Ugrás a tartalomra

AZ IRODALMI JELEN FELHÍVÁSA

 
 
Az Irodalmi Jelen szerkesztőségének örömére szolgál, hogy a Kritikus nyulak – Tárca a kritikusokról című írás mind az olvasók, mind a kommentelők számát tekintve kiemelkedő érdeklődésre tart számot. A lap igazolva látja azon törekvését, hogy fontos szerepet játsszon a mai magyar irodalomkritika problémáinak beható megvitatásában.

 

 

 

 

 

AZ IRODALMI JELEN FELHÍVÁSA

 

 

 

 

 

 

A tárca szerzője, lapunk kritika rovatának szerkesztője, a Sultanus Beatus névvel publikáló Boldog Zoltán csakis a szerző személyének sokadrangúságát kívánta hangsúlyozni az álnévhasználattal, ezzel is jelezve: a választott téma sokkal fontosabb az író kiléténél. 

 

 

Azt, hogy ez valóban így van, néhány, a komoly vita szükségességét is felvető hozzászólás igazolta. Ezek közül egyet emelünk ki:
„…a reakciók száma, jellege is mutatja, nagyon időszerű lenne egy közös párbeszéd a jelen kor kritikájáról. A magam részéről olvastam és olvasok újabban is nagyon jó, érdekes kritikákat, de az is tény, hogy az irodalomról szóló beszéd részben ideológiai beszéddé vált, rejtetten vagy nyíltan bizony ott kell állnia a krédónak a szövegben; másrészt szövegidegenné vált (a kritikus nem a szövegről beszél, hanem saját kompetenciájának bizonyításával van elfoglalva); harmadrészt nagyon régi, idejétmúlt szempontok működnek egy mű "megítélésekor" (pl. "mindentudó narrátor" eleve rossz), negyedszer: gyakran olyan személyek vállalnak kritikát, akiknél nem látszik sem kialakult kulturális-irodalmi szempontrendszer, sem kellő mennyiségű ismeretanyag. Az utóbbinál egyetértenék azzal, hogy mindez nem is kell a kritikához, de nem vagyok biztos benne.”
Szerkesztőségünk a szerző és a hozzászólok problémafelvetését támogatva külön rovatot indít a kritika időszerű kérdéseinek megvitatására. A rovat elsődleges célja olyan virtuális kerekasztal kialakítása, ahol az eddigiekhez hasonlóan mindenki egyenrangú félként vehet részt a vitában, szakmai vagy kevésbé szakmai, kritikusi vagy olvasói véleményének adva hangot, ahogy ez az Irodalmi Jelen működése során már gyakorlattá vált. 

 

 

Induló rovatunkba mindenkit szeretettel várunk, ahol Boldog Zoltán (Sultanus Beatus) tárcájának legfontosabb kérdéseit és az ahhoz társuló hozzászólások felvetéseit járjuk körül, immár a kritika műfajának egy-egy szegmensére koncentrálva. Például arra, hogy mi is a szerepe a kritikának a mai magyar irodalmi életben. 

 

 

Az Irodalmi Jelen szerkesztősége
 


 

 

Véleményeket, hozzászólásokat az ij@irodalmijelen.hu címre várunk,

a "kritika rovatnak" megjelöléssel.

 

 

 

 

Kapcsolódó:

Sultanus Beatus: Kritikus nyulak - Tárca a kritikusokról
 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.