Ugrás a tartalomra
Mórczika levelei anyósának

Mórczika levelei anyósának

Kiadás dátum:
Raktáron:
Elfogyott
Vendégkötet:
Nem
Szerzők:Irházi János
1 800 Ft

Sztorik, viccgolyók, bölcseletek ötlettára ez a kötet. A modern idők fonákságait veszi pellengérre a szerénység maszkjában tetszelgő főhős és a realitás érzékével megáldott barátja. A háttér-információk a valóságot, amelyben sokszor megfordult, pórul járt, megégette magát az olvasó is. Ez a véletlen hasonlóság adja meg Irházi prózájának azt a célegyenest, amely nevetve és megnevettetve szórakoztat, figyelmeztet, bírál, ízekre szedi a magatartásunkat alakító hatásokat. 
A hétköznapok filmkockái peregnek, akár egy modern regényben, miközben azt bizonyítja, érezteti, sugallja, hogy „az élet drága, még mindig népszerű szórakozás ezen az égistene”.
Az anyóshoz (mindenki anyósához) írott fiktív levelek adják meg azt a keretet, amelyben valósággal rügyeznek az élcek, a leleményes szógalacsinok. 
A tisztességes kínlódásnak nevezett életünkbe úgyszólván minden probléma belefér: a családi történelemkönyvtől, a politikai fricskáig. 
Az anyós nem válaszol ezekre a „kihívásokra”, amit vehetünk hallgatólagos beleegyezésnek, illetve a problémák megértése képtelenségének. És az olvasó ezen nevet, sőt hahotázik. Nevet nemcsak az Eu-anyóssá előléptetett naiv asszony bugyutaságán, hanem embertársain, és talán önmagán is, miközben engedi, hogy a szerző magával vigye a tisztességes kínlódás világába, amely korántsem ideális és főképpen: nem tökéletes.