Ugrás a tartalomra

Versparkot avattak Teresztenyén

Magyarország első versparkját adták át szombaton az Aggteleki Nemzeti Park területén megbújó apró zsákfaluban, Teresztenyén.

 

Az alig tizenhárom főt számláló galyasági falucska eddig páratlan természeti környezetének köszönhette varázsát, ám mostantól épített értékeivel is büszkélkedhet: egy egyedülálló Versparkkal.

Kristálytiszta vizű patak fut keresztül a mindössze két utcából álló galyasági aprófalu parkján, mely mostantól a Verspark nevet viseli. Egy eredeti kezdeményezésnek köszönhetően ugyanis fából kifaragott verseskötetek kaptak helyet a patakparti ligetben, melyeken a térséghez kötődő költők művei olvashatók.

Csorba Piroska Mesélj rólam című verse: a szerző és Kégl Ildikó

A Balog István fafaragó népi iparművész által megalkotott – nyitott verseskötetet mintázó – faragványokon Kalász László, Fecske Csaba, Csorba Piroska, Kégl Ildikó és Korpa Tamás versei láthatók.

Az ünnepi eseményt Brogli Attila polgármester nyitotta meg, aki úgy fogalmazott: ,,A versek által nyújtott kapaszkodókra nagyobb szükségünk van, mint valaha. Ezt az is mutatja, hogy mintegy háromszor annyian gyűltünk össze most itt a parkban, mint Teresztenye összlakossága.” A polgármester kiemelte, hogy ,,nagy nap ez a kis falu életében, alighanem eddigi történetének legnagyobb eseménye.”

Fecske Csaba Ennyi volt című verse: Ötvös Éva színművésznő, Fecske Csaba, Kégl Ildikó

Papp Ferenc a Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivált szervező alapítvány elnökeként köszöntötte a vendégeket, majd méltatta a poéták munkásságát, miközben az ihletett hely kapcsán a természet és a költészet harmonikus egymásba fonódásáról beszélt.

Fecske Csaba Ennyi volt című verse: Fecske Csaba, Kégl Ildikó

Az ünnepi műsor a fából faragott könyvek leleplezésével zárult, ezzel párhuzamosan Ötvös Éva színművésznő olvasott fel a versparkban helyet kapó  költeményekből, többek között Kalász László Anyámnak kontya van, Fecske Csaba Ennyi volt, Csorba Piroska Mesélj rólam, Kégl Ildikó Se nem patak, se nem szirom és Korpa Tamás Havrania skala (770 m) című verseit.

Kalász László Anyámnak kontya van című verse

 

Leadkép: Csorba Piroska, Kégl Ildikó, ifj. Kalász László (Kalász László költő fia), Fecske Csaba, Korpa Tamás, Kalász Zoltán (Kalász László költő fia)

 

Irodalmi Jelen

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.