénye éppen. Molnár Gábor iszapos, nedves Dél-Amerikájára a félelmetes csúszómászók, kajmánok és jaguárok közé készül, netán a Tüskevár botladozó, tanuló gyerekhősei közé, akik halásznak, vadásznak, áznak és fáznak, de remekül érzik magulkat, netán Kittenberger száraz Afrikájába, ahol a nagy vadász fekete segédekkel körülvéve egyet lő, és egész csorda döglik halomra.

   Érdekes, mennyire nem tesz különbséget a kamasz helykereső álomvilágában létező, mozgó fiú a tudós-vadász Molnár Gábor, a természet szerelmese, költői lélek (Fekete István), és a vadállatok mészárosa, trófeavadász Kittenberger közt. De hát nem voltunk se környezetvédő zöldek, se kékek, se sárgák, se feketék. Gyerekek voltunk, elvágyódó fiúgyerekek, akik bárhová elindultak volna, bármilyen minőségben el, csak végre eltűnni onnan, ahová a sors lecsapta őket. Ezt szolgálták az indiánkönyvek, ezt a későbbi háborús regények, és az azt követő P. Howardok.

   S hogy végül az olvasók kilincvenkilencvenkilenc egész kilencvenkilenc százaléka marad a helyén, járja a születésével kiérdemelt, megszabott utat, a lényegen nem változtat. A fiatalok olvasnak és álmodoznak. Aki sokáig fiatal marad, sokáig álmodik, sokáig olvas. És a könyv marad. Az író is marad, amíg az olvasó marad.

Onagy Zoltán

 

Kittenberger Kálmán (Léva, 1881. október 10. – Nagymaros, 1958. január 4.) magyar Afrika-kutató, zoológus, vadász és író.

   Hat alkalommal összesen tizenhat évet töltött Afrikában.

   Több, mint hatvanezer példányból álló anyaggal gazdagította a Nemzeti Múzeum állattani gyűjteményeit. Ez a gyűjtemény mintegy háromszáz új állatfajt tartalmazott, amiből közel negyvenet Kittenbergerről neveztek el. Járt Tanzániában, Etiópiában, a Viktória-tónál, Ugandában és Belga Kongóban.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.