Ugrás a tartalomra

Társutasok az őszödi úton

"A kormányzás tehát a következő választási kampány része. Ennek megfelelően, legalább részben érvényes rá a választási kampányok több jellemzője. A választás az emberek fejében, lelkében dől el. A vélemények, a hitek, a meggyőződések, a félelmek, felülírják a tényeket. Az győz, aki kezdeményez. A kezdeményezés döntően kommunikációs természetű. A politikai akciók döntő hányada nem tárgyiasuló intézkedés, hanem szimbolikus cselekvés. A kormányzás és a kampány – alapvetően – nem konkrét intézkedésekről, hanem az azok által hitelesített világképről, társadalomfilozófiáról szól. Ebből következően előrébb való az átfogó világkép, mint az egyedi problémamegoldás."


Társutasok az őszödi úton

Kormányzás és kommunikáció Magyarországon 2002–2006
 

Gyurcsány Ferenc 2002-ben Medgyessy Péter leköszönő kampánytanácsadóként" ekként foglalta össze a kormányzásról vallott elképzeléseit. Az új hatalomtechnológia, az újonnan kialakuló informacionalizmus politikai rendszerében a hatalom elsődleges célja és terepe nem a "reáliák", a "testesült" intézkedések világa, hanem a kommunikáció.
Könyvünkben – amely az eddigi legszélesebb és legátfogóbb kutatás összefoglalása a tárgyban – azt szeretnénk bemutatni, hogy miként alakult át ennek szellemében 2002-től a kommunikációs háború természete, illetve miként vett részt az értelmiségnek ez a csoportja e háború azon műveleteiben, melyek Gyurcsány Ferenc hitelesítése körül folytak. Miként védelmezte a válság kialakulásához és elmélyüléséhez vezető politikát a kormányzati teljesítmény szembeszökő hiánya dacára, és miként adott mindezért feloldozást neki – nem törődve az alapvető demokratikus normák és értékek sérülésével sem.

 

A kötet szerzői: Csorba József, Fricz Tamás, Szentpály-Juhász Miklós

 

Kairosz Kiadó, 2008
428 oldal
ISBN: 978 963 662 170 4
3300 Ft

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.