Ugrás a tartalomra

Süssön úgy, mint Ady anyja!

Megjelent Ady Lőrincné süteményes könyve fakszimile kiadásban. Olvasson egy Ady-verset, és süssön mellé „Ady anyja”-féle püspökkenyeret és perecet!

Szerkesztőségünk az adventi hétvégén kapta az alábbi sajtóhírt:

„Ady Lőrincnének, az egyik legnagyobb magyar költő, Ady Endre édesanyjának a múlt század fordulóján lejegyzett több mint száz süteményreceptjét fakszimile kiadásban vehetik kézbe az olvasók, kutatók. Valóságos irodalomtörténeti, néprajzi kuriózum, mely kulináris élvezetre csábít.

A két külön kötetben kiadott gyűjtemény első könyve szín- és méretazonos az eredeti füzettel, mely esztétikai élményt nyújt, míg a második a mindennapok háziasszonyának segíthet az egyszerű leírások alapján elkészíteni, s időutazást tenni a sütemények száz év előtti izgalmas ízvilágába... miközben Ady Lőrincnével és egykori hűséges cselédjével, Kovács Katicával is megismerkedhetünk, aki megőrizte a gyűjteményt, s továbbadta, hogy nemzedékről nemzedékre tovább éljen az érmelléki ízvilág, felidézve az Ady-család és az érmellékiek életét.

A két könyvecskét szalag fogja össze.

A fakszimile kiadás 1000 példányban készült, melyből száz darab számozott, keménytáblás kötet (Adyné kézírásával) várja a könyvritkaságok rajongóit.”

A kiadó ajánlójából a következő is kiderül:

„Adyné módszeresen lejegyezte a sütemények, tészták elkészítésének módját, melyek alapanyagai a mindennapi háztartásból kerültek ki. Egy sütemény elkészítése többféle módon is olvasható, annak megfelelően, kinek, melyik változat sikerült vagy ízlett jobban. Talán  itt találjuk a diós sütemények legnagyobb választékát, mely e fa elterjedésének, illetve a család nevére való passzolás is erősíthet. A nagy költő, Ady Endre születésnapjának 130. évfordulóján az Ady-zarándoklat résztvevői egy-egy diót ültettek a református parókia kertjében... A századforduló Érmellékének legfinomabb sütemény receptjeit olvasva el tudjuk képzelni, milyen fontos volt a háziasszonyok eme eszmecseréje, de következtethetünk a helyiek életmódjára, de más egyéb érdekességre is.

E hasonmás kiadás célja, egyrészt, hogy minél szélesebb körbe juttassuk el a majd száz éve ma is elkészíthető sütemények leírását. A gyakorló és a kevésbé tapasztalt háziasszonyok is sikerrel járhatnak, ha e füzetből próbálkoznak a sütés tudományával, természetesen figyelve napjaink megváltozott alapanyagainak minőségére.”

A könyvből az alábbi recepteket ajánljuk:

Püspökkenyér (kézírással a lap közepén)

7 tojás sárgáját, 25 dkg porcukorral habzásig keverni. 7 tojás habját 12 dkg lisztet, 5 deka nagyra vágott dió, 5 db hosszúkásra vágott füge, 1 citrom héja, 1 certli csokoládé félbe vágva. Összekeverjük és lassú tűznél megsütni.

 

Vajas perec (kézírással a lap alján)

½ kg liszt, 20 dkg hájvaj, 3 tojássárgája, 2 kanál tejföl, 1 kanál rum, 3 kanál porcukor, s annyi tejet, amennyit a tészta fölvesz. Tetszés szerint töltjük.

A recepthez az alábbi Ady-verset ajánljuk:

A kenyér

Mit esdve kért a jámbor názáréti,
Ma száz és száz átkozva, sírva kéri.
Nem változtunk mi emberek: magunk,
De, jaj, sokan, nagyon sokan vagyunk,
Halk sóhajban ezreknek vádja reszket:
Ma nem egy váll hurcolja a keresztet...

Szent őrület, felséges, bamba, léha,
Embernek lelke, életnek babérja,
Amit lövell gyötrődő ember-elme,
Embernek lángja, vágya, gerjedelme,
Mit a tudat, az eszmélés felér:
Mind testi tűz, mind gerjedés, kenyér!...
Teremtő tűz, versenyre, síkra késztő
Vagy megtörő, siránkozó, emésztő...

Mit esdve kért a jámbor názáréti,
Ma száz és száz átkozva, sírva kéri...
Ki bámulója földi szépnek, nagynak,
Hivője diadalmas akaratnak
S kenyér-tűztől, teremtő tűztől lángol:
Hallgassa meg, mit ezrek jaja vádol
S a lelkét ossza, vágja ketté néha,
Közös babér az életnek babérja.

Mit esdve kért a jámbor názáréti,
Ma száz és száz átkozva, sírva kéri.
Nem változtunk mi emberek: magunk,
De, jaj, sokan, nagyon sokan vagyunk,
Halk sóhajban ezreknek vádja reszket:
Ma nem egy váll hurcolja a keresztet...

Szent őrület, felséges, bamba, léha,
Embernek lelke, életnek babérja,
Amit lövell gyötrődő ember-elme,
Embernek lángja, vágya, gerjedelme,
Mit a tudat, az eszmélés felér:
Mind testi tűz, mind gerjedés, kenyér!...
Teremtő tűz, versenyre, síkra késztő
Vagy megtörő, siránkozó, emésztő...

Mit esdve kért a jámbor názáréti,
Ma száz és száz átkozva, sírva kéri...
Ki bámulója földi szépnek, nagynak,
Hivője diadalmas akaratnak
S kenyér-tűztől, teremtő tűztől lángol:
Hallgassa meg, mit ezrek jaja vádol
S a lelkét ossza, vágja ketté néha,
Közös babér az életnek babérja.

Ady Lőrincné süteményes könyve: Tészta és torta leírása. Szerk.: Benák Katalin. - Érmindszent – Hódmezővásárhely,  2014.

 I.          kötet: Tészta és torta leírása. Fakszimile. 12,5x20,5 cm 60 színes számozatlan oldal

             ISBN 978-963-12-0544-2

II.    kötet: Ady Lőrincné süteményes könyve – Tészta és torta leírása. Bevezető: Benák Katalin. Kovács Katalin (bemutatás) Szilágyi Enikő. Receptek átirata, mutatók, fényképek. 56 fekete-fehér, részben színes oldal

             ISBN 978-963-12-0545-9

Bővebb információt itt talál.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.