Ugrás a tartalomra

Margaret Mitchell

110 éve született az Elfújta a szél írója. Ő az "egykönyvű író" mintapéldánya. A szél-en kívül egyetlen novelláját ismeri az irodalomtörténet. A regényben minden kötelező bestseller-alkatrészt megtalálunk. Szerelem, dacból kötött házasságok, háború Észak Dél ellen, halál, erős és erőtlen karakterek, feketék, fehérek, Ku-Klux-Klan, feketeüldözés, Amerikában „verik a négereket”.

Minden idők egyik legnagyobb könyvsikere. Én negyven fölött engedtem magamra egy a tervezettnél hosszabbra sikerült nyaraláson, előtte rangon alulinak tűnt, annak ellenére, hogy 1937-ben Pulitzer-díjat kap, mondom a Pulitzert, pedig a Kossuth, de a Nobel sem izgat fel esetenként. Jó vastag a szél. Érdemes olyan polcon tárolni, ahonnan a gyerek nem ránthatja magára.

Lila érzelemhegyek, férfihegyek, álmok, ostobaságok. A lángolás ostobává teszi a nőt. Főleg, ha eleve az. Dilettáns, aki ráérez, hogy a polgárháború mindenkit mélyen érint, hiába a telő idő. Igaz, a fekete-fehér diszkrimináció és az induló polgárjogi mozgalmak intenzitása jelenné teszik az eredetet, Észak és Dél háborúját. Mégis minden porcikája lektűr. Csak kicsivel hosszabb.

A fordítás (Kosáryné Réz Lola) hatszor jobb az eredeti szövegnél, mondják, akik eredetiben is olvasták a regényt.

Az írónő 1900-ban születik, '22-ben megy férjhez, két évvel később új férjet választ. A második férj támogatja és finanszírozza a kis hölgy írói terveit. A szél 1926 és 1929 között készül. Kiadót nehezen talál, a regény ezer oldal, jelentős kockázat, harminc kiadót jár meg, harminc dobja vissza, amiben persze komoly szerepet vállalhat a világválságból éppen kikászálódó amerikai gazdaság. Viszont miután 1936-ban (Macmillan Publishing) megjelenik, minden addigi eladási rekordot megdönt. A bátorság kifizetődik. Autóbalesetben hal meg. 

Margaret Munnerlyn Mitchell, 1900. november 8. Atlanta, Georgia, USA – 1949. augusztus 16. Atlanta, Georgia, USA, amerikai írónő.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.