Ugrás a tartalomra

Ímélváltás – 2013. november–december

A Debüt rovatunkba küldött írásokról készült visszajelzéseinket olvashatják. A jeligés szövegekre a revizor válaszol.

 

Jamie Cromwell

 

Versei egyéniek, van stílusérzéke:  „a sorkizárt tömöttsége / épp olyan szövetet hoz létre, / mint a bőr a fülön, melyet / a levélhez mellékelek.”; „a jósnőre / gondoltam, aki szerint az égre van írva / a jövő, a cigányasszonyra, aki tenyeremből / olvasta, mint puha kötésű rémregényt” ; „a delphoi jósdában ópiumot szívsz?

Nem ennyire szerencsés az „Egyetlen síkból tárult fel az éjjel” képe, vagy ez a rész:  „rajta apró, fémes szőrök csillogtak,/ kívántam magam a történetbe szőni, / jól termett, őszes, szemrevaló férfi / állt az utcán, őt egy vérmes másik / sétapálcájával csépelte egyre” – mellesleg „jól termett” férfi nincs, csak „jólmegtermett”. Próbálja meg elképzelni költői képeit, és hagyja a verset egy ideig pihenni, aztán olvassa át újra!

Szövegeinek előnyére válik az ironikus hang, az angol irodalmi intertextus – Dr. Hermes Graham című versét Violet Hunt The Prayer, az Alastair Colvin címűt Perceval Landon Thurnley Abbey című kísértethistóriája alapján írta. E versei (megfelelő tördeléssel) prózaként is megállnák a helyüket, ezzel a műfajjal is próbálkozhatna. 

 

pikatel

„Irodalmi téren teljesen kezdő vagyok, eddig nem publikáltam sehol” – írja bemutatkozásában, de beküldött rövidprózái jó íráskészségről és megfelelő témaérzékenységről tanúskodnak. Helyenként túlmeséli a történést, nyilvánvaló, a kontextusból következő részleteket is leír, de ez a prózaalkotási folyamatnak szinte elkerülhetetlen csapdája –  gyakorlott szerzők is gyakran beleesnek. Többszöri gondos, önkritikus utánolvasással orvosolható. Érdemes komolyan foglalkoznia az írással.

 

CinemaHall

Biztató szövegek! J A versek képi világán, a gazdag szókincsen látszik, hogy olvasott. Fiatal kora ellenére verseiből hiányzik a lányok kezdő próbálkozásaira gyakran jellemző romantikus, rózsaszín giccsmáz: „Csak kép, csak fikció a lét. / Párnákba rejtett pisztolyok / A lelkem álom dúlta szét – / Verejtékezve imbolyog”; „A léha múlt pihen a víz alatt”; „A füst nyomán araszol csak az Értelem”. Küldeményei közül a VOLTfesztivál-együttható a legerősebb, igazi mai szerelmes vers. Akad azért egy-két képzavar: „Lehajtott fejjel pattogó / Kisűlések nevetnek”, és a helyesírásra is figyeljen (például: ’kisülés’, nem pedig ’kisűlés’, ’ígér’, és nem ’igér’).

 

(revizor)

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.