Ugrás a tartalomra

Augusztusi Nézőtér

Színházkedvelő olvasóink nyáron is találhatnak izgalmas színpadi produkciókat. Augusztusi ajánlónkban a Kárpát-medence prózai- és zenés színházainak nyári műsorából szemezgettünk a szinház.hu, a port.hu portálok és a szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóanyagok felhasználásával.

 

 

 

Augusztusi Nézőtér

 

Külföld

A magyar operettet ünnepelték Rigában, ahol augusztus 5-én az budapesti Operettszínház hét szólistája mutatkozott be óriási sikerrel. Lukács Anita, Homonnay Zsolt, Kállay Bori, Szabó Dávid, Szendy Szilvi, Faragó András és Barkóczi Sándor a rigai öböl partján lévő Dzintari Koncertteremben balettkarral és a 42 tagú Lett Nemzeti Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult Artissimo Fesztiválzenekarral kiegészülve lépett fel; a zenekart Balassa Krisztián karmester dirigálta.

A közönség nagyszabású gálán kapott ízelítőt a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Bajadér és a Cirkuszhercegnő című legendás Kálmán-darabokból, és a hét szólista Lehár Ferenc, Szirmai Albert és Huszka Jenő egy-egy dalát is az előadásba csempészte. A teltházas koncertteremben 2500 néző tapsolt állva a műsor végén, melyet a lett rádió élőben közvetített.

Idén Ázsia hat országában, többek közt Japánban és Ománban is hódít majd az egyetlen hungarikummá nyilvánított színházi műfaj.

nézőtér

 

Budapest

Napra pontosan 150 évvel az 1865-ös ősbemutató után, 2015. augusztus 15-én újra felcsendül a Pesti Vigadóban Liszt Ferenc oratóriuma, a Szent Erzsébet legendája. A darabban fellépő énekesek közül többen, így Cser Krisztián, Szegedi Csaba és Vörös Szilvia is Marton Éva egykori tanítványai, Vörös Szilvia az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny nagydíjasa. A címszerepet alakító erdélyi szoprán, Kele Brigitta fellépett már a világ vezető operaszínpadain, a 2016/17-es évadban a New York-i Metropolitanben énekli Musetta szerepét Puccini Bohéméletében. A debreceni Kodály Filharmóniát és Kodály Kórust, valamint a nyíregyházi Cantemus Kórust Kocsár Balázs vezényli.

A művet Liszt eredetileg Otto Roquette német szövegére írta, bemutatóját pedig Wartburg várába szánta, de végül az ősbemutató helyszíne és nyelve is magyar lett: a romjaiból újjáépített Pesti Vigadóban Ábrányi Kornél fordításában hangzott el első ízben, a szerző vezényletével. Az eredeti Ábrányi-féle szöveget a mostani bemutatóra felfrissítették.
A Szent Erzsébet legendáját ugyan csak néhány százan láthatják a helyszínen, felvételét azonban később sugározza majd a közmédia.

 

Különleges produkció várja a közönséget  augusztus 14-éna Városmajori Szabadtéri Színpadon a 30Y együttes zenészeivel és a volt Bárka Színház művészeivel. A MONO című előadásban – „NEM koncert és NEM színház” alcímmel – prózák és monológok, ismert slágerek és kortárs szövegek kerülnek színre.  A 30Y zenekar tagjai – Beck Zoltán, Beck László, Sárközy Zoltán és Varga Ádám – és a színészek a 2013-as Monodráma Fesztiválra készítették el a zenés irodalmi est „ősváltozatát”, amellyel a műfaji paradoxonok sűrűjébe vágtak. Az eddig egyetlen alkalommal bemutatott nagysikerű produkciót láthatja újra a közönség a Városmajorban új zenékkel és részben új szövegekkel.  A Seress Zoltán és Szorcsik Kriszta színészpároshoz ezúttal a Pécsi Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas művésze, Köles Ferenc csatlakozik.

 

Augusztusban két híres világutazó kalandjai is megelevenednek látványos táncelőadások formájában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Benyovszky Móric történetét a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mutatja be augusztus 14-én a Ghymes együttes zenéjével, a Belső-Mongóliából érkező Hohhot Előadóművészeti Csoport pedig Marco Polo kínai utazását varázsolja elénk autentikus zenével és táncokkal augusztus 26-án és 27-én.

 

Vidék

Demcsák Ottó - Mikó F. László Végtelen Európa című táncművét tűzi műsorára a fertőrákosi barlangszínház augusztus 19-én. A Sopron Balett előadása tavaly készült a Páneurópai Piknik 25. évfordulója alkalmából. A szereplőgárda megváltozott: új csapattal, soproni fiatalokkal és vendégművészekkel kiegészülve látható a produkció.                                       Az előadás – amely a Sopron Balett megalakulását is jelentette – nem hagyományos táncmű, hanem sokkal inkább összművészeti alkotás, tánc-videó-zene-fényfestés és más művészeti ágak találkozása. A munkában nagy szerepet vállalt Bordos László Zsolt fényfestő és Mikó F. László képzőművész. Új tagként érkezik a társulatba a Szegedi Nemzeti Színházból Bolla Bence, a Táncművészeti Főiskoláról Poór Enikő, aki soproni születésű, csakúgy, mint a produkcióban bemutatkozó fiatal Horváth Renáta. Az ExperiDance egykori táncosa, a jó ideje szabadúszó Domány Réka is csatlakozik a csapathoz. Vendégként látható a táncműben a Győri Balettból Alekszej Dolbilov, a Kecskemét City Balettből Szóka Roland és a Győri Nemzeti Színházból Katona Imre. A Csehországot és Portugáliát bejárt táncos, Rovó Péter is színpadra lép majd.

Ünnepi musical-gálára kerül sor a Diósgyőri várban, a Lovagi Tornák Terén augusztus 20-án. Fellép mások mellett Mészáros Árpád Zsolt, Janza Kata, Kamarás Máté és Maya Hakvoort, a Budapesti Operettszínházból Mészáros Árpád Zsolt és a miskolci születésű Kamarás Máté, aki az elmúlt években az európai és a japán közönség előtt is nagy sikerrel mutatkozott be. Kuriózumnak számít, hogy egy másik kontinens is képviselteti magát: a japán Natsuki Yamaguchi is énekel. A 90 perces műsorban részt vesz a MÁZS koncertek állandó zenekara.

A Diósgyőri vár idén augusztusban is várja a látogatókat történelmi játékaira augusztus 15-től 23-ig. A látogatók részt vehetnek lovagi tornán, lovas íjász és harci bemutatókon, megelevenednek a középkori mesterségek és mutatványosok, vásárosok szórakoztatják a vár népét. Lesznek koncertek, színpadi produkciók is. Nagy Lajos király kedvenc udvarából a mulatság sem hiányozhat, a hangulatfelelősök többek között az Agyagbanda és a Hollóének Hungarica.

 

Vajdaság

Augusztus 8-án mutatták be a Médeia című produkciót a vajdasági Magyarkanizsán, a Művészetek Házában. Az antik görög témára írt nó-játékot az SZFE színházi dramaturg osztályán frissen végzett Cseh Dávid rendezte. Az előadás főbb szerepeiben Tóth Laura, Léphaft Ágnes, Kiss Anikó volt látható.                                                                                                                   Az antik tragédiák, valamint középkori japán nó-játékok ihlette táncelőadásban az alkotók arra keresik a választ, hogy a görög mítoszok kegyetlen asszonya, Médeia miként küzd meg lelkiismeretével. Az antik feldolgozások leírják a gyermekeit meggyilkoló anya vívódását, a tett utáni eszméléssel azonban nem foglalkoznak. A nó-játékokban viszont tipikus, hogy egy súlyos tett után a szereplők emlékezésen, értékelésen és vezeklésen keresztül szembesülnek saját döntéseikkel.

 

Erdély

Az Osonó színháztársulat drámatáborára került sor augusztus 2-7 között. A kökösi alkotótábor Visky Árpádnak, a tragikus sorsú sepsiszentgyörgyi színésznek állított emléket, aki idén lett volna hetvenöt éves. A kommunizmusban meghurcolt, máig tisztázatlan körülmények között elhunyt művész szókimondásával, igazságérzetével, szenvedélyes munkaszeretetével és lázadó alkatával ma is példaértékű lehet a fiatalok és a színházi alkotók számára.

Első ízben lépett fel Kolozsvárott, az Auditorium Maximumban a Wiener Jeunesse Orchester  augusztus 9-én. A közel száz fős ifjúsági szimfonikus zenekar 1987-ben alakult,  korábbi tagjai ma már Európa legismertebb zenekaraiban játszanak. Kolozsváron Leonard Bernstein, Alban Berg és Gustav Mahler műveiből összeállított műsort adtak elő.

Augusztus 14. és 16. között rendezik a Szeben megyei BerethalmonRománia egyetlen horror- és fantasztikus filmfesztválját. A Lună Plină (Telihold) műsoránklasszikus vagy még kevésbé ismert alkotások egyaránt szerepelnek.

Idén is a Kolozsvári Magyar Napok egyikfontos helyszíne a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Augusztus 19. és 23. között a színház repertoárjából látható többek között A hattyúdal, Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak, A dzsungel könyve,  Az öreg hölgy látogatása és a „függök ezen a zord élet-párkányon..." című Ady-összeállítás Bogdán Zsolt előadásában, 19-én pedig a Békéscsabai Jókai Színház mutatja be Bernarda Alba háza című darabját.

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.