Irodalmi Jelen
 • Rimóczi László

  Útikalauz az utolsó ítélethez

  „A szerző bravúrosan elegyíti a hagyományos műfajokat a posztmodern stílussal, bár az Asztali beszélgetéses rész kicsit túl van tolva.” Rimóczi László kritikája Szappanos Gábor könyvéről.

 • Irodalmi Jelen

  Koedukált túlvilág

  „A Szentek hétköznapi csodáiban egyből a mennyek birodalmában találjuk magunkat, ami az érdekesség kedvéért nem szikrázó, giccses felhőkavalkád, hanem gigantikus üvegkocka, lebegő menny-kontinens, szürreális színpad, mintha egy Salvador Dalí-festményben sétálnánk.” – Szappanos Gábor kisregényét Rimóczi László elemzi.

 • Irodalmi Jelen

  A Gutenberg-galaxis köszöni szépen, él és virul

  Könyvheti filmes körképünk újabb részében Payer Imre optimistán nyilatkozik a nyomtatott világ jövőjéről; Bak Rita sokakkal egész évben csak a Vörösmarty téren tud összefutni, ami így a közösségi élet fontos színtere; Szappanos Gábor mennybéli ügyekben utazik, és Berka Attila kisfia elárulja, szívesen felülne-e az óriáskerékre.

 • Irodalmi Jelen

  Szavakból építkezni – Tízéves a Kelemen Kör

  „Többedmagunkkal könnyebb felrakni, újraépíteni várunk falát, ha azt lerontják a rossz viszonyok, csillagállások, szándékok, vagy mi magunk hibázzuk el a mérnöki munkát” – vallják magukról a kelemeni alkotók. Összeállításunkban az idén tízéves csoport „törzstagjai” műveiből válogattunk, Klement Zoltán képeivel, a Lost Sync Band zenéjével.

 • Irodalmi Jelen

  Illyés Gyula norvég fordítója

  A Skandináv Ház tízéves fennállása alkalmából rendezte meg a Skandinávia 2013 kortárs fesztivált. A rendezvénysorozat egyik kiemelkedő eseménye volt Knut Ødegård budapesti vendégeskedése.

 • Irodalmi Jelen

  Kelemenek kabát nélkül

  A júliusi szombat esti városi nyüzsgésben a Nádor kávéházat céloztuk meg, amely a nyárközép ellenére szépen megtelt a Kelemen Kör felolvasása alkalmából. Megnéztük, kik is a Kelemenek.