Ugrás a tartalomra

Lovagok a kultúráért – Múzeumavató Aranyosapátiban

A Magyar Kultúra Lovagrendje története újabb fontos állomáshoz érkezett el: a Lovagrend Aranyosapátiban működő emlékparkjában megnyitotta múzeumát, amely ezentúl állandó nyitva tartással várja az érdeklődőket.

 

 

 

 

Lovagok a kultúráért

 

– Múzeumavató Aranyosapátiban

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben felállított emlékparkban az eddig elhunyt és posztumusz avatott lovagoknak 83 emlékoszlopa áll. Ezek egy-egy hársfa körül helyezkednek el, melyek nevükkel a magyar kultúráért sokat tett személyek cselekedeteit jelképezik és jellemzik: Békesség, Barátságosság, Hősiesség, Tolerancia, Szerénység, Összefogás és Bölcsesség.

Az emlékpark kertjében megrendezett ünnepségre a Kárpát-medence több tájáról és a tengerentúlról is érkeztek: a Lovagrend tagjai, a posztumusz felavatott nevezetes személyek hozzátartozói, és mindenki, aki érdeklődött a nap eseményei iránt. A rendezvényt Pocsai Vince lelkész nyitotta meg Kárpátaljáról, majd Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrendje alapító elnök köszöntötte a jelenlévőket. Az előadók a legfiatalabb és a legidősebb korosztályt képviselték: az Aranyosapáti Aranysugár Nyugdíjas Klub és a debreceni szépkorúak dalköre műsora után a beregszászi Művészeti Iskola diákjai zenéltek.

Nick Ferenc egyenként olvasta fel az elhunyt és posztumusz avatott lovagok nevét és szülőhelyét, s minden névre megcsendült az „Emlékezet harangja” – az a valóságos harang, amely mellett most a lovagok díszőrséget álltak. A jelenlévők gyertyát gyújtottak és virágokkal együtt helyezték el azokat az emlékoszlopoknál.

A vendégek és hozzátartozók ezután felvonultak az alkotóházhoz, ahol az elhangzott beszédek után ünnepélyesen megnyitották a múzeumot, amelyet a Lovagrend szellemi örökségének tekint. a kiállít Az itt kiállított tárgyak (relikviák, könyvek, képzőművészeti alkotások, személyes tárgyak) annak az értékes hagyatéknak a részét képezik, amelyek a magyar kultúra lovagjainak sorsához és munkásságához kapcsolódnak. A megnyitón a múzeumban elhelyeztek egy archív újságpéldányt is: a Népszava 1884. július 6-i számában Hermann Ottó búcsúztatta az elhunyt Táncsics Mihályt, aki egykor munkatársa is volt a lapnak.

A közös ebédet követő nemzetközi kulturális gála fokozta az Európai Kultúra Napja jelentőségét és fényét, amelyen a lovagrend múzeumának megnyitása újabb fontos lépés volt a magyar nyelv és műveltség határok nélküli terjesztésében.

 

Stancsics Ezsébet

Fotók a helyszínről: Nick Katalin

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.