Ugrás a tartalomra

Nappal és Éjjel

Élt egyszer két nővér a világ közepén, egy takaros, de kicsi házban, ahol csupán egyetlen ágynak jutott hely, így csak felváltva alhattak. A szőke mindig akkor ébredt, amikor a Nap felbukkant az egyik látóhatár szélén és akkor tért ismét nyugovóra, amikor az elballagott a másikon túlra. Őt úgy hívták: Nappal.

Nappal reggeltől estig jött-ment, intézkedett, tette, amit a dolgának gondolt: mosogatott, mosott, főzött, takarított, borsót vetett, virágot ültetett, etette a tyúkokat, de mindeközben a bárányokat is legeltette a domboldalon, egy nap és egy éjszaka hosszan lehetne sorolni, hogy mi mindent csinált, mielőtt a Nap utolsó sugarai – amiket ő már szinte nem is látott félig lecsukott szempillái alól –, elérték volna az arcát. Aztán, ájultan a fáradtságtól, az ágyba dőlt.

Tehette, hiszen barna hajú nővére, Éjjel, ekkor ébredt: ő a sötét és csendes órákat kedvelte, amikor legfeljebb a Hold meg a csillagok pislákoltak az égen. Ilyenkor belesett a behúzott függönyök mögé, megnézte a fáradt arcú emberek alszanak-e már, ahogy az ő testvére teszi. Ha valakit ébren talált, mellé ült és addig simogatta a homlokát, amíg el nem szunnyadt végre. Néha hangoskodókkal hozta össze a sors: ha jókedvükben énekeltek, velük dudorászott, ha rosszkedvükben ordibáltak, Éjjel szaladt felébreszteni azt, aki rendet tehetett a duhajkodók között. Aztán amikor megérezte, hogy a Nap közeledik az ég aljához, búcsút intett a baglyoknak és a rókáknak, és nagy ásítással a kelő Nappal helyére heveredett.

Mindketten nagy szeretettel gondoltak a másikra, és bele-belesajdult a szívük, hogy soha nem sétálhatnak kéz a kézben, nem beszélgethetnek, nem mutathatják meg egymásnak, hogyan élnek. Nappal néha sírva fakadt a ragyogó Nap alatt, amiatt hogy a testvére sose láthatja, amit ő: ilyenkor a Nap sugarai Nappal könnyeiből szivárványt húztak az égre. Természetesen Éjjel a szivárványban sem gyönyörködhetett, emiatt is búslakodott a szőke testvér. Éjjel leginkább a denevérek röptét, a hullócsillagok táncát meg az éji viharok szépségét szerette volna megosztani a testvérével, ha lett volna rá módja. De nem volt. Éltek tehát egymás mellett, de egymás nélkül.

A Nap, a Hold meg a csillagok, akik szintén mind közeli rokonai voltak egymásnak, egy idő után nem nézhették tovább a nővérek szomorúságát: megegyeztek tehát abban, hogy elárulják nekik az egyik legféltettebb titkukat. A Szelet kérték közvetítőnek, hiszen ő szabadon járt-kelt, akár a Nap, akár a Hold uralkodott a vidéken. A Szél felkereste a lányokat, egyiket a másik után: Nappal épp az udvart seperte volna fel, mikor a Szél megsúgta neki, hogyan oszthatná meg a nővérével a gondolatait. Csak hagyja abba egy kicsit a tüsténkedést, biztatta a lányt, a fülét cirógatva. Aztán bebújt a kulcslyukon és az alvó Éjjelnek is elmormogta a teendőket. Tudta, hogy megértette, mert az addig üres arccal alvó Éjjel elmosolyodott.

Mikor a Szél továbbállt, Nappal a kerítésnek támasztotta a cirokseprűt, kibontotta szorosan összefont haját, hadd repüljenek a tincsek amerre akarnak, és elindult, pontosan oda, ahova a lábai vitték. Séta közben beleszagolt a levegőbe, találgatta, mit formáznak a felhők az égen, felemelte és biztonságos helyre tette az úton araszoló csigát, táncolt kicsit egy elárvult pocsolyában, megsimogatta az útjába vetődött virágokat, és sokat, nagyon sokat gondolt a nővérére – ám most keserűség nélkül! Útközben a gondolatait, amik megszülettek benne, és a képeket, amiket látott, szépen egymásba fűzte, de közéjük szőtte még a környék hangjait meg az illatokat is! Mikor hazaért, a csomagocskát az ágyuk mellett hagyta, hogy a testvére megtalálja, amint felébred.

Napnyugtakor szokás szerint helyet cseréltek. Éjjel rögtön észrevette Nappal ajándékát: örömmel bontogatta, bogozgatta, nézegette, szagolgatta. Aztán maga is útnak eredt, de mindig, amikor rábukkant valami érdekesre, visszaszaladt vele a kis házhoz. Mivel tudta, hogy a testvérének, ha ébren van, aligha akad ideje csomagokkal bajlódni, anélkül, hogy összefűzte-kötötte volna őket, ott helyben az alvó Nappalnak adta az ajándékait: az éjszaka hangjait a fülére, a képeket a szemére, az érzéseket a szívére tette.   

Persze, azok igencsak izgága jószágok voltak, így a legtöbb hangnak, képnek, érzésnek reggelre csak a hűlt helye volt már a kicsi házban. Talán visszaszöktek oda, ahol Éjjel rájuk talált. De az az egy-egy, amelyik Nappallal maradt, elkísérte őt, akár dolgozott, akár megpihent. Ezért a szőke lány, aki számtalan teendője mellett ekkortól fogva egész nap gyűjtögette az Éjjelnek szánt ajándékokat, most már mindig közel tudta magához a csillagokkal járó testvérét, pont úgy, ahogy Éjjel sem maradt ki többé semmiből, ami Nappal életében fontos volt.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.