Ugrás a tartalomra

Jelige: Melák – A sótlan város

A vasrács éles kattanással becsukódott és Melák kint találta magát az utcán. Visszanézett a városszéli, komor épületre, melynek homlokzatán jellegtelen felirat hirdette: RESZOCIALIZÁCIÓS INTÉZET. A köznyelv többnyire csak átnevelő lágernek tisztelte a baljóslatú intézményt. A "beutaltakat", hivatalos megfogalmazás szerint, javító-nevelő tréningre küldték ide. Akit rossz sorsa ide vetett, bizton számíthatott jó néhány évi, súlyosabb esetben akár húsz esztendei bent tartózkodásra, teljesen elszigetelve a külvilág kártékony hatásaitól.

  A kihalt utcát hűvös szél söpörte végig. Melák fejébe csapta egykor jobb időket látott barett sapkáját és vállára igazította hátizsákját. Ebben a kopott, megfakult zsákban hurcolta egész eddigi életét: egy-két ruhaneműt, személyes okmányokat és a régi időkből megmaradt néhány apró holmit. Tétován körbepillantott, vaksin hunyorogva a szokatlan napfényben. Megköszörülte a torkát és egy jól irányzott köpéssel viszonozta a hosszan tartó állami gondoskodást, majd határozott léptekkel elindult a városközpont felé.

   Elpusztíthatatlan derűlátása lassan legyűrte nyomott hangulatát. A hosszú tompultság után ébredező tudatában egy jó ebéd gondolata derengett. Visszagondolt a sok év előtti zavaros időkre, amikor a fanatizált tömegek éttermeket romboltak le a városban. Megrohanták a vágóhidakat és szabadon engedték az állatokat. Megvadult marhacsordák rohangáltak a forgalmas utakon, sok baleset történt és napokig tartott, amíg minden állatot be tudtak fogni. Akkoriban a Tulok kocsmája volt az egyetlen hely, ahol még igazi steaket lehetett enni.

  Melák bizakodott, hogy az eltelt évek alatt valamelyest rendeződött a helyzet és az emberek élete visszatért a rendes kerékvágásba. Egy út menti ócskásnál pénzzé tette egyetlen vagyontárgyát, egy vékonyka ezüst nyakláncot. Fütyörészve ballagott tovább a hosszú úton és mohó kíváncsisággal szemlélte a régen látott környezetet. A változások lassan, cseppenként szivárogtak el tudatáig. Egy elhanyagolt park rácsos kapuján messziről virított a felirat: RENDSZABÁLYOK. Alatta  hosszú lista. Távolabbról csak a piros nagybetűkkel kiemelt, sokszor ismétlődő "TILOS!" szót lehetett kibetűzni.  A férfi elhűlve bámulta a tűzfalakra pingált jelszavakat:

                      TÁRSADALMUNK ALAPPILLÉREI: CSEND, REND, FEGYELEM!

                                EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÉK = ÉLETERŐS NEMZET!

  A buszmegálló bódéjából néhány mogorva arc nézett a semmibe. Melák örült, hogy végre embereket lát, s bizakodva közeledett feléjük.

– Kézcsókom asszonyom, elárulná nekem, merre találok valami itatóhelyet, ahol egy pofa jó sört lehet kapni? - fordult egy igénytelenül öltözött, fakó arcú fiatal nőhöz, aki  fiacskája kezét szorosan tartva álldogált a megállóban.

  Az asszony riadtan kapta fel a fejét. Tekintetében gyanakvás, harag, elutasítás tükröződött. Némán hátrább lépett és gyorsan másfelé fordult. A gyerek ügyetlenül toporgott anyja mellett és véletlenül rálépett Melák lábára. Ijedten pislogott a nagydarab, idegen bácsira.  - Semmi baj, kisöreg! - vigyorgott rá cinkos kacsintással Melák és lapát tenyerével megsimította a fiúcska haját.

– Nahát, hallották? ...Látták? Megszólította a nőt!... Megérintette a gyereket!

– Milyen őrültek rohangálnak a nyílt utcán... és fényes nappal...

– Hívni kellene az őrjáratot!

 Melák tisztán hallotta a tömegből érkező félhangos megjegyzéseket. Sietve feltűrte gallérját és az erősödő szélben gyalog folytatta útját. Egy kirakat üvegében megnézte magát, de a szokásos börtönsápadtságtól és néhány őszes hajtincstől eltekintve semmi különöset nem vett észre.

– Kíváncsi lennék, ezek a fapofák hogy fickándoznak lefekvés után az ágyukban - dünnyögte magában.  - Sótlan város, sótlan emberek... - dúdolgatta egy régi dal csaknem elfeledett sorait.

  Tulok kocsmáját nehezen találta meg. A régi, jól ismert cégér eltűnt, helyette igénytelen felirat lógott az ajtón:  118. sz. Állami Étkeztető Egység. A kollégiumi menzára emlékeztető, sivár helyiség teljesen néptelen volt.  Melák úgy tartotta, hogy nincs rosszabb egy üres vendéglőnél és kissé bizalmatlanul telepedett le az ablak mellett. Az asztalon vizeskancsó poharakkal, a falakon körbefutó felirat: NEM AZÉRT ÉLÜNK, HOGY EGYÜNK, HANEM AZÉRT ESZÜNK, HOGY ÉLJÜNK! 

  Merev tartású, nyurga, pókerarcú pincér közeledett kimért léptekkel és tisztes távolságtartással megállt az asztalnál. Melákot határozottan lakájnak öltöztetett paszulykaróra emlékeztette. A főúr néhány másodpercig szótlanul várakozott, majd diszkrét köhintéssel érzékeltette jelenlétét.

– Egy marhasteaket kérek jól átsütve, héjában sült burgonyával, és hozzá Cabernet Sauvignont. Lehetőleg 96-os évjárat legyen!

  A karót nyelt pincér arca rezzenéstelen maradt, csak bozontos szemöldökei rándultak meg alig láthatóan.

– Uram! - szólalt meg felülmúlhatatlanul gépies és személytelen hanghordozással - Ha jól emlékszem, a régi időkben ezt humornak nevezték, ami mai, fejlett társadalmunkban haszontalan és értelmetlen jelenség, s mint ilyen, mélységesen elítélendő és üldözendő.  - majd  hátraarcot csinált és visszasietett a konyhába.

  Melák mindenekelőtt elcsodálkozott azon, hogy ez az ember beszélni is tud, majd azt latolgatta, hogy ha most gyorsan kioson az ajtón, talán még ép bőrrel megúszhatja. De ebben a pillanatban már vissza is tért a Paszulykaró és egy gőzölgő tálat helyezett az asztalra.

– Ez a mai ebéd. Parajfőzelék csicseriborsó golyócskákkal. Rendkívül finom és tápláló eledel.

  Melák úgy bámult az ételre, mint  legyőzendő ellenségre. Elszántan belekóstolt.

– Pincér! Ez az étel sótlan! Sőt, egyáltalán semmilyen íze sincs!

– A főzelék szigorúan az Egészséges Táplálkozás Minisztériuma által meghatározott mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, vitaminokat és tápanyagokat. Pontosan annyit, amennyit az ön szervezete igényel. Továbbá mentes mindenféle fölösleges ízesítőtől és káros anyagtól.

– Legalább egy tükörtojást... ha lehetne...

– Ember, honnan jött maga?  A Holdról?

– Nem éppen. Izé... külföldön voltam. Tíz éve nem jártam itthon.

  A pincér némileg megenyhülve pillantott Melákra és magyarázni kezdett, mint amikor a gyógypedagógus igyekszik valami nyilvánvaló dolgot megvilágítani csekély értelmű nebulóinak.

– Az életmód megreformálására indított mozgalmakkal kezdődött a történet.  Évekkel ezelőtt egy ügyes és tehetséges  aktivista az egészséges táplálkozás jelszavát tűzte a zászlajára. Pártot alapított, majd kitartó propagandával megszerezte az emberek többségének támogatását és ezzel együtt a politikai hatalmat. Ma már alkotmányba foglalt alapvető jog, hogy minden állampolgár kizárólag egészséges táplálékhoz jusson.  Vége az egészségromboló, hedonista zabálásnak. A szakácskönyveket manapság már nem világhírű séfek, hanem orvosok, biológusok írják. Társadalmunkban minden ember boldog és elégedett.

– Valóban boldog lehet az az ország, ahol a marhapörkölt a legfőbb ellenség...

– Mint minden társadalomban, természetesen nálunk is akadnak deviáns elemek. - folytatta előadását a Paszulykaró, Melák megjegyzését figyelmen kívül hagyva - Bölcs és humánus vezérünk megszüntette a régi, kegyetlen börtönöket. A társadalmi rend ellen vétő, eltévelyedett egyéneket reszocializációs intézetekbe utalják, ahol gondos orvosok és ápolók mintaszerű állampolgárokat nevelnek belőlük. 

  A pincér pillanatnyi hatásszünetet tartott, mintha le akarná aratni az elismerést ügyes szónoki teljesítményéért, majd folytatta az előadást: - Én magam is szemtanúja voltam egy igen kirívó és felháborító esetnek. Egy házaspár, négy-ötéves fiúgyerekkel, letelepedett az egyik asztalnál. Később, a kamerafelvételek visszajátszása után bizonyítani lehetett, hogy a kölyök, szülei szeme láttára, egymás után négy darab kockacukrot tömött a szájába. A szülőket, kiskorú veszélyeztetése miatt, természetesen átnevelő lágerbe küldték. A gyerek állami intézetbe került, talán még nem későn. Nemrégiben egy köztiszteletnek örvendő asszonyságról kiderült, hogy éveken át állati zsiradékkal mérgezte családját. A városban legendák keringenek emberekről, akik állítólag az erdőben állatokat ölnek meg és megeszik a húsukat. De ez már annyira hihetetlen, abszurd történet, valószínűleg csak az emberek romlott  fantáziájának a terméke.

  Melák kedvetlenül kanalazgatta az ételt.

– Egy kis sót legalább... nem kaphatnék?

  Esdeklőn nézett fel a Paszulykaróra és közben diszkréten egy bankjegyet csúsztatott az asztal szélére.

  A pincér gyorsan körbepillantott, majd mellénye zsebéből apró szelencét húzott elő és szertartásos mozdulattal egy kevés sót hintett a főzelékre. Hanyag eleganciával zsebébe gyűrte a pénzt és elvonult a konyha felé, azzal az előkelő testtartással és flegmatikus ábrázattal, melyet angol grófi főkomornyikok is csak sokévi gyakorlással képesek elsajátítani.

  Később, amikor Melák távozni készült, a kijáratnál a pincér, merevségét immár levetkőzve, cinkos ábrázattal vigyorgott rá és a füléhez hajolt:  - Ha jót akar enni, jöjjön este, záróra után! A hátsó bejáratnál kopogjon!

  Az utcán Melák megkönnyebbülten sóhajtott fel:  - Talán mégsem veszett el minden remény... Egy régi slágert fütyörészve, az utca napos oldalán folytatta útját.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.