Ugrás a tartalomra

A gyermekművész – Vollein Ferenc kiállítása Balatonfüreden – Vasárnapi levelek 145.

A balatonfüredi Kisfaludy Galériában (Bf. Kisfaludy u. 1.) rendezték meg Vollein Ferenc „Füredi karnevál” című kiállítását, amit május 2-ig tekinthetnek meg az érdeklődők, hétfő kivételével naponta, déltől-este hatig. Illetve, ha nincs lehetőségük rá, itt az Irodalmi Jelen Galériájában is megnézhetik a gyermekművész alkotásait. Gyermekművész? Ez áll a meghívón, s amikor a megnyitón a méltatások után, az ember elmerül a képek tisztaságában, ragyogásában, különleges világában, amikor végignézi a zalaegerszegi, Eötvös József Általános Iskola 4/b-s tanulójának, Vollein Ferencnek festményeit, mégis csak elfogadja ezt a különös kifejezést. Arra gondolnánk elsőre, hogy minden gyermek művész, és ezt Tibi bácsi, Ferenc tanára el is mondja megnyitójában, de hozzáteszi, hogy a kiállítás nem csupán azért született meg, mert Ferenc képei több országos gyermekrajzpályázaton kiemelkedő eredményt értek el.

A képeit nézegetve van pár rendkívül magával ragadó, amely megérint, és nem csak úgy, mint minden gyermekrajz. Bár tény, hogy a gyermekrajzok általában hatalmas energiákat hordoznak, hihetetlen látásról tanúskodnak és alkotóik saját kis létük tükreként is ragyogóak. Erről elemzések bőven születtek, a gyermekrajzok szakirodalma óriási, és a legtöbb szülő értő olvasója saját gyermeke képeinek, de azért itt mintha lenne valami más is.  Minden gyermek festő és költő, így mondják, de a gyermekkor kertjéből a felnőtté-alakulás, formálódás, vagy sok esetben deformálódás traumája kiszakít. A színes ceruzák és filcek szőtte kertek elhervadnak a tolltartóban, a fehér papirosra fekete betűkkel nyomtatunk szerződéseket, bankszámlakivonatot, házassági papírokat, gyógyszerrecepteket, napi és hetilapot, ki tudná mindet felsorolni, s a Füredi karnevál nagy élménye elhalványul, akárcsak az a tudat, hogy valaha mind művészek voltunk, nevet adtunk a világnak, megfestettük, és szerettük az embereket.

A naiv festészethez visszatérni festőként mindig nagy kihívás volt, s igazán csak az igen nagy festők tudták végigvinni, úgy hogy abba már bele volt oltva mindaz a tudás és ismeret, amit a felnőtt bölcsességgel, tanulással, szorgalommal szedhet össze. És mindig volt valami elvágyódás, valami nagy kiszakadni akarás a rettenetből, ismét csak a költeni és festeni vágyás, mint amilyen Gauguiné volt. A látókat elhívják a nagy alkotásra, mint Csontváryt, és ami itt marad, az a ragyogó dokumentum, a nemzeti kincs.

Vollein Ferenc onnan indul, ahová mások meglehet megérkezni szeretnének. Mondják, hogy tanulnia kell még, de én féltem kissé, s remélem nem mérgezik meg, hanem tényleg tanítják majd. Az alap most jó, a látás némely kép esetében megdöbbentő. A rossz arcai sorozat torz tükör, a Füredi karnevál kompozíciós ereje hatalmas, a csopaki présház felett felkelő napban a házak szétolvadnak, a népmesék világa életre kel. Mosolyt fakasztanak képei, kedves és őszinte mosolyt, és erre szükségünk van, ez gyógyít. Őszintén kívánom, hogy ez csak a kezdet legyen, s Vollein Ferenc, négy bés tanuló, ilyen nagy szeretettel haladhasson, festhessen tovább.

Vollein Ferenc képeit megtekinthetik az Irodalmi Jelen virtuális galériájában.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.