Ugrás a tartalomra
Dómaci és más mesék

Dómaci és más mesék

ISBN/ISSN:
978-973-7928-35-1
Kötés:
Keménykötés
Oldalszám:
128
Kiadás dátum:
Raktáron:
Raktáron
Vendégkötet:
Nem
Szerzők:Bárdos József
3 400 Ft

A könyvet Képíró Ágnes grafikusművész illusztrálta.

A mesekönyv két részből áll.

Az első felében mai klasszikus mesék sorakoznak, van köztük varázsmese, rászedett ördögről szóló mese, legendamese, hazugságmese, csalimese, Mátyás-mese és egy félig komoly makáma-mese is. Ugyanakkor a mesék maiak, bennük a gőzmozdonytól a mobiltelefonig a legkülönfélébb dolgok szerepelnek. S teszik ezt ugyanazzal a természetességgel, ahogyan megjelenik a szegény királyfi az egérlyukban vagy Szent Péter a halászok között, vagy éppen a szenvedélyes szerencsejátékos öregördög az országúton.

Külön szót érdemel a mesék nyelvezete. Ez alapjaiban a Benedek Elek-i „népnyelv”, az, amit a köztudat több mint száz éve a magyar népmese természetes nyelvének érez. Itt azonban mindezt színezi egy mai, kissé ironikus-önironikus nyelvváltozat, amely e szövegek belső humorát szolgálja.

A könyv második része egyetlen, a mese és a valóság határán játszódó történetsorozat, melynek hőse egy két-hároméves kislány, aki játékállatai társaságában fedezi fel önmagát és a világot.

A mesekönyv elsősorban az olvasmányokkal mostohán kezelt 6-10 éves korosztályt célozza, akik már nem szeretik a „dedós” történeteket, de még élvezik a mesét, és már értik az humoros-ironikus játékokat.