Ugrás a tartalomra

Májusi Nézőtér

Májusi Nézőtér

 

 

Színházi szemlénkben a Kárpát-medence színházainak és zenés társulatainak bemutatóit, fontosabb előadásait és rendezvényeit ajánljuk olvasóink figyelmébe a teljesség igénye nélkül.

 

 Budapesti színházak

Vígszínház

120 éves a Vígszínház. 1896. május 1-jén nyílt meg a Millennium lázában égő Budapesten a Vígszínház, a nyitó előadáson Kozma Andor prológusa után Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabja került színre. A Vígszínház első igazgatója, Ditrói Mór Kolozsvárról ment Pestre, s a vidéki társulatok vezető színészeiből és fiatal tehetségekből kovácsolta össze az ország egyik legjobb társulatát, amelynek később tagja volt többek között Varsányi Irén, Csortos Gyula, Gombaszögi Ella és Frida, majd Jávor Pál, Darvas Lili, Muráti Lili, Somlay Artúr, Tolnay Klári, Kabos Gyula, Ráday Imre, Ajtay Andor és Páger Antal. 1921-ben a színház részvénytöbbsége amerikai kézbe került, az igazgató Jób Dániel lett.
A magyar színjátszás e fontos műhelyében játszottak először hétköznapi ruhában, természetes hangon és életszerű helyzetekben, de itt született meg a modern magyar polgári dráma is. A Vígből indult a világhír felé Molnár Ferenc, itt aratta sikereit darabjaival Heltai Jenő, Bródy Sándor, Szomory Dezső, Szép Ernő, Lengyel Menyhért, Herczeg Ferenc, Hunyady Sándor. A Vígszínház műsorában szerepelt először Csehov-sorozat és sok fontos külföldi szerző: Hauptmann, Wilde, Shaw, Pirandello, Maugham.                                                

A 120 éves Vígszínházat május 1-jén fővárosi, vidéki és határon túli színházak, külföldi és hazai művészek köszöntötték.

Eleven tavasz

Dizájn vásár, aukció, múzeumpedagógiai foglalkozások, workshopok és felolvasások is várják ingyenes programokkal az érdeklődőket május 6. és 8. között az Eleven tavasz fesztivál 32 helyszínén Újbudán, a Bartók Béla úton. A fesztivál vendége Portugália; de a Gellért Szálló is bekapcsolódott a programsorozatba. Szombaton és vasárnap a szállóban egész napos dizájnvásár fogadja a látogatókat, a szombat esti jótékonysági aukció során pedig 11 nemzetközi hírű magyar művész dizájntárgyaira lehet licitálni, a befolyt összeggel a Korai Fejlesztő Központot támogatják.
A Fogadj örökbe egy kiskertet című, általános iskolások és gimnazisták számára meghirdetett pályázat részvevői galériákban, éttermekben és kávézókban alakítanak ki kis kerteket múzeumpedagógus segítségével. Az alkotásokat zsűri értékeli, de lesz közönségszavazás is.

A kétnapos Rendelj egy novellát című program során a Kelet kávézóban az általuk kiválasztott novellából olvasnak fel az érdeklődőknek.

gyermeknevelés impro

A Gyereknevelés és háztartás – avagy hogyan és miért nevelünk nővé és férfivá? téma mentén a Fórum Társulat Forimpro színészei rögtönöznek május 6-án a Bálint Házban. A színészek és a meghívott pszichodramatista szakértő a nézőkkel közösen keresik a választ felmerülő kérdésekre. A részvevők beleláthatnak különböző helyzetek rejtett buktatóiba, és átélhetik az újrajátszás által felkínált lehetőségeket, élményeket. A Fórum Társulat – Benedek György, Borbás Gergő, Győri Zoltán, Kallós Viola, Montvai Hanna – tagjai új projektjükben az improvizációs színház műfajában próbálják ki magukat. Az este során rövidebb-hosszabb történeteket rögtönöznek.

3. Richárd

Elkezdődtek William Shakespeare III. Richárdjának próbái a Maladype Bázison, a darabot Zsótér Sándor rendezésében, Balázs Zoltánnal a címszerepben május 18-án mutatja be a színház. A rendező és a társulat alkotói kapcsolata évekkel ezelőtt Wyspianski Akropoliszával kezdődött, amelyet olyan előadások követtek, mint Musset Lorenzacciója, Beaumarchais Figaro házassága és Brecht Don Juanja. Az előadásban Balázs Zoltán mellett a következő színművészeket láthatjuk: Bödők Zsigmond, Fila Balázs, Friedenthal Zoltán, Huszárik Kata, Kádas József, Márkus Sándor, Pallag Márton, Szilágyi Ágota, Szűcs Péter Pál, Tankó Erika.

versmondó verseny

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete a Kárpát-medencét felölelő, felmenő rendszerű versmondó versenyt hirdet, valamennyi korosztály számára, nem hivatásos versmondók részére. A verseny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése. A találkozót három fordulóban rendezik meg.
A verseny védnöke Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója. Az első fordulóra minden versenyző két, általa szabadon választott magyar költő már megjelent versével nevezhet be, amelyek közül egyet kell az első fordulóban beküldeni. A 21. század vizuális eszközeit alkalmazó, önállóan, telefonnal és/vagy kamerával rögzített, vágatlan videót a youtube videomegosztó portálra kell feltölteni „nemzeti VERSeny – versvideo" címmel, linkjét pedig el kell küldeni a nemzetiverseny@gmail.com címre. A felvett vers időtartama lehetőleg ne haladja meg a 3 percet. Szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt versenyzőket a következő fordulóra, egy adott pontszámmal, de a közönség is beszavazhat a vigaszágon három versenyzőt. Az eredményhirdetés napja május 31. A nevezési lap és a videó beküldési határideje: 2016. május 15., pünkösd vasárnapja.

 

Vidéki színházak

kaposvári feszivál

Május 2-án kezdődött az ország legnagyobb gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválja, a VIII. Kaposvári ASSITEJ Biennálé, amely hat napig négy helyszínen több mint 40 előadással, valamint számtalan ingyenes utcaszínházi produkcióval várja az érdeklődőket. Az ASSITEJ Magyar Központ és a Kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében immár nyolcadik alkalommal megrendezett, egyedülálló seregszemlén az elmúlt két évben Magyarországon bemutatott gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve színházi-nevelési programok vesznek részt. A versenyprogram 28 előadása mellett a fesztivál „Small Size – Performing Arts for Early Years” nemzetközi fókuszprogramjában a legkisebbeknek szóló hazai előadásokon kívül egy finn és két belga társulat mutatkozik be, valamint versenyen kívüli kiemelt programokat is láthat a közönség. A fesztivál kísérőrendezvényeiként filmvetítés, workshopok és szakmai viták, valamint a kaposvári BábSzínTér utcai programjai fogadják az érdeklődőket.

határon túli színházak szemléje

Öt nap alatt három színpadon tíz produkciót láthat a közönség a május 18-án kezdődő Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén a Thália Színházban. Május 18-án, szerdán a nagyszínpadon a Kassai Thália Színház produkciójával kezdődik a színházi szemle. Moliére Mizantróp című darabját Czajlik József állította színpadra.
Szintén a nyitónapon mutatja be az Arizona Stúdióban a Marosvásárhelyi András Lóránt Társulat Fade out című mozgásszínházi produkcióját, amelynek rendező-koreográfusa Györfi Csaba.
Május 19-én, csütörtökön a Nagyváradi Szigligeti Színház érkezik a fesztiválra: a nagyszínpadon Csiky Gergely Buborékok című vígjátékát játssza a társulat Novák Eszter rendezésében. Ugyanezen a napon az Arizona Stúdió közönsége a Marosvásárhelyi Egyetem produkcióját, Egressy Zoltán 4x100 című tragikomédiáját láthatja, amelyet Sebestyén Aba jegyez rendezőként.

Egressy
Május 20-án, pénteken a Yorick Stúdió előadásában Székely János Dózsa című monodrámáját tekintheti meg a közönség. A produkció rendezője Török Viola, Sebestyén Aba pedig ezúttal a színpadon lesz látható.
Ugyancsak május 20-án az Új Stúdióban az Újvidéki Színház művészei a legendás francia énekesnőről, Édith Piafról szóló Piaf-marche / Piaf-menet című darabot adják elő Mezei Kinga rendezésében és főszereplésével.
Május 21-én, szombaton az Arizona Stúdióban a Spectrum Színház játssza Matei Vişniec Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről című darabját. A Franciaországban élő román szerző Csehov nyomán készült művét Török Viola rendezte.
A nagyszínpadon március 21-én ismét egy Moliére-darab, az Úrhatnám polgár című komédia látható, amelyet a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház mutat be, Sardar Tagirovsky rendezésében.

Bolondok tánca

Május 22-én, vasárnap a fesztivál záró előadásaként a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának produkcióját, Lev Birinszkij Bolondok Tánca című darabját nézhetik meg az érdeklődők, amelyet a 4x100-hoz hasonlóan Sebestyén Aba állított színpadra.

Békéscsabai Jókai Színház

Idén is megrendezi a Békéscsabai Jókai Színház a Színi Iskolák Nemzetközi Találkozóját (SZINT) május 5. és 8. között. A leginkább a szakmai találkozások szempontjából érdekes fesztiválon a színésznövendékek betekintést nyerhetnek a más országok kőszínházaiban folyó munkába.

A Békéscsabai Jókai Színház Színitanháza interaktív játékokat, humoros vetélkedőket, örömzenét, valamint egy "SZINTakciót" szervez, amely során minden csapatból egy fő szereplésével félórás improvizációs előadást kell a résztvevőknek készíteniük.
A rendezvényre öt iskola érkezik, a szokásoknak megfelelően minden osztály hoz magával egy előadást, amellyel bemutatja az ott folyó munkát. 
Az Újvidéki Művészeti Akadémiáról két magyar és egy szerb nyelvű osztály jön Békéscsabára három előadással: a Cernodrinski hazatérése, a Sexpeare és az Anton Ruletka című produkciókkal. 
A Kijevből érkező osztály Slawomir Mrozek Mulatság című vizsgaelőadást mutatja be, a Gór Nagy Mária Színitanoda pedig a Játékstílusok című workshopot hozza Békéscsabára, a Pesti Magyar Színiakadémia  A vagina monológok című Eve Ensler-darab alapján készült, Puncipoly című vizsgaelőadást mutatja be.
A békéscsabai teátrum színinövendékei a Rómeó és Júliát adják elő. Rajtuk kívül a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának hallgatói képviselik intézményüket a békési megyeszékhelyen.
Az előadások bárki számára ingyenesen megtekinthetőek az Ibsen Stúdiószínházban

 

 Külhoni színházak

Puccini

Giacomo Puccini Pillangókisasszony című három felvonásos operáját tűzi műsorra a Kolozsvári Magyar Opera május 5-én este fél héttől. A zenemű szövegét D. Belasco és J. L. Long nyomán L. Illica és G. Giacosa írta. Az előadást színre vitte Vincent Liotta, vezényli Kulcsár Szabolcs. A főbb szerepekben Hary Judit, Molnár Mária, Jordán Éva, Pataki Adorján, Balla Sándor, Laczkó Vass Róbert, Szabó Levente, Szilágyi János, Kovács Ferenc, Ádám János, Pataki Endre látható.

 öregek könyve

Szilágyi Domokos Öregek könyve nyomán készül új bemutatóra a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az előadást Mihaela Panainte rendezésében május 7-én 20 órától tekintheti meg a nagyérdemű a színház stúdiótermében. Szereplők: Dimény Áron és Sinkó Ferenc.

„Halála felé haladtában az öreg mintha élete dolgaival találkoznék – épül az élet elemeiből a halotti beszéd, talán példázatként, hogy még elmúlni sem olyan nagyon egyszerű. S a halálról szóló sorok mellett arcok állanak, kedves tárgyak között. A kép, igazi természetéhez híven, megjeleníti mindazt, amitől szavaival elválni készül.” (Szilágyi Domokos: Öregek könyve)

Függöny fel!

           Fotó: Görözdi Szilárd

Megtartotta az évad utolsó olvasópróbáját a Komáromi Jókai Színház társulata. Michael Frayn Függöny fel! című komédiáját Méhes László állítja színpadra. A szereplők: Bandor Éva, Tóth Tibor, Tóth Károly, Holocsy Krisztina, Losonczi Kata m.v., Mokos Attila, Drága Diána m.v., Fabó Tibor és Szabó Viktor. A díszlet Horesnyi Balázs m.v. munkája, a jelmezeket Gadus Erika tervezi.

A darabról dióhéjban: Frayn drámaírói karrierje egy unalmas előadással indult 1970-ben, amikor az álmából felriadó szerzőnek eszébe jutott, mennyivel izgalmasabb lehet, hogy mi történik a kulisszák mögött. Így született 12 évvel később, 1982-ben a Noises off, mely magyar színházban Ugyanaz hátulról, Még egyszer hátulról, Veszett fejsze, Függöny fel! címen vált híressé. Története egy színházi főpróbán kezdődik (az Ádámkosztüm c. megkérdőjelezhető minőségű bohózatot próbálják) a neurotikus rendező kétségbeesett erőfeszítése ellenére is elemeire hullik szét a társulat s az előadás. A második felvonásban ugyanazt látjuk, csak egy későbbi időpontban, s hátulról. De a káosz fokozódik, a konfliktusok végletekig éleződnek, a kellékek megbokrosodnak, a katasztrófa elkerülhetetlen...

Ioan Slavici színház

Negyedik alkalommal szervezi meg május 7. és 15. között az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház a Nemzetközi Új Színházi Fesztivált (FTN).
Az egyhetes rendezvénysorozat neves romániai és külföldi társulatokat vonultat fel az aradi publikum előtt, a 21 előadást Claudiu Groza színikritikus válogatta. A színházi szakember az új színházi fesztiválról elmondta, hogy mivel az elmúlt években a produkciók leginkább a fiatalabb generáció körében arattak sikert, idén elsősorban őket szeretnék megérinteni az előadásokkal.                                                                                                     

A meghívott innovatív, bátor, lendületes produkciók között vannak magyar előadások is. Bemutatkozik többek között a Marosvásárhelyi Yorick StúdióSzékely Csaba MaRó című vígjátéka a magyar–román viszony furcsaságait boncolgatja –, továbbá a Sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgásszínház, amely Fehér Ferenc budapesti rendező-koreográfus Személyazonosság c. darabját adja elő. A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata Vasili Sigariev Guppi c. darabjával vendégszerepel Mucsi Zoltán rendezésében. A magyarországi Lengyel Katalin táncművész-koreográfus és Tóth-Zs. Szabolcs újmédia művész együttműködésével létrejött BANDART Productions Dancing Graffiti című előadását szintén láthatják majd az aradiak.

 

Összeállításunkban segítségünkre voltak a szinhaz.hu, port.hu, jatekter.ro portálok, a szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóközlemények és a színházak honlapján olvasható beharangozók.

 

Varga Melinda

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.