Ugrás a tartalomra

Csicsery - Rónay István (1917–2011)

Nagypénteken meghalt egy Amerikából hazatért magyar emigráns, aki elsősorban talán politikus alkat volt, de az irodalomért is nagyon sokat tett.
Somogy megyei birtokos családból származott, anyai ágon Az ember tragédiája pompás illusztrációiról ismert gróf Zichy Mihály volt a dédapja. Ifjan gondolt arra, hogy diplomata lehetne, elvégezte tehát Bécsben a Konzuli Akadémiát és Budapesten a jogot. Mivel akkor még megvolt a családi birtok, szerzett egy harmadik diplomát is, a Műegyetem közgazdasági szakán.
Aztán minden másképp lett. Harcolt a Don-kanyarban, volt partizán, ellenálló, majd a Kisgazdapárt külügyi osztályát vezette. 1947-ben letartóztatták, összeesküvő-perbe igyekezték belekeverni. Nyolc hónap után szabadlábra került, s mielőtt az Ávó meggondolta volna magát, Csicsery-Rónay Ausztriába menekült. 1949-ben érkezett az Egyesült Államokba, beiratkozott a washingtoni Katolikus Egyetemre (református volt, de Budapesten a piaristákhoz járt) és elvégezte a könyvtáros képzőt. A Maryland Egyetem könyvtárosa lett. Ekkor kezdődött nagyhasznú munkája az irodalom érdekében. 1951 és 1964 között írta és adta ki a Hírünk a világban című folyóiratot, igyekezett beszámolni minden magyar vonatkozású nemzetközi kulturális eseményről, és a lap mellékleteként bibliográfiát szerkesztett. 1954-ben megalapította könyvkiadó vállalatát, az Occidental Press-t, amely a nyugati magyar irodalom terméséből megjelentetett két lírai és egy elbeszélő antológiát, s többek közt Szabó Zoltán- meg Márai Sándor-köteteket. Nagy telitalálata volt a francia Gaetan Picon Korunk szellemi körképe című összeállításának a lefordíttatása és kiadása, mert ebből százával csempésztek be példányokat külföldön járók Magyarországra, megismertetve a hazai értelmiséggel a nyugati szellemi áramlatokat. Az Occidental Press irodalmi hanglemezeket is kiadott.  
  Csicsery-Rónay István 1990-ban, az első szabad választás után egy héttel tért haza. Haláláig rendkívül aktív volt. Évekig dolgozott a Kisgazdapárt külpolitikáját  elemző munkáján, könyvet írt Teleki Pálról. Elnyerte a magyar Pulitzer-emlékdíjat és 2006-ban a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmét. Fia, az ifjabb István az amerikai DePauw egyetem angol professzora.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.