Ugrás a tartalomra

Jelige: Tree-fa – A faszappan

Öreg baka, nem vén baka! Jó apám, amikor mesélő kedvében volt, előkotorta a feledés hamuja alól a régi hadiemlékei parazsát, és új életet lehelve bele máig lobogó tüzet szított. Olyan átélő erővel bírt a meséje, hogy arra az időre lélekben mi, gyerek is kortásaivá váltunk, megélt történetei pedig igazi legendává nemesedtek.

Ha azt hiszi a kedves olvasó, hogy a „Fa” szappan korunk találmánya, nagyon téved. A kereskedelmi tv-csatornákon agyonreklámozott piperecikk – legalábbis névben – régi magyar találmány! Magyar hadifoglyok találták azt fel oroszországi „jódolgukban”. De mert a szovjet lágerek környékén sem szabadalmi hivatal, sem a szerzői jogok intézménye nem működött, a késői utókor és a nyugati civilizáció azt bátran elbitorolhatta.

Na, de félre a tréfával! Hisz a „Fa” márkanévnek semmi köze a fához, a hadifoglyok szappanjának viszont nagyon is sok.

 Havonta egyszer kaptak – fejenként – egy-egy kicsike szappant. Ahhoz hasonlatosat, mint ami nálunk kulcsszappanként volt forgalomban a közelmúltban, és nem más, mint illatosítás nélküli egyszerű mosószappan. Nagy kincs volt az a foglyoknak, mint tisztálkodószer, de főleg, mint konvertibilis valuta. Pénzük nem volt, hát azzal kereskedtek, amivel lehetett. Apró személyes dolgaik már régen gazdát cseréltek. Jó volt minél hamarabb túladni rajtuk élelemért, mert előbb-utóbb elkobozták vagy ellopták. De szappanból havonta egyszer jött az utánpótlás. A civil lakosság szívesen adott érte, amije volt. Főleg a kenyér számított nagy cikknek. De a következő üzletig egy kerek hónapot kellett várni.

 Ekkor jött az isteni szikra. Az egyik fogoly egy este kicsiny, lapos fakockákat faragott. Tűz fölött, üres bádogdobozban megolvasztotta a szappant, és két, előre elkészített formába öntötte úgy, hogy mindegyiknek a közepébe egy-egy fakockát illesztett. Dermedés után a massza elvesztette áttetszőségét, így senki sem fedezhette fel a turpisságot. Egy szappanból két szappan lett. Másik este az egész barakk titkos hadiüzemmé változott. A kész terméket a civil lakosság gyanútlanul „felvásárolta”. Amikor a szappanok elkoptak, akkor derült ki a huncutság. A reklamációkra pragmatikus volt a válasz: Mi is úgy kaptuk!

Hiába, a közmondás is úgy tartja: „Szarnak, kárnak nincs gazdája”.

Hát így keletkezett a Fa szappan őse, a faszappan.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.