Ugrás a tartalomra

Jelige: Néha a rövid is hosszú – 5 méteres hosszútávfutás

– Eltelt egy új év, s megint itt vagyunk az atlétika királynőjeként ismert, 5 méteres hosszútávfutó versenyen. Még a hideg is kiráz, első hallásra is soknak tűnik, 5 teljes méter. A helyszínen már minden bizonnyal ott van Attila és István. A tiétek a szó.

– Köszönjük Róbert. Üdvözöljük az otthon ülőket is. Teltház van, mintegy ezren kilátogattak, és a szél sem fúj. Mi kell még? Úgy gondolom, a nézettségi számok is rekordot fognak dönteni ezen a napon. Irtózatosan  hosszú a táv, amit teljesíteni kell a versenyzőknek, ezért  méterenként frissítőt helyeztek el a szervezők. Egy kis levél és egy kis víz várja a futókat.

– Mit gondolsz, István az esélyekről?

– Nehéz lenne kitalálni, ki fogja megnyerni ezt a számot, ezért nem bocsátkoznék találgatásokba. Bár szél nincs, mégis az időnek nagy szerepe lehet. A versenyzők és a szurkolók is óvatosan fogalmaznak. A tavalyi győztes, a teknősbéka, elég szűkszavúan nyilatkozott és csak annyit mondott, szeretné megfutni legjobb idejét. A csiga, ki legutóbb ezüsttel tért haza, már egy hónapja egy közeli hotelben foglalt szállást, hogy akklimatizálódjon. Az elemzők szerint neki van a legtöbb esélye. És még itt van egy bombameglepetés, a lajhár. Róla igazán keveset tudni, sokan lustának tartották, úgy tűnik, kinőtte ezt a gyermeki betegségét.

– Hatalmas tehetségként robbant a köztudatba, s csak mégis, most tudta igazolni, helye van a legjobbak között. Úgy tűnik, ma kimondottan szerencsések vagyunk, itt is van, s sikerül elcsípni egy gyors interjúra.
– Kedves lajhár, hogyan készült, hogyan látja az esélyeit? Ó, nem hiszem el, úgy tűnik, elaludt. Persze mindenki másképp dolgozza fel ezt a hatalmas stresszt, de nem is ezért szeretjük.

– Én azonban hiányolok még két versenyzőt, kik személyes kedvenceim. Sajnos, a hernyó bebábozódott, a kukac pedig megsérült, így nem tudták teljesíteni a szintidőt, vagyis a 12 órát.

– Hamarosan kezdődik verseny. Lassan ideje lenne felkelteni a lajhárt. Most Barbara fogja elénekli az idei dalt, melyet már a nyitónapon is hallhattunk. Még van idő kiugrani egy kis frissítőért, rágcsálnivalóért.

– A harang megszólalása fogja elindítani a versenyt. Amint reggel 5 óra, kezdetét veszi a rajt.
5, 4, 3, 2, 1!

– Elindult a mezőny, eddig fej-fej mellett, az első 15 cm-en. Mintha a lajhár lenne előrébb. Túl vannak az első 30 cm-en, fél méteren.

Bő egy óra múlva…


– Még mindig a lajhár vezet. És hihetetlen, ha így folytatják világrekord lesz. A versenyzők megtették a táv ötödét. A világrekord 6 óra 12 perc. Kissé még hideg van. Talán ennek is köszönhető, hogy a teknős van leghátul. Mit gondolsz?

– Nem hiszem, hogy ez lenne  a vége is. Az is hihetetlen, hogy a versenyzők nem nyúltak a frissítőkért. Itt, ezen a szinten, már  sok minden fejben fog eldőlni. Fontos szerepe lesz a taktikának is, ám úgy tűnik, eddig a lelkesedésé a főszerep. De ki fog először fáradni? Kinek van több tartaléka? Semmi kétség, tényleg a világ legjobb futóit láthatjuk. Abban is biztos vagyok,  sokszor vissza fogjuk majd nézni a versenyt. Hatalmas sebesség, színvonal. A rendezőket is csak a dicséret illeti.

– Ez is megvan. Megtették a táv felét. A 3. méternél már mindannyian kihasználták a frissítőket. Minden bizonnyal, ez a kis pihenő nem segít a világrekord megdöntésében. Jut is eszembe, már 4 óra el is telt. Hogy rohan az idő? Kicsit mintha tényleg lassulnának.

– Ó nem, nem hiszem el, elaludt a lajhár!!! Mekkora hiba, már-már gyermeki. Úgy tűnik, kettőre fogyatkozik a versenyzők száma. Mi lesz még itt? Izgalmas, fordulatos futás.

– Nagyon meleg lett. Ez az idő kimondottan a teknősbékának kedvez, aki ettől új erőre kapott, szemmel is nehéz követni mozgását.

Újabb órák múltán.

– Már csak alig 1 méter van hátra, és eleredt az eső. Mi lesz még? Ennyi  fordulat egy versenyen! A teknős bebújt páncélja alá, pedig neki szeretnie kéne a vizet. Az eső hatására felébredt a lajhár, s futásba kezdett, a csiga pedig begyújtotta azokat a híres rakétákat. Mekkora visszatérés. A lajhár már faképnél is hagyta a teknősbékát. Fél méter és megvan a győztes.

– Már csak az utolsó 20 cm van hátra. Elő kell szedniük minden tartalékukat. Hihetetlen, amit ma ezek a fiúk nyújtanak. Elállt az eső, a teknős is előbújik, s hatalmas vágtába kezd. Lehet, későn eszmélt, pedig a rutin mellette szólt. Sokat kivárt. Még mindig a csiga vezet, mögötte a lajhár. Valamiért azonban, mintha elfogyott volna a lendületük. Nem, nem. A csiga ér be elsőnek. Talán ha hamarabb eszmélnek, lett volna esélyük. De, ha-val kezdődő mondatoknak, mint tudjuk, semmi értelme.

– Csodálatos verseny volt. Csak úgy elrepült ez a pár óra. Sajnos világrekord nem lett, a csiga ideje 7 óra 30 perc. Végül igaza lett a statisztáknak, s a legesélyesebbnek vélt győzött.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.