Ugrás a tartalomra

Jelige: „szélmalom” – a férfiak szíve

A férfiak szíve csak férfi sejtekből áll. Csordás tanár úr mondja ezt nekem. Tudod. Mondja. Ideje megtudnod az igazságot. Biológia óra ide vagy oda. Tudomány ide vagy oda. Nincs mit tenni. Csordás tanár úr fél éve tanít nekünk biológiát. Előtte a béseket tanította. Az egyik gyerek szülője feljelentette, mert túlságosan szigorú volt az osztállyal. Persze mindenki tudta, hogy Csordás tanár úrnak van igaza, mert egy tanár mi legyen, ha nem szigorú. Ha kell rá is csaphat a padra. Miért nem tud egy osztály fegyelmezetten végigülni egy biológia órát? Hetedikes korában az embernek tudnia kell fegyelmeznie magát. Kati néni az osztályfőnökünk többször is elmondta, hogy kompromisszumos megoldás született. Ami mindenkinek előnyös. Mielőtt megindulna a szóbeszéd. És felemelte a mutató ujját. Mi a fiúkkal csak a fociról, a BL-kártyákról szoktunk beszélni a szünetben, meg titokban a lányokról, a tesi óra után. Mert vannak olyan lányok, akik mellett nem lehet úgy elmenni, hogy oda ne szóljunk nekik, hogy „na, mi van már?” vagy hogy „mi a helyzet?” Még, ha tudjuk is, hogy mi van vagy, hogy mi a helyzet. Igazából ezek a lányok azok, akik tetszenek nekünk. Három lány van az osztályban, akik mellett nem lehet elmenni. Csinosak és jó az illatuk. De állandóan együtt lógnak és nem merünk hozzájuk szólni, mert nem tudjuk, hogy mit mondjunk nekik. Az egyik, Dóra, a barna hajú, gitárórára jár, meg kosarazni. Vele szoktam az edzés után találkozni, tőle igazán meg tudnám kérdezni, hogy melyik a kedvenc kosárcsapata, vagy elpirulás nélkül mondanám neki, hogy örülnék, ha gitározna nekem. De igazából nem lehet. Nem lenne fiús. Nem lenne férfias. Csordás tanár úr szerint a férfiak szíve csak férfi sejtekből áll, és nem lágyulhat el, nem csinálhat nőies dolgokat egy komoly férfi. Inkább nekem kellene gitároznom, talán metált, vagy rock and rollt és azzal lenyűgözni Dórit, talán, ha alapítanék egy rock bandát ő lehetne az énekesnő, én pedig a szólógitáros, Peti a dobos, Karcsi pedig a basszusgitáros. Az elég férfias lenne. Azt hiszem.

Kati néni azt mondta, hogy örüljünk nyugodtan, hogy Csordás tanár úr fogja tanítani a biológiát, mert azzal csak nyerhetünk, aki nála négyest kap, az olyan mintha másnál ötöst kapna és úgy a fejünkbe veri a tantárgyat, hogy az csak a hasznunkra válhat. Kati néni csak a javunkat akarja. Csordás tanár úr szigora pedig sokszorosan meg fog térülni az életünk során.

Csordás tanár úr ma feleltetett. A cé betűnél nyílt ki a napló. Ketten feleltünk Czakó Dórával. Csordás tanár úr szerint bizonytalanok voltunk és igen hiányos a tárgyi tudásunk. Pedig én mindent úgy mondtam el, ahogy tavaly tanultuk Sepssy tanárnőnél, aki augusztusban ment nyugdíjba. Nagyon szerettük. Sokat kísérleteztünk és sokszor az erdőben tartotta a biológia órákat. Bogarakat, növényeket és mindenféle dolgot gyűjtöttünk, amit behurcoltunk az iskolába. A takarítók nem győzték rendbe tenni és kidobálni utánunk a sok kacatot.

Sepssy tanárnőnek az igazgató úr tanácsára augusztusban nyugdíjba kellett mennie, mert túl sok volt az órája, és ettől nagyon fáradt volt és nem volt elég innovatív az órákon. Meg aztán az új tanterv miatt ettől az évtől már nem tudták volna kiadni az óráit, így tulajdonképpen megkímélték az egészséget. Kati néni szerint nem kell ezt a dolgot már firtatni, annak kell örülni, ami van.

Mi fiúk, amúgy mindennek tudunk örülni, hárman nagyon jó barátok vagyunk az osztályban, együtt járunk focizni, biciklizni is. Volt, hogy mindhárman ugyanabba a lányba voltunk szerelmesek, de most már megegyeztünk. Nekem Czakó Dóri tetszik, Karcsinak Páll Eszti, Petyának pedig Kis Ági, de egy kicsit még Pákozdi Panni is, de Pátyát még a számítógépes játékok is érdeklik, nem mindig tudja eldönteni, hogy a három közül melyikbe is szerelmes leginkább.

Nagymama azt mondta, hogy egy fiúnak a legszebb nő az életében mindig az édesanyja kell, legyen. Én szeretem anyát, nagyon szép, jó illatú a haja, szeretem, ha dudorászik a fürdőszobában, de inkább Dórit szeretném megpuszilni, mert ő egy kicsit mégis szebb, mint anya. Ezt anyának nem merem elmondani, inkább csak annyit mondok, hogy most nekem nem tetszik senki. És elpirulok.

Ma Dórival feleltünk Csordás tanár úr óráján. Én hármast kaptam, Dóri négyötödöt. Csordás tanár úr azt kérte, hogy délután maradjuk ott mindketten, keressük meg őt a biológia teremben, a szertárban fog rendet tenni, kellene neki egy kis segítség, és tanár úr szerint a korrepetálás is ránk fér, mert bizonytalanok voltunk az ismereteinkben és igen hiányos a tárgyi tudásunk. Aztán a vállamra tette a kezét és azt mondta, hogy a férfiak szíve csak férfi sejtekből áll, egyszer majd megértem és emlékezzek erre, ha elérzékenyülnék, vagy nőies dolgok jutnának az eszembe. Kikerekedett szemmel néztem rá, látta rajtam a kétkedést és tovább magyarázta. A férfi szíve erős férfi sejtekből áll, ezt a biológusok is igazolták. Nem bírják a női sejteknek való elérzékenyülést. Keményen kell bánni a nőkkel, barátom, különben megpuhulnak a sejtek a szívben és az szívrohamhoz vezet. Közel hajolt hozzám és a fülembe súgta. Majd megérted. Edzd a szíved, mert eltunyul és akkor szívrohamot kapsz. Nem éri meg. Mondta, majd a hátamra csapott és kitessékelt a teremből. Dóri még bent maradt. Pár perc után piros arccal rohant utánunk az udvarra. Leült az egyik padra. Eszti kérdezte meg, hogy miért rohant, mi a baj? De csak annyit felelt, hogy semmi. Eszter rálegyintett és otthagyta.

Andis bácsi, apa testvére szívrohamban halt meg. Ez jutott eszembe. Lehet, hogy ő is így lett beteg, ahogy Csordás tanár úr mondta? Tavaly karácsony előtt került be a kórházba. Mentő vitte be. Mindenki nagyon sírt. Adris bácsi felesége, Panni néni is meglátogatta a kórházban, pedig akkor már nem laktak együtt. Talán mert Andris bácsi sokat ivott és a fizetés után eljátszotta a pénzét a kocsmában a nyerőgépen. Akkor már Andris bácsi szíve régen beteg volt…, aztán ez lett a vége. Tavaszra felépült. Jobban volt. Kiengedték a kórházból. Találkoztam vele a buszmegállóban. Én az iskolából, ő pedig a munkából tartott hazafelé. Én köszöntem rá, Andi bá’, kiáltottam, rám se nézett, pedig korábban ő kiáltott rám mindig ha meglátott, felkapott és barackot nyomott a fejemre, ölelgetett, miközben Mórickás vicceket mesélt, majd megfojtott. Akkor ott, nem sokat szólt. Biccentett a fejével. Ennyi. Próbáltam kérdezni, hogy hogy van, mi újság vele, de nem nagyon válaszolt. Csak egy-egy szóval. A buszon mellé huppantam, de nem szóltunk egymáshoz. Feszengve kuporogtam az ülésen. Kényelmetlenül éreztem magam. Én vagyok a gyerek, ő a bácsikám. Mi változott? Egy intéssel köszöntem el tőle, ő egy morgással, a szája szélén mosollyal válaszolt.  Pár hét múlva öngyilkos lett. A temetésén nagyon fújt a szél. Mindenki zokogott, de én sírni nem tudtam, csak a szívem. Nyomott a mellkasom, mintha ráült volna Andi bá’ egész teste, a komor nézése, a szíve, a lelke. Az a nagy darab ember felment az égbe, csak a súlya maradt ott a mellkasomon. Most már tudom, hogy nem szabad engedni a szívnek, hogy ellágyuljon, mert a férfi szív férfi sejtekből áll. A férfi sejtek kőkemények.

Délután Csordás tanár úrhoz mentünk korrepetálásra és szertárat pakolni. Csönd volt az iskolában, napköziben ült mindenki. Némán mentünk fel a harmadikra, Dóri sem szólt egy szót sem, én is csak izgalomból köhögtem. A terem ajtaja nyitva volt, kerestük Csordás tanár urat. Nem volt sehol. A szertár zárva volt. Bentről csörömpölést hallottunk. Dörömböltünk az ajtón, de nem nyitotta ki senki. A tanári szobába szaladtunk, hogy nyissák ki a biológia szertárat.

A tavaszi szünet után Kati néni azt mondta, hogy elképzelhető, hogy Sepssy tanárnő fogja tanítani a biológia órákat. Őt már ismerjük régről és jól összeszokott az osztállyal. Sepssy tanárnő ki tudta magát pihenni az elmúlt fél év alatt, így újra terhelhető, nyugdíjasként fogja segíteni az iskolai munkát. Mi fiúk örültünk neki, mert szerettünk az erdőbe járni, de azért összeszorult a szívünk, de nem tudtuk mitől. Én ezt az egészet nem mondom el senkinek, nehogy azt higgyék, hogy ellágyul a szívem. Férfi vagyok. Tudom, mert a férfiak szíve csak férfi sejtekből áll.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.