Ugrás a tartalomra

Jelige: Félreértés – Kétféle aszimetrikus félreértés

1 óra ötezer

 

...Hé, tesó, nem kell egy kis öröm? Örömszerzés? Örömködés, saját célra? Érdekelne? Nem sok, olcsóba kerül, elérhető neked is, pénztárcabarát árak, napi akciók! ...ha-ha. Nem kell? Hát, akkor meg minek botorkál a magadfajta, ide ki, a kocsisorra?? Hadd mondom el gyorsan, mik a lehetőségek. Mert gyönyör az van ! Látom, te is megsasoltad az előbb azt a kis szakállast… ő a legkapósabb a héten. Szókratésznek hívják. Ha elviszed, nem ám itatni! Vagy ha igen, ügyelj oda, mert hajlamos a… az öngyilkosságra. De nem megijedni! Csak figyelni rá. Felviszed, hipót, sósavat, bürköt lakat alá, aztán mehet. Hatért elviszed két órára? Akció van, útszéli kedvezmény. Csak neked. De várjál: ha a daimonról is beszél, az már extrának számít ám. Nem kell? Nem. Ha ő nem jön be, mert nem jön be, adom a Platónt: kiszívja az agyadat! Ki ám. Tudja a dolgát! Ügyes szája van. Na, szépen felviszed, lefekszel az ágyra, ő leül melléd, aztán… egy kis Állam, egy kis Timaiosz, utána a Phaidón és a Phaidrosz. A Gorgiasz, a Menón. Na, másfél órácska ötért, hm?

Látom már, mi a bajod. Hogy túl ókoriak neked. Ilyen igényesek vagyunk, he? Tee. Te. Te. Te… Te neked Nietzsche kell, tesó! Nem csak karakter és terjedelem, de bőven sorköz is, ha az aforisztikus cuccokra buksz. Egy kis individualizmus a meló után, he? Két sör, hat szofi, egy feles, aztán mehet egy kis egzisztencializmus, he? Értem én. Hát, akkor mehetünk ebbe az irányba. 15-ért elviheted egy órára Kierkegaard-ot és Schopenhauer-t… na, egy laza hármas? Schopi néha hajlamos elszállni, de ha metafizikázni kezd, csak cáfold meg a transzcendentális interszubjektivitásra vonatkozó fejtegetéseit. Nézd! Nézd a szemeit! Látszik, hogy most is gondolkodik valamin! Kicsit ingerült, amikor ír, de reggel elvettem tőle tollat, papírt, mindent! Az ott Kierkegaard mellette… na? Mellé Heidegger? Két egzisztencialista egy estére?
Adnám én Kantot is, úgymond, bonuszba, de egy egri vállalkozó már elvitte egész hétvégére. A lóvés kuncsaft nem csak nekem, de nekik is jó, sőt, jobb... mert én kapom ugye a tarifájuk egy hányadát, de ők meg kapnak mellé apróbb ajándékokat is, kritikákat, publikációs lehetőséget, disszertációkötést, egyetemi tanszéket… Kantot majd máskor, tesó. De ne mondj semmit, itt az egyik kötete A tiszta ész kritikája. Na, ebben aztán minden benne van, ami egy laza estéhez kell. Minden! Ha nem hoz tűzbe a kategorikus imperatívusz megalkotása, a transzcendentális idealizmus tűzbe fog: akkorát döbbensz, hogy a szemed kiugrik!
Tehát, Heidegger… 1 óra ötezer, de ha sietsz, egy kis bokorközi öröm sincs kizárva, ott, éppen ott, helyszínen fizetve 2.500. Egy egész éjszakára, Barátok közt-től a Jó reggelt Magyarország!-ig húszezer, de extra nélkül.
Megmondom, én nagyon tisztelem az alkalmazottaimat, a jattot néha meg is tarthatják, hiszen nekik kell tikkasztó nyáron és rekkenő télen is kint állni, megasztán szeressenek nálam dolgozni. Ez a cégfilozófiám. Nyáron nekik is könnyebb, mert lengébben öltözhetnek, kiraknak mindent, az összes könyvüket, ...izzanak a vonalak. Látom, te nem vagy erőszakos alkat. Ugyanis járnak ide erőszakos alkatú személyek is, felszedi itt, engem gyanútlanít a Merci, leviszi Fonyódra, ahol nem látom, és jól elveri… felárat meg nem fizet. A felárból eszik a család! Ha egyszer elkapom, felgyújtom a fejét. Ha verekedős, tettleg bántalmazós vágyai vannak, az oké, de tessék megbeszélni: akkor Platónt vigye, mit bánom én, ő bírja a verést, persze felárasan bírja csak. Kant a legfinnyásabb: szerinte a vallás nem előfeltétele az erkölcsiségnek, Isten ideája nem szükséges ahhoz, hogy az ember felismerhesse kötelességét – na, ha ennek a tételnek nekimész, az már feláras, mert nem bírja a kritikát.
Amit viszont nem szeretek, a "hoppá-gruppen": amikor a kedves vendég felviszi a lakásra, teszem azt, Heideggert, és hirtelen még öt fej bukkan fel az ágy mögött. Hogy ingyen hallgassák! Azt már nem! Mert abból csak témázás és balhé van, aztán mehetek a fiúkkal nézeteltérést rendezni. Én azt mondom, hogy a gyanútlansággal nem visszaélni nem bűn.
Ami meg a hatóságot illeti, azt is elrendezem: nyolcezer naponta, biztos úr behunyja a szemét és nincs témázás.
Nem mindig veszem észre a gondot, ha gond van, érted? nekem sincs száz szemem. Jár erre egy perverz, kapucnival árnyékolja le magát, meg hosszú ballonnal… elbújik a bokrok között és sutyiban hallgatja, amint egymás tételeit cáfolják az alkalmazottaim… Aztán belenyúl a gatyájába és megmarkolja a ceruzáját, előveszi és… jegyzetel! Az én kontómra! Elzavarom, ha látom, de nem mindig látom. Ide ingyen ne hallgasson senki potyautas!

 

 

Pajkossy Imre bácsi rövidebb útja

 

...nem lehet eltévedni ilyen szép autóval, hát elmondom lassabban, hogy magácskának is kellően érthető legyen, mert nem mindegy, hogy hiába van alkalom a befordulásra, de nincs ott templom, amit mondtam, megy a rossz irányba be, mint a vakbálna, egyenest a susnyásba, vagy el a cérnagyár mellett, és már későn veszi észre, hogy a kaolinpihentető mellett kellett volna visszafordulni. Megáll az eszem. Jönnek a párocskák a szép autóval, beleküldik magukat a hétvégébe, aztán eltévednek. Előbb fognak majmot látni, mint kihelyezett tájtérképet.

Na, mondom még egyszer, mert látom kiülni az értetlenséget a képire. Elmegy Gerbera utcán lefele, de végig, ott balra, de csak az utca sarkán. Ott lesz a faiskola. Amellett van a Kiskakas vendéglő, az Istvánka vezeti, van ringlópüréje is, és jön a mágnesraktár, ...tudja, mágnes a hőmérőbe, amit ki lehet rakni a kertbe, ablakra, vaslapra, bárhova, mittudomén, ilyen dísz, és ránéztél, láttad mennyire van kiterjedve az időjárás, mit vegyél fel vagy le, behozzad-e a fikuszt a mínusz miatt.

Mész tovább, lesz aztán a lisztzsákoló üzem, ott dolgozott még tavaly a sógorom, de elbocsátották idő előtt, hogy tudniillik nehogy módjába álljon a kártérítés követelése. Tüdőtágulatot mutattak ki nála, vélhetően az oldószer miatt, amivel a kürtőket sikongálta. Még mielőtt a tünetek megmutatkoznának, elküldik. A fővez. meg mondhatja, hogy kérem, a Sanyi úr már nem áll az alkalmazásomban, hogy kiköhögte a tüdejét, arról én nem tehetek, alászolgája, az előírás ki volt írva, nem betartásakor ez a vége.
...na, ott lesz a Gyöngyvirág presszó és a kis Lidl, múlt héten akciós volt az olasz citromlikőr. Nem szeretem, de csak elszopogattam. Egy kicsi az ebéd előtt, egy piriny a favágás után, na az utója Barátok köztre el is fogyasztódott. A citrom olyan életigenlő gyümölcs. A keresztnél balra és a köztemetőnél… nem, hülyeséget beszélek, baszod. Mé’ nem szósz, hékás? A farkaskutyánál balra. A Kolbászos büfénél lekanyarodik az Ördög tó felé, és így végig az oldalán az M7-es felé, de nem rá a pályára, csak éppen az utolsó pillanatban kanyarodjék el a bublegum táblánál, és ott van a Guják Jancsiék háza, a Jancsi nem engedte ám be az oroszokat... mai napig se!
...Ha lát platánsort, befordul a kaolinpihentetőnél és az első utcán jobbra. Aztán fel a templomig, kanyarodik a szódásnál. Ott mindjárt meglátja a Közbáltermet, ott volt a lányom esküvője, hófehéren, mint a szappan, annyit még életibe nem ropta, mint utána a lagzin. A férje meg! Közgazdasági doktor, képzelje. Végre van doktor a családban. Mert az nem mindegy manapság, kinek adja a lányát az ember, mert teszem azt, tőlem lehet becsületes pék, aki megszámlálja a bucit műszak végén, csak mennyit keres az? Hol van az megírva? Az én unokám kapjon meg mindent, amikor majd folyamatba kerül.
...El a Polgármesteri hivatalig, el a növényzet mellett, ott lesz a kis tér a Mária szoborral. Én festettem a tetejit, majd nézze meg. Várjál. Hogy lenne onnan a legegyszerűbben...? A tavat mondtam már? Mondtam. Igen, onnan nyílik a Petőfi utca és ott van!

Nem érti… Na, hadd mondom el mégeccer…

 


 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.