Ugrás a tartalomra

Mire nem gondolt a költő? – Ozsváth Zsuzsa a Bréda-körön

December 12-én, a Bulgakov Irodalmi Kávéház emeleti termében Ozsváth Zsuzsa költő, képzőművész volt a 15. Bréda Ferenc Irodalmi Kör meghívottja. Az est vitaindítója Nagy Zalán, moderátora Péter Blanka volt, akik november óta a műhely elnökei.

– Miért szerencsés Kolozsvár irodalomszerető apraja-nagyja? – kérdezné egy nyitott, de a Bréda-kört nem ismerő, kolozsvári vagy nem kolozsvári irodalomértő.

– Azért, kérlek alássan – mondaná az, aki hétfőn meghallgatta Ozsváth Zsuzsa verseit, Nagy Zalán vitaindítóját és a jelenlévők érdekes vagy érdektelen reflexióit –, mert nálunk működik egy Bréda Ferenc Irodalmi Kör nevű műhely, ahol olyan tehetséges és/vagy bátor fiatal szerzők olvasnak fel, akik nyitottak az ilyen eseményeken résztvevők szakmai vagy szakmaiatlan véleményére, meglátására.

– Nagyszerűen hangzik! – lelkendezne a már kifejezetten kíváncsi, Bréda-kört nem ismerő személy. – Mondd csak, hogyan zajlik egy ilyen ülés.

– Menjünk el a körre hétfő este, és nézzük meg! – mondaná a Bréda-kört ismerő kolozsvári.

A moderátor, Péter Blanka, bemutatta a meghívottat, aki történetesen Ozsváth Zsuzsa, nagyváradi születésű, jelenleg Kolozsváron élő költő volt. A meghívott fel szokta olvasni pár válogatott versét, vagy azokat a szövegeket, amiket versnek gondol. Ozsváth Zsuzsa nyolc verset hozott, még a címükre is emlékszem: Neon, Sziszüphosz válaszúthoz ér, Gazember, belépő, Gyávaságom története, Szomorú vers felnőtt gyerekeknek, Szeret, Sirató, Repríz. Ezt követően Nagy Zalán felolvasta a meghatározhatatlan műfajú, de erősen gondolatébresztő szöveget, amit vitaindítónak szánt, hogy a cigiszünet után mindenki neki tudjon ugrani a másiknak, mert eltérő a véleménye egy-egy elhangzott sorról.

Sokan megakadtak a Gyávaságom története kezdősorán: hallgat, mint szar a fűben. Egyesek trollkodásnak gondolták, mások viszont teljesen rezonáltak az elhangzott frázissal. Az est végén a szerző visszanyerte szólásszabadságát, reagált a megjegyzésekre, válaszolt a feltett kérdésekre, és lezárta az eseményt. Ozsváth Zsuzsa elmondása szerint az indokolatlan pátoszt nehéz komolyan venni, ő sem tudja irónia nélkül használni. Elárulta, hogy egyes szavai vagy sorai mögött nincs semmiféle elgondolás. Arra a kérdésre, hogy a Neon vers egyik sorában miért ifjú a madár, milyen szerepe van a pihének, és egyáltalán minek van ott madár (ifjú madár pihéje leng), a következő elaborált választ adta: Ez most egy ilyen madár.

– Hát, ez rendkívüli lehetőségnek tűnik meghívottnak és résztvevőnek egyaránt! Minden ilyen est jóra sikeredik? – kérdezné a Bréda-kört nem ismerő.

– Vannak hosszabb és rövidebb, hevesebb és nyugodtabb alkalmak, ez a hozzászólók beszélőkéjétől függ. Aki részt vesz, legyen az laikus, szakértő, literatúrakedvelő vagy unalmát űzni vágyó, biztos, hogy ki tud szűrni magának valami érdekeset egy ilyen vitaesten – kacsintana bátorítóan a Bréda-kört ismerő.

– Meggyőztél! – kiáltana fel a Bréda-kört hallásból már ismerő. – A következő esten ott leszek, ha épp nincs izgalmasabb dolgom.

(Tegnap magammal vittem a barátomat, aki szeret olvasni, de félt, hogy nem lesz elég rálátása a szövegekre, lévén azok kortárs versek. Cimborám meghazudtolta magát, mert mindent tökéletesen értett, és még jól is szórakozott.)

 

Szöveg: Hermán Dániel, Bréda-kört ismerő kolozsvári

Fotók: Teleki Réka 

 

 

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.