Ugrás a tartalomra

Jelige: Hargita – Ez már egy másik élet

Hétfő reggel Karcsi kinyitotta az iroda ajtaját, kitárta az ablakot és beindította a kávéfőzőt.

Ideje visszatérni- gondolta. - Két hét a pszichiátrián rosszabb, mint anno a kilenc hónap katonaság volt.

Hamarosan kávéillattal telt meg a levegő, ez kicsit jobb kedvre derítette.

Talán az ügyfelek is visszatérnek, talán nem ment híre a dolognak. Beteg volt és kész, ez mindenkivel előfordul néha, de mostantól óvatosabb lesz a nőkkel, az biztos!

Kávésbögrével a kezében leült a nagy mahagóni asztalhoz, hogy szemügyre vegye, mivel is kéne a napot kezdeni, de alig ivott egy korty kávét, halk szöszmötölést hallott a háta mögött, mintha valaki sóhajtott volna.

– Hiába minden, belőlem csak egy van - állapította meg a pók, és kimászott a fénymásolóból. – Jobban értek a hálóhoz, mint az ilyen masinákhoz.

Karcsi kitágult pupillái a pókra meredtek. Felkapott egy köteg okiratot, hogy lesújtson, de valami megállította.

Közvetlenül a szeme előtt, a hajszálnál is vékonyabb függeléken egy másik pók ereszkedett alá a mennyezetről, és rátelepedett az orrára.

A férfi a rémülettől mozdulatlanná dermedve, tehetetlenül nézte.

– Ez ám a nekem való menyecske! - szökkent közelebb a fénymásoló pók, és összedörzsölte mind a nyolc lábát.

– Izé, helló! - szólította meg a fennhordott orron ülő pókkisasszonyt, de az nagy gülü szemeket meresztett rá és unottan csak ennyit kérdett.

– Mi van?

– A háló-szobám itt van a közelben, meghívnálak, ha…

– Haha! - nevetett a gülüszemű. –Nekem már van háló-társam.

– Értem, izé, bocsánat. Ne félj, nem házasodok, csak pókolok.

– Ilyenek a mai pókok. Mind csak szórakozik, de mi lesz az utódokkal? Kihalunk!

– Házasodnék, de nem merek, annyi legyet láttam már házban, mind borba fojtotta bánatát. Köztudott, ha a darázs elszúrja belehalt, nemkülönben a Feketeözvegyek férjei, mind rokonaim voltak. Én élni akarok!

     Karcsi úgy érezte, egyetért pókfiúval, ő a világhálón lógva került hasonló helyzetbe, mikor egy idegen nő azt állította a felesége.

Karcsi egyáltalán nem emlékezett, hogy nős lenne.

Most majdnem minden az eszébe jutott, ezért egyel több oka lett orráról eltávolítani a pókkisasszonyt. Fogott hát egy köteg okiratot és elkezdte arcul csapkodni magát.

Az első ügyfél, pont akkor lépett be, majd fordult is ki rögtön az iroda ajtaján és beleütközött egy másik ügyfélbe.

– Ne menjen be! - tanácsolta neki. – A fickó megőrült.

– Hát mégis csak igazak a pletykák - futott tovább a hír.

Karcsi minderről persze semmit nem tudott, mivel a pókiszony annyira elhatalmasodott rajta, hogy mindenhova csapott, ahol pókot látott, azok pedig nemhogy fogytak, inkább szaporodtak.

Ez borzasztó! - sóhajtott fel este kimerülten. – Egész nap nem jött egyetlen ügyfél sem. Mi lesz így? Miből fogok megélni?

     Miután ágyba bújt, fellépett a világhálóra körülnézni, hol mi történt. Így tudta meg, miért nem volt aznap egyetlen ügyfél sem nála.

Gondolta hozzászól a témához és megkérdi a kommenttelőket, mit csináltak volna az ő helyében, de miután lenyugodott rájött, rosszabb is lehetett volna, ha mondjuk, valaki nyakára küldi az állatvédőket.

Már éppen kiakart lépni a virtuális világból, hogy belépjen az álomvilágba, amikor valaki megbökte. Persze ez olyan bökés, amit az ember nem érez, csak azt látja, felkeltette valakinek a figyelmét.

Gyorsan ránézett az illetőre, egy nő volt az.

Ha csak nem fehérköpenyes, nem érdekel - gondolta, mert furamód valamiért azok vonzották. A nő azonban nem viselt köpenyt és rámenősebbnek bizonyult a többinél, nem hagyta magát lerázni, így addig-addig chateltek, mígnem kiderült, valójában egy pszichiáterrel van dolga és szakterülete pont az arachnofóbia.

    Ezzel a vallomással a nőnek sikerült Karcsit becserkésznie.

Két nap múlva már találkoztak is a nő rendelőjében, ahol minden a szokásos módon kezdődött, vérnyomás, súlymérés, kikérdezés stb.

– Rettegek a pókoktól - jelentette ki Karcsi.

– Ezt már tudom- mondta a nő. – Nincs valami, amitől jobban tart?

– Nem hiszem…

– Hogy áll a nőkkel?

– Sehol senki.

– Miért?

– Nem is tudom. Egyszer csúnyán rá akart szedni valaki, talán amiatt.

– Miért nem viselkedett hasonlóképpen? Tudja, kutyaharapást szőrével.

Karcsi nagyot nézett.

– Ez eddig eszembe sem jutott.

– Pedig a gyógyulásnak ez az egyetlen módja van. Ha fél a pókoktól, legyen pók a házi kedvence, ha fél a nőktől, nősüljön meg.

– Á, értem hova akar kilyukadni! - vakarta meg az orrát Karcsi. – Magácska most megpróbál engem behálózni, hogy aztán elvegyem, de ennyire őrült nem vagyok!

– Csillapodjék, kérem. Nem én vagyok az ellenség! - szólt rá a nő keményen.

– Ideje szembenézni a tényekkel. Ön nem csak a pókoktól tart, hanem úgy általában a nőktől vagy a házasságtól. Ne féljen, nem beszélgetni fogunk, hanem egyből a tettek mezejére lépni. Olyan utasításokat kap tőlem, melyek a közérzetét, a hangulatát fogják jó irányba terelni, ezért igyekezzék mindet komolyan venni és betartani.

     Karcsi furcsállotta ezt a kezelési módot, mert a pszichiátrián csak gyógyszereket kapott, most is ezt várta volna.

– Na, szóval a következő dolgot fogjuk csinálni - dörzsölte össze kezeit a nő.

– Gondolkodás helyett zenére meditálunk, telefon nyomkodás helyett könyvet olvasunk, számítógépre ránézni tilos, napi két séta kötelező: egy a természetben, egy a városban, hogy embert is lásson, s mindennek betartását felügyelni fogom, ezért magához költözök.

Karcsi először megrettent a feladattól, aztán megijedt, mert egy nő fog nála lakni, de nem tudott és ideje sem volt ellenkezni, hisz a doktor olyannyira szigorúnak és eltökéltnek látszott, hogy még aznap beköltözött a vendégszobába.

Lehet megérte - gondolta másnap Karcsi, amikor friss kávéillatra ébredt, délben pedig terített asztal várta.

Este a teraszon borozgatva mikor együtt nézték a naplementét feltűnt, szűnni kezdenek a hangok, amik a fejében szóltak.

     Egy hét múlva arra eszmélt, napról-napra derűsebbek a reggelek. A látása is kezdett megváltozni, főleg mikor a parkban sétált.

Észrevette például, némely fán mókusok laknak, a kutyák aranyosak, és a gyermekek…

Már egészen elfelejtette ő is volt gyermek, de azon csodálkozott el a legjobban, mikor egy idegen megszólította, és már nem rezzent össze, sőt képes volt épkézláb mondatokat kimondani. Azelőtt kizárólag világhálón kommunikált, nem nagyon volt mersze szemtől- szemben állni valakivel, pedig micsoda élmény!

Karcsit ez a felfedezés olyan mély hálára kötelezte a nő iránt, akinek új életét köszönhette, hogy egy nap arra ébredt, nős és két gyermek apja.

     Az esküvőt szűk családi körben tartották, ahol a férfi anyja is megjelent, tanúja pedig a bátyja volt, de egyikükre sem emlékezett.

A doktornő, azaz a felesége gyönyörű volt. Másképp mutatott rajta a habos fehérruha, mint a fehérköpeny.

– Drágám, olyan boldog vagyok, hogy a fiaink és én négy év után visszakaptunk - mondta a nászéjszakán, miután felszabadultan és ruhátlanul feküdtek egymás mellett.

– Mintha a Paradicsomban lennék - sóhajtott fel Karcsi.

– Ott is vagy szívem, meglátod boldog életünk lesz - mosolygott a nő. – Legalábbis ahhoz képest, amilyen az első esküvőnk után volt – gondolta, majd szerelmesen belebújt férje karjába.

– El sem hiszed milyen borzasztó volt látni, amint a hálózat csapdájában vergődsz, nem beszélve arról, hogy a négy év alatt egy vagyonba került a házunk rendszeres póktalanítása, és a pszichiáter végzettség megszerzése.

Karcsi ölelő karjai hirtelen erőtlenné váltak. Nem tudta, a szemének vagy a fülének higgyen-e, mert amit látott, az tetszett, de amit hallott az már kevésbé, és a kettőt sehogy sem tudta összhangba hozni.

      Egy év további terápia kellett ahhoz, hogy megszokja, ez már egy másik élet.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.