Ugrás a tartalomra

Golding és A legyek ura

101 volna (ha élne) a világbajnok: William Golding. Szerencsére mostanában nem jut eszembe, hogy "ilyen regényt szeretnék írni", mint A legyek ura, mert a dolog nem működik, ha az ember ilyen regényt akar írni. De néha ma is megcsap a szele. A mondatok kopognak, a történet himbál, a szöveg halad, és mögötte az olvasó fejében íródik a másik regény. A saját változat az emberről és az ő irgalmatlan természetéről.

Kis csapat angol kamasz, miután repülőgépe lezuhan egy lakatlan szigetre, újraalakítja a világot.

Úgy, ahogy látták.

Bíróság,  törvények, ráció, ésszerűség, túlélni, amit. A gonosz. a személyi kultusz, a hatalom szeretete nem sokat várat magára. Aki egyszer elolvasta, le-leveszi, amikor nem érti saját életét. Az irodalom erről szól.

Sem az oktatás lényege, sem a túlélés törvényszerűségei, sem a gyerekek nem változtak az elmúlt tizenöt évben. Nem szabad olvasni A legyek urát. Hetekre reménytelenné tesz mindent.

Sir William Gerald Golding (St Columb Minor, Egyesült Királyság, 1911. szeptember 19. – Perranarworthal, Egyesült Királyság, 1993. június 19.) irodalmi Nobel-díjas brit regényíró, költő. Legismertebb, díjnyertes műve A legyek Ura. A Man Booker-díjra is jelölték 1980-ban Beavatás (Rites of Passage) című regényéért, amely a A Föld határáig (To the Ends of the Earth) trilógia első kötete.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.