Ugrás a tartalomra

A negyedik moszkvai kerék - Révai József

2010. október 12-én 112 éves volna Révai József. Ha élne. Misztikus szám, csupa dárda és tucat, mint maga a kommunizmus. Ha az ötvenes évek maradnak 2010-ig, 12-én pompa, kaviártorta, talán még tűzijáték is. Révai elvtárs a moszkai négyesfogat jelese: Rákosi "a Kopasz" Mátyás elvtárs, Gerő "a Hídverő" Ernő elvtárs, Farkas "Mészáros" Mihály elvtárs és Révai "Okostojás" József elvtárs – a negyedik kerék. Csupa izomember, csupa ötlet és erő. Minden kortárs magyar politikus velük, az ideológiával felvértezett moszkvai négyesfogattal versenyez, amikor alányal a nép igényeinek, és akként szónokol. 
Szerény megjegyzés: csak a nagyon hülye politikus képzeli 2009-ben, hogy az éhes, reménytelen munkanélküli magyar élvezi a tűzijátékot, hogy augusztustól augusztusig a tűzijátékra vár, az utolsó héten már nem alszik, csak eped, várakozik és hányja, veti magát a kíváncsiságtól, hogy a nagyon hülye politikusok ugyan miféle tűzformát festenek föl az égre. Augusztus 21-től aztán újra minden szép és jó, világunk a lehető világok legjobbika, nagyon hülye politikusaink lehető világunk legjobb politikusai. 22-én az éhes, reménytelen munkanélküli magyar fal felé fordul, és korgó gyomra hangjait csasztuska-dallam alá verssorokba szerkesztett programbeszédekkel nyomja el. 
Nem akarok Révairól sokat mondani. De kitüntetéseit idekopizom az élvezet kedvéért:

Magyar Szabadság Érdemrend ezüst fokozata 1946;

Kossuth Érdemrend 1948;

A Köztársasági Elnök Elismerésének Koszorúja arany fokozat 1948;

Az MTA tagja 1949-től;

Magyar Népköztársasági Érdemrend I. fokozat 1950;

Magyar Népköztársaság Érdemrendje 1953;

Munka Vörös Zászló Érdemrendje 1958. 

1959 augusztusában meghal. Fiatalember, alig múlt hatvan. Ha valaki a díjeső látványára azt gondolja, hogy a moszkvai négyesfogat érzéketlen, azt, hogy nem figyelt a népre, téved. Nagyot téved. Az ötvenhat októberében lezajlott "sajnálatos események" annyira meggyötrik szegény Révai József elvtársat, hogy fitten, karcsún, sportosan belehal az ötvenhat okozta traumába. Tudta ő, hogy a magyar jobbágy hálátlan, de remélte, nem ennyire.  

Révai József (eredeti neve: Lederer); (Budapest, 1898. október 12. – Balatonaliga, 1959. augusztus 4.) kommunista politikus, író.

Főbb művei
Tizenegyedik ige című verse (Budapest, Vörös Újság 1919)
Marxizmus és magyarság (Budapest, 1946)
Marxizmus és népiesség (Budapest, 1946)
Ady (Szikra, 1949)
Élni tudunk a szabadsággal (Budapest, 1949)
Kulturális forradalmunk kérdései (Budapest, 1952)
Válogatott irodalmi tanulmányok (Budapest, 1960)
Válogatott történelmi írások I-II. (Budapest, 1966).

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.