Ugrás a tartalomra

Az eltűnt érvek nyomában a Móricz-ösztöndíjjal – Tárca egy fiktív pályázatról

Móricz Zsigmondnak talán éppen saját, Rokonok című regénye jutna eszébe, ha égi szemlélőként jelen lenne a róla elnevezett ösztöndíj kuratóriumi ülésén. Látná, ahogy gyakran sógor, koma, jóbarát alapon osztják szét a havi nyolcvanezret, több figyelmet fordítva a felkapott, befutott nevekre vagy a sehol sem publikálókra, mint az újonnan indulókra, akik valóban rászorulnának a támogatásra. Még az is lehet, hogy kérvényezné az ösztöndíj átnevezését, hiszen realizmusra hajló alkata kevésbé viselné el az iróniát.

A tárcaíró is szeretne élni ezzel a lehetőséggel, legyűrve minden keserűségét, ami a helyzetből adódik. Bár először is az a gyerekkori kérdés ötlik fel benne, hogy tud-e Isten akkora követ teremteni, melyet nem tud felemelni. Ez pedig csakis azért jut eszébe, mert kíváncsi lenne, hogy a Móricz-ösztöndíj támogatna-e olyan kutatást, amely az NKA-s finanszírozások visszásságait tárja fel. Természetesen mindezt a szépirodalom és a publicisztika eszközeivel, nem hatóságként, és még nem is cserbenhagyott adófizetőként.

A frappáns gyerekkori felvetésre adott válasz egész egyszerűen úgy hangzik, hogy Isten nem teremt értelmetlen dolgokat. A kérdés azonban azért sem érdektelen, mert bizonyítja, amit eddig is feltétel nélkül hittünk, hogy a Teremtő normális. Hasonló végkicsengésben reménykedve a tárcaíró azzal a céllal nyújtja be fiktív pályázatát a T. Kuratóriumnak, hogy segítsen áttekinteni azt a donációs káoszt, melynek maga is okozója, megteremtője, részese.

A pályázati útmutató alapján a tárcaíró jelentkezése a hivatalos adatlapra támaszkodva a következőképpen fest.

Név: Sultanus Beatus

Állandó lakcím: Abszurdisztán

Mely kategóriában pályázik:

Irodalmi leleplezések

Az ösztöndíj szakmai programjának címe:

Az eltűnt érvek nyomában a magyar irodalomfinanszírozás rendszerében

A pályázat tartalmának rövid összefoglalása:

Az irodalomfinanszírozás rendszere mára átláthatatlanná vált Magyarországon, mert eltűntek belőle azok a szempontok és érvek, melyek irányt adhatnának a hoppon maradóknak. Az irodalomszervezésbe fektetett közpénzek ismeretlen utakon jutnak a kedvezményezettekhez, akik néha talán maguk sem értik, hogy miért éppen ők érdemelték ki a kuratóriumok megtisztelő bizalmát. Vagy talán egyedül csak ők értik.

A pályázat ideje alatt születő tárcák legfőbb célja lenne, hogy az irodalom határán mozgó kísérletekkel rávilágítsanak az NKA-finanszírozások és az egyéb pénzelosztások körüli következetlenségekre. Mivel tények és adatok nem állnak rendelkezésre a döntési folyamatról, csakis a pályázatok végeredménye, ezért az apróbb hézagokat a tárcaíró fantáziájára támaszkodva kénytelen kipótolni. Ha időközben megszűnne ez a rés, munkája értelmetlenné válna. Ekkor pedig őszintén szólva ő lenne a legboldogabb.

A szakma képviselőjének ajánlása:

"Tisztelt Kuratórium!

Sultanus Beatus tárcáival az előző hónapokban rálépett a magyar kritikaírás tyúkszemére. Sokan bolondnak hiszik emiatt, és úgy gondolják: magára haragította a „kritikusok társadalmát”. Kritikus tárcái valójában a párbeszéd lehetőségét kívánták és kívánják megteremteni, és erre a célra az Irodalmi Jelen webkettes felülete alkalmasabbnak mutatkozik, mint az agyonfinanszírozott és alulolvasott nyomtatott lapok többsége.

Sultanus Beatus emellett kísérletet tett arra, hogy bekapcsolódjon az NKA folyóirat-finanszírozása körüli vitába.

Kérem a T. Kuratóriumot, hogy a magyar irodalmi élet és a magyar demokrácia érdekeit figyelembe véve támogassa a tárcaíró tevékenységét. Emellett a havi nyolcvanezerre is nagy szüksége van Beatus-nak, hiszen szeret jókat inni, nagyokat enni, könyvet, ruhát és vitaminokat vásárolni magának, mint bármely más ember.

Tisztelettel: Boldog Zoltán”

Az ösztöndíj beadásának határideje február tizenkilenc. De nem sietünk, mert a pályázó ismer olyan költőt, aki öt éven át folyamatosan próbálkozott impozáns programokkal és ajánlásokkal, hogy elnyerje a támogatást. Nem sikerült neki. A tárcaíró pedig csak abban bízik, hogy ha jelentkezési kísérlete eljut a T. Kuratóriumhoz, legalább öt évig nem kell hasonló ügyekkel bajlódnia. Tiszta lappal dolgozhat tovább.

"Mit szólsz saját karikaturámhoz?" (Móricz)

 

Mégiscsak volt érzéke az iróniához? (SB)

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.