Ugrás a tartalomra

Néphangulat Presszó 1. – A tisztességes falu

A faluban elterjedt a híre, hogy a papot kirúgták. Vagyis nem kirúgták, hanem áthelyezték, mert szent emberekkel nem dobálóznak csak úgy. Azt mondják, még nő sem volt a dologban, hanem az öregek kavartak be. Leváltatták, mert nem volt elég készséges velük. Ritkultak a reggeli misék, furcsák lettek a prédikációk, meg a bűnbocsánattal sem ment minden olajozottan. Pontosabban elmaradoztak az utolsó kenetek, mert a papnak jobb dolga akadt. Fűnyírás, autótakarítás, villámvirrasztás, pénzes temetés, ilyenek. Halasztgatta a Gyerek. Azért mondom így, hogy Gyerek, mert mindenki így hívja, és tényleg olyan az arca, meg szereti slaggal locsolni a fenyőfát, amiről visszacsapódnak ruhájára a vízsugarak. Akkor pedig úgy nevet, mint egy kisfiú.

Látták őt tapicskolni is. Lebukott többször, hogy utolsó kenet helyett inkább meztelen lábbal dagonyázott a sárban. Őszintén beszélt, mert azt mondta, kibírja a néni holnapig, ha már nyolcvankettőt adott neki az Isten. Sajnos, tévedett, és nemcsak egyszer, de a sokadik után már haverkodott a háziorvossal. Megkérte, ha valami komoly esetről tud, akkor feltétlenül hívja. Döntse el, mennyire súlyos a helyzet, tapicskolhat-e még tovább, vagy pedig irány a gumicsizma. Vagy éppen a tus, ha kihúzza még pár óráig. Ne haldokoljon más kárára senki, mert az életet élvezni kell, önmegtartóztatón. Mindig ezt mondta, amikor éppen nem dagonyázott. Mert a dagonyázás önmegtartóztatás. Azért, mert csak a láb. Igazából egész testével szeretné, de Isten és a haldoklók miatt kizárólag feltűrt nadrágszárral csinálja. Semmi meztelenkedés, kivillanó szegycsont meg ilyenek. Csak a Levis farmer, amit nagyon bírtak a bérmálkozó kiscsajok, csak a dagonyázást tartották gyerekesnek. Az meg a javára szólt, hogy beállt a focicsapatba, végigáldotta a játékosokat, és helyben meggyóntatta azt, aki szidta a bírót. Vagyis megállt futás közben, mindegy volt, hogy ziccer vagy nem, és ment egyből az innominépátrisz meg a szpiritusszankti. Volt is a miséknek látogatója, úgy fogyott az ostya, mint kenet nélküli nyugdíjas a faluban. Ezt meg a Kisteleki mondta, akinek mindig olyan hasonlatai vannak, amiből megtanultam, mi az a hasonlat, meg hogy úgy illik beszélni, érzékletesen. Szóval szeretett gólt lőni a Gyerek, és mindig a focival prédikált. Mármint a meccsekkel. Hogy a gólöröm olyan, mint a tiszta lelkiismeret. De hogy miért olyan, már elfelejtettem. Kisteleki szerint ezért is utálták meg az öregek, mert a szomorúságot is a Bajnokok Ligájával magyarázta. Azzal, hogy a döntő után az élet szomorúság, értsék meg, elvész az értelme: a labda, a meccsek, a szurkolás.

Szóval a foci végezte ki a Gyereket meg a dagonyázás, bár az orvos majdnem kihúzta a szarból. Egyszer rátelefonált, hogy komoly a dolog, menni kéne a Dózsa utcába. El is ment a papgyerek, szépen föladta a kenetet, de kiderült: téves a riasztás. Így aztán híre ment a faluban, hogy gyógyít a plébános, csak eddig fukarkodott vele. Szóval vagy szent, vagy sarlatán, ideje eldönteni. Aztán mehet a püspöknek meg a pápának a levél, hogy máglya vagy boldoggá avatás. De keresztbe tett neki egy másik eset is. Akkor a busz gázolt el egy kislányt a templom előtt, klinikai halál, mondták, biztos, ami biztos, menjen a kenet. Megvolt, a kislány lélegzett és felkelt, a papot meg csodálták. Utána nem volt nyugta szegénynek, mert hirtelen annyi lett a haldokló a faluban, mintha mindenki egyszerre váltott volna jegyet a másvilágra.

A lényeg, hogy befuccsolt a Gyereknek ez az utolsó kenet, nem hitt többé senkinek, még a háziorvosnak sem. Azóta pedig sorra halnak az öregek a faluban, utolsó bűnbocsánat nélkül, és mindenki őt okolja. Ha feladná nekik, meg se halnának. De nem adja, hagyja őket kimúlni. Ezt meg az egyik hívőtől hallottam, aki bemószerolta a püspöknél. Azt írta, hogy furcsán simogatta a halott kislányt az út szélén, aztán níveásdobozból kent a homlokára ránctalanítót. És azt is pedzegette a levélben, hogy mióta szent olaj a níveakrém. Az öregasszonyoktól meg egyenesen undorodik, még a szeretetotthonba se hajlandó kiszállni, mert állandó a panaszkodás, a derékfájás és a halálfélelem. Mindet így írta szó szerint, látta Kisteleki is, mert a presszóba jött kampányolni, aláíratni az ívet. De mondtuk, hogy a papgyerek jófej, csak éppen kicsit halogatós fajta. De hát az egész falu olyan halogatós.

Engem hidegen hagy a dolog, eljártam ministrálni, néha együtt ittam a gyerekkel itt, a presszóban, és ha már jól berúgott, elkértem tőle az utolsó kenetet. Néha ideadta, elcsomagoltam, és vittem a családnak. Szóval kár érte, de mégiscsak fontos, hogy az öregek kapjanak egy tisztességes utolsó kenetet. Mert mi egy tisztességes falu vagyunk.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.