Ugrás a tartalomra

Jelige: kábeltévé – Imádom a feleségemet – avagy kössük be a digitévét!

Imádom a feleségemet. Egyik karácsonykor épp a pár hétig tartó kódolatlan csatornákat néztük a kandalló tüzénél – kandallónak becézzük az anyósomat, mert olykor ő is okádja a tüzet, emiatt elviselhetetlen érzés a közelében lenni –, és nagyon élveztük… mármint a kódolatlan csatornákat. Úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy mi is bevezetjük... az anyósomba az áramot... mert mindig hallgatózik a hálószobaajtónál… A tervünk nem jött össze, így a digitévé bevezetésén gondolkodtunk. A feleségem azt javasolta, hogy ne hivatalos úton, hanem a „Kockuljon velünk!” nevű szolgáltató cég egyik szerelőjén keresztül sefteljük meg a dolgot, hátha úgy több csatornához tudunk hozzájutni, persze kevesebb havidíjért. Imádom a feleségemet!

Még januárban fel is kerestem agg Coax Gyurkát, és ecseteltem a helyzetemet némi készpénz idegen zsebbe való csúsztatását követően. Hétfőn kértem, vasárnapra ígérte. Nem jött. Jegyzet a naplómból erre vonatkozóan:

Február 14. Valentin nap. A szerelmesek – nálunk „szerelem”-esek napja. Szeretem a feleségemet, szeretem a szerelőt is... hogy az ég szakadjon rá... anyósomra, mer’ még mindig nálunk van az ünnep óta.  Megajándékoztam az asszonyt egy bonbonnal, Coax Gyurkát egy alapjában erkölcsileg is sértő, vulgáris szavakat tartalmazó panaszlevéllel, az anyósomat pedig egy repülőjeggyel, a Pokolian Airlines (ejtsd: Pokolien) „Halálos kitérő” elnevezésű körútjára. Imádom a feleségemet! (egyre idegesebben)

Március 15. Ünnepnap van. Na, nem azért, mert van végre digitévénk... még nincs. Megszületett a harmadik gyermekem, túl vagyok a negyedik sérvműtétemen, és eltört balról az ötödik bordám, miközben antennát szereltem a tetőre, hogy legalább a román analóg adó jöjjön be tisztán. Szépen menetelek a csúcsra. Az ünnep alkalmából én főzök. A feleségemnek birkabordát készítettem, az anyósomnak szilvalekváros – ahogy mifelénk mondják, „mocskos tésztát” –, a szerelőt pedig egy nyaklevessel vártam. De nem jött. A feleségem nyugtatgatni próbált: – Jönni fog az, ne félj! – Tévedett. Imádom a feleségemet!

Április 12. Eljött a húsvét. A kábeltévé szerelő nem jött el, ellentétben az anyósommal. Ő még el sem ment. A baj ezzel csak az, hogy amíg ő nem megy el, én sem tudok elmenni. Csaknem egy fél éve aszalódik nálunk, de az idegeim még egyelőre kitartanak. Április 1-jén a gyermekeim azzal vicceltek meg, hogy Coax Gyurka végre megérkezett. Én kinéztem az ablakon, és tényleg ott volt. De amikor kiléptem az udvarra, akkor szembesültem a ténnyel, hogy a kölykök csak egy szalmabábut öltöztettek fel digitévészerelő öltözettel. Húsvét alkalmából a kedves feleségemet egy vödör vízzel, míg a szalmabábut másfél liter tiszta benzinnel öntöttem le. Drága anyósom is ez utóbbiban részesült. Nem hitte el, hogy nincs kölnim, s hogy kifogyott a víz a csapból. Kapkodva kerestem a gyufát, de nagy sajnálatomra az is elfogyott, mert a feleségem elfelejtett venni. Imádom a feleségemet!

Május 1. A munka ünnepe. Ünnepelem Coax Gyurka még el nem végzett munkáját. Jobb előbb, mint utóbb.

Május 30. Coax Gyurka végre felveszi a telefont, és úgy viselkedik, mint egy sokat tapasztalt politikus: ígér töretlenül.

Június 27. Ma van a névnapom. Hozzám mindenki jó szóval fordul, én mindenkihez rossz szóval. Digitévé híján a gyerekek a tévéújságból kivágott és a tévé képernyőjére felragasztott képekkel próbálják elhitetni velem, hogy van digitévé. Öt percen át nézem Rambo mozdulatlan fényképét, majd az is leesik, mert elengedett a nyál.

Július 12. Nincs semmi jó a tévében. Anyósom parancsára végig kellett szenvednem A betolakodó című török szappanoperából a 263. epizódot, s bármennyire is bámultam rá tüzes szemekkel, nem vette a lapot, hogy ez a sorozat tulajdonképpen róla szól.

Augusztus 1. Kaptunk egy levelet. A szerelő hazaérkezett nyári üdüléséről, a Fidzsi-szigetekről, és azt ígérte, hogy két héten belül úgy fogunk úszkálni a csatornákban, mint ő a Csendes-óceánban.

Augusztus 14. Teljes izgalomban vagyok, hiszen a két hét lassan letelik, és lesz digitévém. Mivel már fél éve nem tudtam hancúrozni az asszonnyal az anyósom miatt, az izgalmaimat fokozza, hogy a várva várt csomagban benne lesz egy… (sutyorogva) erotikus csatorna is. Imádom a feleségemet! (izgatottan)

Szeptember 10. Még mindig semmi. A kedélyem minden mással együtt lelohadt a házban. A gyerekek, apjukat megsajnálván, újra próbálkoztak. Zoknibábokkal eljátszottak nekem hat részt a The Walking Dead-ből, de igazán csak akkor ijedtem meg, amikor anyósom belépett a nappaliba.

Október 6. A kisebbik fiam kimondta az első szavát: digitévé. Mivel ma emlékezünk meg az aradi vértanúkról, ihletet kaptam, s az udvaron felfegyverkezve vártam agg Coax Gyurkát, mint újabb vértanút.

Október 15. Bejött a rég elveszett orosz 2-es. Ez már félig olyan, mintha digitévém lenne. Három hétig újdonságképpen ezt néztük, s amikor megkérdeztem a nagyobbik fiamat, hogy nem unalmas-e, csak ennyit felelt: Da.

November 1. Halottak napja. Az én napom. Vagy a szerelőé, ha még várnom kell rá újabb két hetet. A feleségem kíséretében kizarándokoltunk a temetőbe, majd mintegy gyászunkat kifejezve mécseseket helyeztünk el a síron, valamint otthon a tévé tetején. – Ami késik, nem múlik – jegyezte meg az asszony. Imádom a feleségemet. (lelombozva)

December 6. Megjött végre a... télapó. Az unalmas tévéműsorok helyett már átálltunk a rádióra. Nagyon jó műsorokat adnak. Ott van például a Rádiókabaré. Hát az valami isteni.

December 23. Orbitális öröm a háznál. Nem azért, mert nyakunkon a karácsony, hanem mert megérkezett Coax Gyurka. Önkívületi állapotomban a család bezárt a fürdőszobába, amíg az a szemét bekötötte a digit. Hatvanezrembe került, hogy egy évig vártam a felhőtlen szórakozásra, de haragomat lecsillapítandó, hogy száz remek minőségű csatorna közül választhatok. Titkon megjegyzem, már alig vártam az este 11 órát, hogy miután mindenki aludni tért – anyósomat is beleértve –, teljes kábulatban átadhassam magam az erotika nyújtotta élvezeteknek. Már egy éve duzzadó… vágyam nem bírt nyugodni. Már semmi más nem érdekelt. A feleségem megjegyezte: – Ugye, érdemes volt várni? Imádom a feleségemet!

Éjjel, miután a nyarat s őszt túlélő, házunk melegében rekedt szúnyog zümmögése összecsengett anyósom oroszlánhorkolásával, én egy pezsgővel s a távirányítóval a kezemben bebalettoztam az édennek tekintett nappaliba, ahol a televízióban azonnal a szexualitást nyilvánosan láttató csatornára kapcsoltam, s hátradőlve a kanapén, enyhe mosollyal az arcomon betűztem le a képernyőn felvillanó feliratot: NINCS JEL. Imádom a feleségemet! (idegbeteg hangon)

De ezzel még nincs vége a történetnek.

December 29. Anyósom valamit kapcsolgatott a távirányítón, amitől non-stop, HD minőségben bejött az erotikus csatorna. A kedves lányával, engem kitúrva, hajnali 3-ig nézték a számukra újdonságként ható extrém jeleneteket. Én a kölkökre vigyáztam a kisszobában. Idegemben csőre töltöttem a vadászpuskámat, és anyósomra gondoltam.

December 30. A feleségemnek, akit imádok, a sok filmnézéstől erőteljesen megnövekedett a szexuális étvágya, s nekem a fürdőbe kellett menekülnöm előle. A fürdőajtó bezúzásában segítségére sietett az anyósom, aki szintén engem akart. Aznap este könyörögve kértem meg agg Coax Gyurkát, hogy vágja le a digitévé vezetékét. Mit nekem erotika! Mit nekem jó nők!

December 31. Szilveszter napja. Eldurrant… a pezsgő… és a vadászpuskám is, de véletlenségből kifolyólag az ablakon lőttem ki, és vállon találtam az épp akkor érkező Coax Gyurkát, aki azóta az intenzíven fekszik, hála nekem. Anyósom a nagy ijedségre, s a digitévére való tekintettel további három hónapig nálunk marad.

 Imádom a feleségemet!

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.