Ugrás a tartalomra

Jelige: Kaszanna – JUSS

Kéjelegve tapasztotta a hátát a meleg cserépkályhához. Ki akarta élvezni ennek a mai reggelnek minden pillanatát. Ezt a kegyelmi állapotot. Nem is emlékezett, hogy mikor is volt ilyen templomi csend egy délelőtti órában. Talán csak akkor, amikor egyszer a megyei párt úgy döntött önhatalmúlag, bár roppant demokratikusan, hogy Karácsony első napját is munkában kell eltölteni. Pedig vasárnapra esett. Még mindig előtte volt a sok riadt arc, amikor a kollégák értesültek erről a kommunista párt által felkínált lehetőségről. A kétgyermekes titkárnő, a düh és a tehetetlenség okozta piros szín minden árnyalatával az arcán, adta kezébe a pártutasítást. De ő már csak mosolyogni tudott ezen az újabb abszurditáson. Pillanatok alatt eldöntötte, hogy az ünnepet mindenki otthon tölti, ő egyedül be fog menni, ha netán valamelyik pártakárki okvetetlenkedne személyesen, avagy telefonon. Ha meg a dolgozó népet keresik, azok az erdőn építik a szocializmust. Meg lehet őket keresni.

A mai csend a mínusz 26oC-nak köszönhető. Ebben a dermesztő hidegben a vidéki ember nem reszkírozta az embertelen hideget a fűtetlen kommunista vonatokon és buszokon. Akkor már inkább az otthoni, biztonságos nulla fok. Annyit nem ért meg, hogy előszobázzanak egy kis tűzifáért. Legalábbis nem ebben az orr-ragasztó és állbénító hidegben.

Teljesen ellazult a kályha duruzsolásától. Megrohanták a múlt emlékei. Amikor az otthon melegét egy cserépkályha is biztosította. Régi sérelme, hogy amikor több ezer ember melegszik azzal a tűzifával, amin az ő aláírása szerepel, addig ő, a kommunista távfűtés csapdájában látja lakásában saját leheletét. Ezt persze kollégák is tapasztalták, szidták is a rendszert, mint a bokrot. Ő csak mosolyogva, enyhe malíciával jegyezte meg, hogy nem érti a nagy felzúdulást, nála otthon 24o C van. Mindegyik szobában nyolc.

Hosszan nézi az íróasztala mögé felfüggesztett kétfülű Ceaușescu-képet. Nemrég kellett lecserélni a régi fotót, mert azon csak az egyik füle látszott. Az egyfülűség a román szlengben féleszűt is jelent, ez pedig felségsértés. A fényképcsere erőteljes, országos akció volt. A probléma fajsúlyához mérten. Nem úgy, mint a kemény tél elleni intézkedések. Itt már sokkal toleránsabb volt a hatalom. Soha nem érte őket váratlanul a hóesés vagy a fagy, mert úgyis mindent a természetre bíztak. A kinti nagy havat keréknyomokká préselték a járművek, májusig majd csak elolvad. A tömbházak lakásainak hőmérséklete szintén megoldódott a tavasz érkeztével.

Álmodozásából Erzsa, a takarítónő ajtócsapkodásai zökkentették ki. Jellegzetes figura volt. Annak idején még ő nevezte el poénontó boldogasszonynak, mert tudtán és akaratán kívül nevettette meg környezetét, többször is. Egyszer rákérdezett Virág, a pénztáros, hogy örül-e a prémiumnak, amit kapott a főnöktől? „Persze, persze - jött a válasz - de inkább több gyűlést tartana, mert olyankor rengeteg üres üveg gyűl össze. Azokból élek én, nem ilyen sovány prémiumból”. Nem nyert volna soha szépségversenyt, de őt is szerette valaki. A kirúgott részeges férje. A szerencsétlen, csak hogy visszanyerje volt felesége szívét, elvégezte helyette a hótakarítást a favágást és a fahordást. Nyárára már elfogytak az érvei.

Hallotta, ahogy Erzsa bevonul a könyvelőségi irodába és sírósan panaszkodik a fogai hiányából eredő selypítéssel, amihez párosult egy roppant zavaró orrhang is, hogy ő már nem bírja ezt a hideget, ráadásul otthon is tűz nélkül van. Jön, hogy megöngyilkolja magát.

Most már indulni kellett az erdőre, nógatni kellett az embereket, mert az idő szinte ideális volt a munkára. Kőkemény utak a traktorok és a kamionok számára. Lehetett hajtani a szántóföldeken is, mert a mienk volt, a közösé.

Kopogás az ajtaján. Erzsike, az anyagkönyvelő.

- Főnök, essen már meg a szíved ezen a szerencsétlen Erzsán, küldj már estére neki haza valami tűzifát, mert ott pusztul el a hidegtől.

Indulás előtt még behívatta a kis-tehergépkocsi sofőrjét, hogy most, amikor viszi ki az erdőre a pótalkatrészeket, vágasson fel a motorfűrészessel aprófát és vigye el este Erzsa házához. Ezzel a feladatot letudta, rögtön el is feledkezett a dologról.

Másnap reggel a főkönyvelővel kellett egyeztessen gazdasági adatokat. Háttal ült mindennek és mindenkinek. Egyszer csak berobban Erzsa és elkezdi simogatni, kényeztetni, becézgetni a csempekályhát, nem veszi észre a főnököt. Erzsike, már csak azért is, hogy hízelegjen a főnök hiúságának és tanúja legyen szamaritánus természete legújabb gyümölcsének:

– Na Erzsa, volt jó meleg az este és az éjjel?

– Nem vót. Mi a franctó lett vóna?

– Hát nem küldte a főnök a fát?

– Kűdött, kűdött, de mi a francnak? Mit csináljak vele? Nincsen nekem kályhám!

Elemi erővel tört ki a röhögés. A főnökből is. De azért volt egy kesernyés mellékíze. Ismét igazolódott, hogy nem tudott soha annyi jót tenni az embereknek, hogy ne jussként kezeljék azt. Mert akkor nem kell hálásnak lenni.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.