Ugrás a tartalomra

Sikeres évadot zárt a Kolozsvári Állami Magyar Színház

A Kolozsvári Állami Magyar Színház emeleti előcsarnokában tartott évadzáró ünnepségen Tompa Gábor, az intézmény igazgatója értékelte az elmúlt évadot. A premierek, a műsoron lévő előadások, a külföldi vendégszereplések, a díjak és elismerések mellett a Ványa bácsi századik előadása is a társulat színvonalas és kemény munkáját dicséri.

 

 

Az évadzáró ünnepség megnyitása előtt Tompa Gábor, a társulat tagjai és a sajtó képviselői egyperces csönddel emlékeztek a napokban elhunyt Lohinszky Loránd színművészre és a montenegrói tragédia áldozataira. A szomorú pillanatok után azonban a 2012/2013-as évad kiértékelője örvendeztette meg a jelenlévőket.

Ritkán fordul elő egy színház életében, hogy egyik produkciója megéri a századik előadást. Az elmúlt két évtizedben két példa is volt erre a Szamos-parti teátrumban: az 1992-ben bemutatott A kopasz énekesnő, amelyet maga az igazgató rendezett, és most a 2007-ben színre vitt Ványa bácsi.

A Csehov-remekművet hat évadon át játszotta a társulat. Akik szeretnek színházba járni Kolozsvárott, jól tudják, hogy a Ványa bácsira lehetetlen volt jegyet kapni, hiszen amint fölkerült az előadás időpontja a honlapra, percekre rá elkeltek a jegyek. Egyetlen egyszer sem maradt üres szék  a nézőtéren. Az előadás nemcsak a Kolozsvári Állami Magyar Színház, hanem az egész hazai színjátszás történetének egyik kiemelkedő produkciója – fogalmazott  az igazgató.  Örvendetes, hogy nem olcsó, szórakoztató darab érte meg a századik előadást, hanem igazi klasszikus remekmű. És ez elmondható A kopasz énekesnőről is. A színház életének e fontos pillanata egyaránt dicséri a színészek színvonalas művészi munkáját  és Andrei Şerban egyedi rendezői koncepcióját.

A Ványa bácsi számos díjat nyert: a Román Színházi Szövetség (UNITER) Andrei Şerbant a legjobb rendezésért, Hatházi Andrást pedig a legjobb férfi alakításért jutalmazta, és 2007 legjobb színielőadásának minősítette a kolozsvári magyar társulat produkcióját, amely a 2007/2008-as évad legjobb előadásaként a Színikritikusok díját is megkapta.

A századik produkciót követő korszak remélhetőleg ugyanolyan sikeres lesz, mint az elmúlt hat év.  Hatházi András színművész egészségügyi okok miatt nem tudja vállalni a továbbiakban a főszerepet, a következő évadban Viola Gábor alakítja Ványa bácsit – derült ki.

Az igazgató arról is beszélt, hogy nemzetközi színpadokon, sajnos, nehéz bemutatni egy ilyen produkciót, hiszen az előadás díszlete nehezen utaztatható, és az is akadály, hogy a nagynevű külföldi színházak nem szívesen mondanak le a nézőszámról egy stúdióelőadás kedvéért. Ennek ellenére a Suttogások és sikolyok ázsiai vendégszereplése négy telt házat vonzott. Tompa reméli, hogy a Ványa bácsi is hasonló sikert arat. Tavaly egyébként a Leonce és Léna című darabot is ötvenedik alkalommal játszották májusban, a Suttogások és sikolyok pedig a 75. előadásához közeledik.

Az elmúlt évad hét bemutatója – Romok igaz menedék, Leonida Gem Session, A fizikusok, Kenyérzseb, Don Juan ünnepélyes vacsorája, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Csipke– kivétel nélkül egyedülálló színpadi produkció volt, s az Interferenciák 2012 Nemzetközi SzínháziFesztiválról, az Atelier 200 workshopról, valamint a Színház Világnapjáról is csak pozitívan lehet szólni.

Az 2013/2014-as évad első bemutatójára szeptemberben kerül sor: Johannes von Tepl nyomán állítottaszínpadra A földműves és a halál című előadást Mihai Măniuțiu rendező. Augusztusban elkezdődnek Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című regénye színpadi adaptációjának a próbái Michal Dočekal, a Prágai Nemzeti Színház művészeti igazgatója rendezésében. A nagytermi előadás bemutatója október közepére várható. Szeptembertől próbálják Demény Péter Bolero című drámáját, amelyet Albu István rendezésében mutat be a társulat október végén a stúdióteremben.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház is részt vesz a Szputnyik Hajózási Társaság nemzetközi projektjében, amelynek írója-rendezője Bodó Viktor. A Social Error – Utolsó ember... című „társadalmi túlélő-show”-t egy workshop keretében adaptálják, ebbe a társulat öt színésze kapcsolódik be, a bemutatóra október végén kerül sor. Decemberre várható Roger Vitrac Viktor avagy a gyermekuralom című önéletrajzi ihletésű családi drámájának nagytermi előadása, amelyet Silviu Purcărete rendez. Majd a Sweeney Todd musical következik, Dragoş Galgoţiu állítja színpadra, zenei vezetője Incze Katalin.

A tervek között szerepel még Miroslav Krleža klasszikus horvát drámaíró Léda című darabja, Robert Raponja rendezésében, valamint Robert Woodruff Caravaggio-variációja és egy amerikai szerzőpáros Serena X című zenés produkciója, amelyet Albu István rendez.

Varga Melinda

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.